.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Θέλουν αερισμό οι πορτοκαλεώνες

Δούσκα Ελένη|
Τις κατάλληλες επεµβάσεις στις οποίες καλούνται να προχωρήσουν οι καλλιεργητές πορτοκαλιάς, µανταρινιάς και λεµονιάς, τα οποία παρουσιάζουν συµπτώµατα από κόκκινη ψώρα, τετράνυχους, ψευδόκοκκους και αλευρώδεις, µόνο όταν οι προσβολές υπερβαίνουν τα όρια, καταγράφουν οι γεωπόνοι.
Συνδυαστική καταπολέμηση για τετράνυχους, ψευδόκοκκους
Σε κάθε περίπτωση, σύµφωνα µε τους ειδικούς του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων, η βελτίωση των συνθηκών αερισµού µέσω των κατάλληλων κλαδεµάτων, η αφαίρεση των λαίµαργων βλαστών, η καταστροφή των ζιζανίων και η αποφυγή της υπερβολικής άρδευσης και λίπανσης, βοηθούν στον έλεγχο των περισσοτέρων εχθρών των φυτών.

Πιο αναλυτικά, σχετικά µε την κόκκινη ψώρα, σε όσους οπωρώνες δεν έγινε καταπολέµηση της πρώτης γενιάς και εφόσον στην περσινή συγκοµιδή παρατηρήθηκαν έντονες και οµοιόµορφες προσβολές µε πάνω από 4 άτοµα κόκκινης ψώρας ανά καρπό για τα µανταρίνια ή πάνω από 10 για τα πορτοκάλια, συνιστάται άµεσα επέµβαση µε ένα κατάλληλο εκλεκτικό εντοµοκτόνο ή εντοµοκτόνο µε ήπια δράση ενάντια στα ωφέλιµα έντοµα.

Αντίστοιχα, οι γεωπόνοι ζητούν από τους παραγωγούς να ελέγχουν τακτικά τους οπωρώνες για την εµφάνιση του κίτρινου τετράνυχου και να προχωρήσουν σε επέµβαση όταν ο πληθυσµός του εντόµου ξεπεράσει τις 3 κινητές µορφές ανά φύλλο ή το 20-30%  προσβεβληµένα φύλλα.

Για τους ψευδόκοκκους, να γίνει επέµβαση και µάλιστα σε συνδυασµό µε την κόκκινη ψώρα, µόνο στους οπωρώνες που παρουσίασαν το πρόβληµα την περασµένη χρονιά, δηλαδή πάνω από 15% των καρπών µε ζηµιά και όπου δεν έχουν ληφθεί µέτρα για τη βελτίωση του αερισµού (όπως κλάδεµα κλπ).

Αναφορικά µε τους αλευρώδεις, στα σταθερά παρατηρητήρια εντοπίζονται µικροί πληθυσµοί, ενώ τα όρια που πρέπει να ξεπεραστούν για να δικαιολογείται επέµβαση είναι 5-10 νύµφες ανά πλήρως αναπτυγµένο φύλλο  της τρέχουσας βλαστικής περιόδου.

Πηγή>http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου