.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Ποιός είπε ότι του ψαρά,στο σπίτι του το πιάτο,δέκα φορές είναι αδειανό και μιά φορά γεμάτο?


Αποτέλεσμα εικόνας για πεταλίδες της θάλασσας φωτο
Κυριακή σήμερα με ελαφριά συννεφιά και νοτιά μικρής έντασης.Θεωρήσαμε ότι μιά μέρα σαν την σημερινή θα ήταν ιδανική για ψάρεμα απο την ακτή.Πρίν λοιπόν να φορτωθεί ο ήλιος στην βουνοκορφή,φορτώσαμε εμείς τα καλάμια και σε ελάχιστο χρόνο βρεθήκαμε πάνω στο βράχο να πετάμε καλαμιές στο καθαρό (δυστυχώς) νερό,προσδοκώντας το δυνατό τράβηγμα του φελλού που πιθανότατα θα σήμαινε και κάποιο μεγάλο ψάρι στο τηγάνι.Αφορμή για αυτή την εξόρμηση πήραμε απο το προσδόκιμο βροχής που υπήρχε για σήμερα.Δέν λάβαμε όμως σοβαρά υπ,όψιν το φεγγάρι και τα κέφια του και έτσι η ψαριά μας ήταν πολύ φτωχική έως...ανύπαρκτη!Αφού συμφωνήσαμε για άλλη μιά φορά ότι μιά βάρκα είναι η μόνη λύση,αποφασίσαμε να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής.Οταν το βλέμμα έπεσε σε μιά μεγάλη πλάκα του βράχου που βυθίζονταν διαγώνια στο νερό μέχρι που χάνονταν στο βυθό της θάλασσας,μας ήρθε η μεγάλη ιδέα.Να μαζέψουμε πεταλίδες!

Αποτέλεσμα εικόνας για πεταλίδες της θάλασσας φωτο
Υπήρχαν πάρα πολλές κολλημένες πάνω σε ολόκληρη την πλάκα και μάλιστα σε μέγεθος που δέν θα άφηνε ασυγκίνητο κανένα γνώστη του είδους.Μαζέψαμε λοιπόν αρκετές καρφώνοντας τα μαχαίρια ακριβώς εκεί που ενώνει το κέλυφος με την πέτρα και πάντα με προσεχτικές κινήσεις μην τυχόν και γλιστρήσει η λάμα . Τα μαχαίρια ήταν κοφτερά και υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να τραυματίσουμε κανενα δάχτυλο.Επρεπε επίσης να προσέχουμε τα βράχια για τα οποία,έτσι κι αλλιώς φορούσαμε τα κατάλληλα λαστιχένια παπούτσια. Τις ρίξαμε μέσα σε ένα τάπερ που είχαμε,και αφού συμπληρώσαμε με θαλασσινό νερό,το κλείσαμε και πήραμε το δρόμο της επιστροφής.Το στομάχι,είχε ήδη αρχίσει να γουργουρίζει απο την πείνα καθώς σκεφτόμασταν  την θαλασσομακαρονάδα που θα φτιάχναμε!

Αποτέλεσμα εικόνας για πεταλίδες της θάλασσας φωτο


Σας δίνουμε εδώ τη συνταγή και ευχόμαστε να απολαύσετε κι εσείς αυτό το νόστιμο θαλασσομεζέ.
Αρχικά αδειάζετε λίγο απο το θαλασσινό νερό σε ένα ποτήρι.Αδειάστε το υπόλοιπο νερό και ξεπλύνετε καλά τις πεταλίδες.Βάλτε το τηγάνι στη φωτιά και ρίξτε μέσα τις πεταλίδες,χωρίς λάδι.ανακατεύτε πότε πότε με ένα κουτάλι μέχρι η θερμότητα να ξεκολλήσει τις πεταλίδες απο το κέλυφος.
Σε ένα κατσαρολάκι σωτάρετε 4-5 σκελίδες σκόρδο με ενα κρασοπότηρο λάδι.Προσθέστε τις πεταλίδες που εν τω μεταξύ έχετε απαλλάξει απο τα κελύφη.

Αποτέλεσμα εικόνας για πεταλίδες της θάλασσας φωτο
Αφήνετε να σωταριστούν ελαφρά και σβήνετε με μισό κρασοπότηρο ούζο (προαιρετικά).Προσθέστε τρείς ντομάτες τριμένες στον τρύφτη,μισή κουταλιά πιπέρι,ενα φύλλο δάφνης και 3-4 κλωναράκια ψιλοκομένο φρέσκο βασιλικό.ΜΗΝ ΒΑΛΕΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΛΑΤΙ.Αδειάστε μέσα μισό κρασοπότηρο θαλασσινό νερό κι αφήστε να σιγοβράσει η σάλτσα μέχρι να πήξει.Αφού βράσετε και τα μακαρόνια,σερβίρετε προσθέτοντας την σάλτσα και μια κουταλιά κάπαρης πάνω σε κάθε πιάτο.

Εναλακτικά:Βάζουμε τις πεταλίδες σε ζεστό νερό για να ξεκολλήσει το κόκαλό τους. Τις πλένουμε και μετά τις βράζουμε. Ύστερα τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε.

Υπάρχουν πολλές συνταγές και ιδέες με θαλασσινά που δεν τα βάνει ο νούς σας.Είναι σίγουρα αρκετές για να μήν πεινάσει ποτέ του ένας...ψαράς!

Βρεθήκαμε κάποτε στο Αγιο Ορος και έκεί μάθαμε για ένα φυτό της θάλασσας που τρώγεται απο τους Μοναχούς αφού μαγειρευτεί κατάλληλα, θεωρείται νηστήσιμο και είναι πολύ νόστιμο.
Πρόκειται για τις ανεμώνες της θάλασσας η αλλοιώς κολιτσιανοί η κολιφάδες.


Εξαιρετικός μεζές,που σηκώνει άφθονο καλό κρασί και η γεύση του είναι κάτι ανάμεσα,σε καλαμάρι και μύδια.
Φυτρώνει σε αφθονία μέσα στη θάλασσα και πάνω σε πέτρες και βράχια του βυθού,ακόμα και σε πολύ ρηχά σημεία


Καλό είναι,η συλλογή τους να γίνεται με ένα μαχαίρι με ένα κουτάλι,μιά ψαροσακούλα και λαστιχένια γάντια διότι η επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και τσούξιμο σε κάποιους.


Αφού ξεπλύνετε με άφθονο νερό τις ανεμώνες για να φύγει η άμμος,φορώντας πάντα γάντια,πρέπει να τις βράσετε σε νερό με λίγο ξύδι για 15 λεπτά.Με αυτό τον τρόπο φεύγει η τοξικότητα που έχουν.Τις αδειάζετε σε ένα τρυπητό και τις αφήνετε να στραγγίσουν.
Ετοιμάστε παχύ κουρκούτι για το τηγάνισμα,ανακατεύοντας καλαμποκάλευρο,αλάτι,λίγο μπέικιν, ξυνόγαλο και δύο αυγά.(Εναλακτικά,σκέτο αλεύρι με λίγο νερό και αλάτι)
Βουτάτε τις ανεμώνες στο κουρκούτι και τηγανίζετε  σε καυτό λάδι ελαφρά μέχρι να ροδίσουν.Βάλτε στο τραπέζι το κρασί και καλή όρεξη!

Μ.Μ.      Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου