.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Η Kαλλιέργεια του καρότου: όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε



ΟΔΗΓΙΕΣ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Ο αριθμός των διαφορετικών τύπων καρότου από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε για να καλλιεργήσετε είναι στην κυριολεξία ασύλληπτος. Σημειώστε ότι δεν είναι υποχρεωτικό να επιμείνετε στα πορτοκαλόχρωμα με το σχήμα που όλοι ξέρουμε, αφού υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων ειδών. Υπάρχουν στρογγυλά, κοντόχοντρα και κωνικά.
 Επιπροσθέτως, ανακαλύπτονται εκ νέου και διαδίδονται παραδοσιακές, πατροπαράδοτες» ποικιλίες, με χρώμα άσπρο, κίτρινο, κεραμιδί ή μοβ. Ο απλούστερος τρόπος να κατηγοριοποιηθούν τα καρότα είναι ο διαχωρισμός σε πρώιμες ποικιλίες (σπέρνονται την άνοιξη) και σε κύριας εσοδείας (σπορά από το τέλος της άνοιξης ως την αρχή του καλοκαιριού). Σε αυτές τις κατηγορίες περιλαμβάνονται τα τύπου Άμστερνταμ μικρά, λεπτά και κυλινδρικά), τα τύπου Νάντης (πιο φαρδιά και μακριά), τα τύπου Σαντενό (κοντά και κωνικά), τα Μπέρλικουμ (μακριά και χοντρά) και ο Βασιλιάς του Φθινοπώρου (το μεγαλύτερο όλων).
ΕΠΟΧΗ
Άνοιξη
Καλοκαίρι
Φθινόπωρο
Χειμώνας
Σπορά / Φύτευση

Μεταφύτευση



Συγκομιδή


Πού φυτεύονται


Τα καρότα αναπτύσσονται καλύτερα σε ανοιχτό, ξηρό μέρος με ελαφρύ χώμα στο οποίο έχει προστεθεί μπόλικη καλοχωνεμένη κοπριά ή κομπόστα από το περασμένο φθινόπωρο. Είναι σημαντικό το χώμα να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες πέτρες και να μην έχει πακτωθεί - ειδάλλως οι ρίζες μπορεί να διακλαδιστούν ή να μην καταφέρουν να αναπτυχθούν σωστά. Η καλλιέργεια σε αναχώματα είναι το ιδανικό, σημαντική είναι και η εναλλαγή των καλλιεργειών: μη φυτεύετε καρότα σε μέρος όπου είχατε καλλιεργήσει πατάτες, παντζάρια, γογγύλια, σέλινο, μελιτζάνες ή πιπεριές την προηγούμενη χρονιά.


Πότε φυτεύονται


Για συνεχή συγκομιδή σπείρετε καρότα διαδοχικά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ξεκινήστε σε προστατευμένο χώρο νωρίς την άνοιξη ώστε να ωριμάσουν νωρίς το καλοκαίρι ή σπείρετε προς το τέλος της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού για συγκομιδή το φθινόπωρο. Μπορείτε ακόμη και να σπείρετε το φθινόπωρο ώστε να ωριμάσουν την άνοιξη του επόμενου έτους, αν προφυλάξετε τα φυτά με λινάτσες ή φανάρια.


Πώς να σπείρετε


Τα καρότα είναι προτιμότερο να σπέρνονται κατευθείαν στο έδαφος γιατί δεν μεταφυτεύονται εύκολα. Σπείρετε αραιά, ανά 2,5 εκατοστά και σε βάθος 1-2 εκατοστών. Αν ο καιρός είναι ακόμη κρύος, προφυλάξτε τα με φανάρια, πλαίσια, πλαστική μεμβράνη ή λινάτσες. Όταν πετάξουν τα φυντάνια, αραιώστε τα σε διαστήματα 5 εκατοστών αυξάνοντάς τα στα 10 κατά τη συγκομιδή. Η εξαίρεση στον κανόνα της άμεσης σποράς είναι η χρήση δισκαρίων: σας δίνουν την ευχέρεια να φυτέψετε τις στρογγυλές ποικιλίες ανά τακτά διαστήματα χωρίς να χρειαστεί να τις αραιώσετε.


Τυπική φροντίδα


Ξεχορταριάστε επιμελώς και τακτικά όσο αναπτύσσονται τα φυντάνια. Είναι λεπτοδουλειά, καθώς πρέπει να γίνει με το χέρι και όχι με την τσάπα, αλλά άπαξ και αναπτυχθεί το φύλλωμα των καρότων παρεμποδίζει την ανάπτυξη ζιζανίων. Ποτίστε, αν το χώμα φαίνεται να στεγνώνει, αλλά με μέτρο. Το υπερβολικό πότισμα ευνοεί την ανάπτυξη των φύλλων.





Συγκομιδή


Οι πρώιμες ποικιλίες ωριμάζουν γύρω στις εφτά εβδομάδες μετά τη σπορά, όταν αποκτήσουν διάμετρο τουλάχιστον 12 χιλιοστών. Βγάλτε μερικά και αφήστε τα υπόλοιπα να μεγαλώνουν. Οι ποικιλίες κύριας εσοδείας ωριμάζουν 10-12 εβδομάδες μετά τη σπορά. Τα περισσότερα καρότα ξεριζώνονται με το χέρι, αλλά χρησιμοποιήστε πιρούνα αν το χώμα έχει σφίξει ή έχουν πολύ μακριές ρίζες.


Μπορείτε να αφήσετε τα καρότα στο χώμα και τον χειμώνα• εφόσον το έδαφος δεν είναι πολύ υγρό, ο καιρός δεν είναι πολύ κρύος και τα προφυλάσσετε με άχυρα ή φτέρες. Αλλά όσο περισσότερο τα αφήνετε διακινδυνεύετε να προσβληθούν από τη μύγα του καρότου ή να καούν από την παγωνιά. Το ασφαλέστερο είναι να τα βγάλετε και να τα αποθηκεύσετε σε κιβώτια με άμμο.


Επιπλοκές


Η μύγα του καρότου είναι το χειρότερο πρόβλημα που μπορεί να σας παρουσιαστεί. Άπαξ και τα καρότα σας προσβληθούν, η μόνη επιλογή είναι να βγάλετε τα καρότα και να τα καταστρέψετε. Οι θηλυκές μύγες εντοπίζουν τα καρότα με την όσφρηση και γεννούν τα αβγά τους γύρω τους στο χώμα. Όταν εκκολαφθούν, οι άσπρες προνύμφες τρυπούν τις ρίζες και τις τρώνε, με αποτέλεσμα να σαπίζουν τα καρότα.





Ένας τρόπος για να αποτραπούν οι μύγες του καρότου είναι να ελαχιστοποιήσετε τη μυρωδιά των καρότων - αραιώστε τα φυντάνια και συλλέξτε τα καρότα το βράδυ, με προσοχή ώστε να μην κουνήσετε τα υπόλοιπα φυτά. Μπορείτε να μπερδέψετε την οσφρητική ικανότητα της μύγας φυτεύοντας τα καρότα μαζί με κρεμμύδια.


Επίσης για να αποτρέψετε τη μύγα του καρότου, απλά περιφράξτε. Βάλτε έναν φράχτη από διαφανές πλαστικό, κερωμένο χαρτόνι ή σήτα με ψιλό μάτι και σωρεύστε χώμα στη βάση του. Οι θηλυκές μύγες του καρότου φαίνεται ότι δεν μπορούν vc πετάξουν ψηλότερα από 45 εκατοστά ύψος, οπότε κάντε την περίφραξη ψηλότερη από 60 εκατοστά.


Ο καλός προγραμματισμός μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο. Αν σπείρετε μετά την άνοιξη, λογικά θα αποφύγετε την πρώτη γενιά των προνυμφών που έχουν εκκολαφθεί. Επίσης, αν μαζέψετε τη σοδειά σας πριν από τα τέλη του καλοκαιριού, θα γλιτώσετε το δεύτερο κύμα, καθώς τείνουν να προσβάλλουν περισσότερο τις όψιμες ποικιλίες.


Προσοχή στις αφίδες και σε ασθένειες όπως ο περονόσπορος. Το ωίδιο και η ιώδης αποσύνθεση ρίζας
Προτεινόμενες ποικιλίες
Τα καρότα καλλιεργούνται εύκολα και δεν χρειάζονται πολύ χώρο, άρα γιατί να μην δοκιμάσετε και κάποια ασυνήθιστα μαζί με αυτά που προτιμάτε;


Πρώϊμα
Amsterdam Forcing Amstel,
Amsterdam Forcing sweetheart,
Early French Frame,
Nairobi,
Nanco,
Nandor,
Nantes Express,
Nantes Tiptop,
Parmex,
Suko,
Sytan
Κύριας Σοδειάς
Autumn King,
Bangor,
Berjo,
Camberley,
Campesta,
Cardinal,
Chantenay Red Cored Favorite,
Liberno,
Narman
Πατροπαράδοτες ποικιλίες
Danvers,
James Scarlet Intermediate,
New Red Intermediate,
Purple Haze,
St Valery

(Eπάνω αριστερά) Parmex - (κάτω αριστερά) Purple Haze - (μέση) Bangor - (δεξιά) Campestra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου