.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Χηνοπόδιο: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Χηνοπόδιο: σπορά φύτεμα καλλιέργεια
Χηνοπόδιο το αμβροσιοειδές (Chenopodium ambrosioides)
Το καλοκαιρινό Ελληνικό θεραπευτικό σπανάκι
Είδη Χηνοποδίων της Ελληνικής χλωρίδας, υπάρχουν περί τα 11 τα οποία είναι γνωστά με τις κοινές ονομασίες βρωμόχορτα, βρωμούσαι και στριγγλόχορτα στην Κεφαλλoνιά. Είναι της τάξεως των Χηνοποδιωδών.
Πάντα αυτά όπως και άλλα εξωτικά, μπορούν να ευδοκιμήσουν και σε εμάς. Αυτό είναι είδος Αμερικανικής προελεύσεως, εισαχθέν στις παραμεσόγειους χώρες, όπως και στην κεντρική Γαλλία.

Βοτανικοί χαρακτήρες
Φυτό ετήσιο ή πολυετές ύψους 0.50-0.70 εκατοστά. Στελέχη ανορθωμένα και κλαδώδη. Φύλλα μόλις μισχοφόρα και όρθια, επιμήκη, λεπτυνόμενα στα δύο άκρα, οδοντωτά ή ολόκληρα, λεπτά, αδενώδη και χρώματος ανοικτού πρασίνου. Ανθίζει κατά Ιούλιο ή Αύγουστο, τα δε άνθη είναι σε σχήμα φυλλωδών στάχεων. Κάλυκας κλειστός. Σπέρματα στίλβοντα, λεία με άκρα αμβλεία.

Καλλιέργεια-Πολλαπλασιασμός
Το Χηνοπόδιο πολλαπλασιάζεται με την σπορά, η οποία γίνεται την άνοιξη. Αυτή λαμβάνει χώρα σε πρασιές ή απευθείας επί τόπου. Προτιμάται η σπορά σε σπορείο, διότι αυτή δίνει καλά αποτελέσματα, με όλη την δυσκολία της μεταφυτεύσεως. Οι σπόροι οι οποίοι σπέρνονται εντός πρασιών καλύπτονται με λίγο χώμα ή δεν σκεπάζονται καθόδου. Πιέζουμε τους σπόρους επί του χώματος, με ένα ξύλο ή με μια σανίδα.
Κατά την εκτέλεση της σποράς, απλώνουμε επί των πρασιών, ποσότητα αραιής αχυρώδης κοπριάς, για να μην παρασυρθούν οι σπόροι από τις βροχές και τα ποτίσματα και να μη βρέχεται το χώμα υπερβολικά, καθώς και να μη σκληραίνεται το χώμα από τις ηλιακές ακτίνες. Η σπορά γίνεται αραιά, για να αναπτυχθούν καλά τα φυτά. Εάν είναι πυκνή προβαίνουμε σε αραίωση, όταν αυτά φυτρώσουν.

Προετοιμασία του εδάφους
Τούτο οργώνεται πολλές φορές για τους γνωστούς λόγους. Χαράσσονται αυλάκια, εντός των οποίων φυτεύουμε. Αναλόγως της φυτείας μικρής ή μεγάλης, η εργασία αυτή θα γίνει με το χέρι ή με το ιπποσκαλιστήριο και μεταξύ των αυλακιών θα αφεθούν αποστάσεις. Προκειμένου περί εργασίας γενομένης με το ιπποσκαλιστήριου οι αποστάσεις αυτές θα είναι 0.80 εκατοστά.
Χηνοπόδιο: καλλιέργεια
Χηνοπόδιο: καλλιέργεια

Φύτευση
Τα φυτά θα φυτευτούν με κενά 0.40 εκατ. Επειδή η φύτευση θα γίνει τον Ιούνιο, παρίσταται ανάγκη ποτίσματος των φυτών κατά το φύτευμα, διότι χωρίς αυτό πολλά από αυτά αποξηραίνονται και η φυτεία συχνά αποτυγχάνει αν όχι εξ ολοκλήρου, εν μέρει.

Φροντίδες που δίνονται στην φυτεία
Κατά την ανάπτυξη των φυτών, δεν θα λείψουν τα σκαλίσματα και τα βοτανίσματα.

Συγκομιδή
Αυτή συντελείται κατά το τέλος Σεπτεμβρίου. Κόβουμε από την ρίζα, το φυτό και το προϊόν φέρεται στο αποξηραντήριο.
Χηνοπόδιο: συγκομιδή
Χηνοπόδιο: συγκομιδή

Μέρη χρησιμοποιούμενα
Ολόκληρο το φυτό (Χηνοποδίου πόα-Herba Chenopodii), χωρίς την ρίζα και τα χονδρά στελέχη. Χρησιμοποιούνται επίσης και οι καρποί.

Φαρμακευτικές ιδιότητες
Το φυτό είναι στομαχικό και διεγερτικό, οι δε καρποί ανθελμιντικοί.

Πηγή.http://www.ftiaxno.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου