.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Οι θερμοκρασίες για την βέλτιστη φυτρωτικότητα των σπόρων

Σπορά λαχανικών βάση βέλτιστης θερμοκρασίας

Σπορά λαχανικών για καλύτερη φυτρωτικότητα των σπόρων

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, το ποσοστό φυτρωτικότητας οποιουδήποτε σπόρου είναι, το ανώτατο όριο κατά τη βέλτιστη θερμοκρασία για το είδος αυτό. Καθώς η θερμοκρασία μειώνεται ή αυξάνει από τη βέλτιστη θερμοκρασία, δύο πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Ενώ το ποσοστό των σπόρων που φυτρώνουν μειώνεται, ο αριθμός των ημερών για τη βλάστηση αυξάνεται. Αυτή είναι η βασική σχέση μεταξύ της βλάστησης και της θερμοκρασίας.

Για κάθε είδος σπόρου, υπάρχει μια βέλτιστη θερμοκρασία εδάφους για βλάστηση και σε αυτή τη θερμοκρασία, ο μέγιστος αριθμός σπόρων θα βλαστήσει σε λιγότερο χρόνο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη θερμοκρασία.
Μπορείτε να σπείρετε σπόρους κρεμμύδι στους 0 ºC και να έχετε 90% φυτροτικότητα. Τότε γιατί δεν το κάνουμε αυτό; 
Η απάντηση είναι στον παρακάτω πίνακα:

Ποσοστά από σπορόφυτα λαχανικών που φυτρώνουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες

Οι αριθμοί στην παρένθεση ( ) είναι η ημέρα εμφάνισης του φυτού, δηλαδή που βγαίνει στην επιφάνεια.
Οι αριθμοί σε κόκκινο είναι η βέλτιστη ημερήσια θερμοκρασία του εδάφους, για τη μέγιστη παραγωγή στο συντομότερο χρονικό διάστημα.
Καλλιέργειες0 ºC5 ºC10 ºC15 ºC20 ºC25 ºC30 ºC35 ºC40 ºC
Σπαράγγια0061 (53)80 (24)88 (15)95 (10)79 (12)37 (19)0
Φασόλια, lima00152 (31)82 (18)90 (7)88 (7)20
Φασόλια, snap00197 (16)90 (11)97 (8)47 (6)39 (6)0
Τεύτλα053 (42)72 (17)88 (10)90 (6)97 (5)89 (5)35 (5)0
Λάχανο02778 (15)93 (9)0 (6)99 (5)0 (4)00
Καρότα048 (51)93 (17)95 (10)96 (7)96 (6)95 (6)74 (9)0
Κουνουπίδι0058 (20)60 (10)0 (6)63 (5)45 (5)00
Σέλινο072 (41)70 (16)40 (12)97 (7)65000
Αγγούρι00095 (13)99 (6)99 (4)99 (3)99 (3)49
Μελιτζάνα000021 (13)53 (8)60 (5)00
Μαρούλι98 (49)98 (15)98 (7)99 (4)99 (3)99 (2)12 (3)00
Πεπόνια000038 (8)94 (4)90 (3)00
Μπάμιες00074 (27)89 (17)92 (13)88 (7)85 (6)35 (7)
Κρεμμύδια90 (136)98 (31)98 (13)98 (7)99 (5)97 (4)91 (4)73 (13)2
Μαϊντανός0063 (29)0 (17)69 (14)64 (13)50 (12)00
Παστινάκη82 (172)87 (57)79 (27)85 (19)89 (14)77 (15)51 (32)10
Μπιζέλια089 (36)94 (14)93 (9)93 (8)94 (6)86 (6)00
Πιπεριές00170 (25)96 (13)98 (8)95 (8)70 (9)0
Ραπανάκι042 (29)76 (11)97 (6)95 (4)97 (4)95 (3)00
Σπανάκι83 (63)96 (23)91 (12)82 (7)52 (6)28 (5)32 (6)00
Γλυκό καλαμπόκι0047 (22)97 (12)97 (7)98 (4)91 (4)88 (3)10
Ντομάτες0082 (43)98 (14)98 (8)97 (6)83 (6)46 (9)0
Γογγύλια11479 (5)98 (3)99 (2)100 (1)99 (1)99 (1)88 (3)
Καρπούζι0001794 (12)90 (5)92 (4)96 (3)0

* Τα παραπάνω στοιχεία ελήφθησαν από μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ο συγγραφέας και ο εκδότης δεν είναι γνωστοί.
** Ο παραπάνω πίνακας προέρχειται από πειραματικά δεδομένα. 
Υπάρχουν ορισμένες λογικές αντιφάσεις, εξαιτίας αποτυχημένης συγκομιδής ή από κακής παρτίδα σπόρων. Δεν επηρεάζουν όμως την συνολική ερμηνεία.

Πηγή:http://www.ftiaxno.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου