.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Τα φυτά “μιλάνε” όπως τα ζώα όταν δέχονται πιέσεις

Όλοι όσοι αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατοςκαι προτιμούν τη χορτοφαγία ως πιο ηθική, περιβαλλοντικά βιώσιμη και υγιεινή διατροφική επιλογή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και τα φυτά έχουν νοημοσύνη.
Μάλιστα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία απέδειξαν για πρώτη φορά ότι όταν τα φυτά εκπέμπουν σήματα αντίστοιχα με αυτά των ζώων όταν υπόκεινται πιέσεις ή διατρέχουν κίνδυνο.
Παρότι λοιπόν δεν διαθέτουν νευρικό σύστημα, τα φυτά ανταποκρίνονται στο περιβάλλον με ένα αντίστοιχο μείγμα χημικών και ηλεκτρικών σημάτων, μολονότι αυτό συμβαίνει μέσω ενός ειδικού μηχανισμού.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε το σιτάρι, το αμπέλι, το ρύζι και το κριθάρι και ανακάλυψε ότι όλα αυτά τα φυτά αντέδρασαν με τον ίδιο τρόπο στα όξινα εδάφη, τις πλημμύρες, τους καύσωνες και τις ξηρασίες.
Ο επικεφαλής της μελέτης Μάθιου Γκίλιχαμ εξηγεί ότι τα φυτά χρησιμοποιούν το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) για να ρυθμίσουν τα ηλεκτρικά σήματα που ελέγχουν την ανάπτυξή τους.
“Πρόκειται για μια ομοιότητα ανάμεσα στα φυτά και τα ζώα που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε” πρόσθεσε.
“Γνωρίζαμε για καιρό ότι ο ζωικός νευροδιαβιβαστής GABA παράγεται από φυτά υπό πίεση, για παράδειγμα όταν έρχονται αντιμέτωπα με ξηρασίες, αλατότητα, ιούς, όξινα εδάφη ή ακραίες θερμοκρασίες” προσθέτει ο Γκίλιχαμ.
Η κατανόηση του μηχανισμού μπορεί να επιτρέψει στους επιστήμονες να μεταβάλλουν τον τρόπο που τα φυτά αντιδρούν στις εξωτερικές πιέσεις και έτσι να αυξήσουν κατακόρυφα την αποδοτικότητα των καλλιεργειών.
Η ανακάλυψη μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη και στην ιατρική έρευνα καθώς η ομοιότητα ανάμεσα σε ζώα και φυτά ίσως αποκαλύψει τους λόγους που ορισμένες φαρμακευτικές ουσίες που προέρχονται από φυτικούς οργανισμούς, όπως ηρεμιστικές και ουσίες καταστολής της επιληψίας, λειτουργούν στους ανθρώπους. Τα φάρμακα αντιδρούν με τις πρωτεΐνες στο σύστημα GABA τόσο στα φυτά όσο και στα ζώα.
“Μπορεί τα φυτά να μοιάζουν διαφορετικά, αλλά είναι εντυπωσιακό ότι χρησιμοποιούν τους ίδιους διαβιβαστές” λέει ο Γκίλιχαμ.
econews
Τα φυτά μιλούν και θα μας λένε στο μέλλον τις ελλείψεις τους !

Τα φυτά μιλούν και επικοινωνούν. Χρησιμοποιώντας μια γλώσσα η οποία γενικά παραμένει άγνωστη, στέλνουν μηνύματα σε άλλα φυτά και στο περιβάλλον.

Στη Φλωρεντία ,ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα αναλύει την ηλεκτρική δραστηριότητα του φυτού, χρησιμοποιώντας μια νέα προσέγγιση. «Τα φυτά είναι σε θέση να αισθανθούν το βαρυτικό πεδίο, τα ηλεκτρικά πεδία, τις χημικές κλίσεις… Αυτίος ο τεράστιος όγκος πληροφοριών που τα φυτά αντιλαμβάνονται και μεταφέρουν, βρίσκονται εκεί, στη διάθεσή μας. Απλά πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τις αποκωδικοποιήσουμε,και στη συνέχεια να τις κάνουμε κατανοητές.» τονίζει ο γεωπόνος Στέφανο Μανκούζο. Σημείο εκκίνησης είναι η ψηφιακή ανάλυση της συμπεριφοράς ορισμένων φυτών σε συγκεκριμένες περιστάσεις.
«Παρατηρώντας τα σήματα που παράγονται από τα φυτά, είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε στα ερεθίσματα που τα παράγουν, και μάλιστα με καλή ποιότητα. Μετά την ανάγνωσή τους, τα σήματα χωρίς να παραμορφώνονται, και ενδεχομένως να ενισχύονται, ψηφιοποιούνται. Με άλλα λόγια, ένα αναλογικό σήμα το οποίο μεταβάλλεται στο χρόνο μετατρέπεται σε δεδομένα ». εξηγεί ο Ανδρέα Βιταλέτι συντονιστής του προγράμματος Wlab Pleased.

Εδώ είναι η πρόκληση: η επιστροφή στη γενεσιουργό αιτία ,γράφοντας παράλληλα ένα σύνολο δεδομένων αναφοράς για το πώς αντιδρούν τα φυτά.
«Πρόκειται για ένα λεξιλόγιο όπου σε κάθε συγκεκριμένη περιβαλλοντική παράμετρο αντιστοιχεί ένα συγκεκριμένο ηλεκτρικό μήνυμα. Αν είμαστε σε θέση να θεσπίσουμε ένα κώδικα, θα δημιουργήσουμε μια … Στήλη της Ροζέτας για τα φυτά,που θα μας επιτρέπει να δούμε τι προσλαμβάνουν οι αισθητήρες των φυτών.»,τονίζει ο γεωπόνος Στέφανο Μανκούζο

Ένα ψηφιακό δίκτυο και ένας ισχυρός αλγόριθμος μετατρέπει κάθε δέντρο σε ένα «φρουρό» του περιβάλλοντος «Τελικός στόχος είναι να συγκεντρωθούν στοιχεία που προέρχονται από διάφορα φυτά, να τα συναθροίσουν και στη συνέχεια να τα επεξεργασθούν από έναν κόμβο»,αναφέρει ο Μάριο Πάολι, προγραμματιστής του WLAB.
«Το ίδιο δέντρο θα είναι σε θέση να προσφέρει ταυτόχρονα πληροφορίες για διάφορες περιβαλλοντικές παραμέτρους. Την ίδια στιγμή. Ενώ αν ήταν να χρησιμοποιησουμε τους παραδοσιακούς αισθητήρες, όπως συμβαίνει συνήθως στους σταθμούς ελέγχου, τότε θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε έναν αισθητήρα για κάθε παράμετρο που θέλουμε να αναλύσουμε, και αυτό είναι σίγουρα πολύ ακριβό» τονίζει η αγρονόμος Ελίζα Μάσι.

Η αποκάλυψη της γλώσσας των φυτών επιτρέπει τον παγκόσμιο έλεγχο της υγείας του περιβάλλοντος , με έναν τρόπο δεν είχε γίνει ποτέ πριν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου