.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

ΣΕΔΗΚ: Οι ανοιξιάτικοι «καύσωνες» και άλλα αίτια προκάλεσαν ζημιές ύψους 75 εκατ. ευρώ στις ελιές της Κρήτης

elies_palies_1
Σύμφωνα με υπόμνημα που κατατέθηκε από τον ΣΕΔΗΚ προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν όσο το δυνατόν σαφέστερα, τόσο η έκταση και ένταση των ζημιών κατά Δήμους, όσο και τα ζημιογόνα αίτια που τις προκάλεσαν ώστε να καταστεί δυνατή η συσχέτισή τους με τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ και τις άλλες πηγές κρατικών ενισχύσεων, και η τεκμηρίωση αποζημιώσεων που πράγματι δικαιούνται οι ελαιοπαραγωγοί.
Αυτό κρίθηκε αναγκαίο γιατί από πρόσφατες δηλώσεις διαφόρων πολιτικών και τοπικών παραγόντων προκύπτει ότι υπάρχει κάποια ασάφεια και σύγχυση σε ότι αφορά την φύση των ζημιών. Χρησιμοποιούνται ορολογίες όπως: ακαρπία, σχινοκαρπία, μικροκαρπία κ.λπ. που δεν αποτελούν αίτια αλλά συνέπειες, που μπορούν να προκύψουν από καιρικά αλλά και από μη καιρικά αίτια. Αποτέλεσμα να παραπέμπονται για άλλη μια φορά στις καλένδες των ΠΣΕΑ που αποτελούν μια διαδικασία ευτελών και πολύ χρονοβόρων αποζημιώσεων, οι οποίες όταν δίδονται, συνήθως δίδονται από την επόμενη κυβέρνηση!
Με το υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ διευκρινίζεται πλήρως ότι οι ζημιές προκλήθηκαν από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες της Άνοιξης- που αναφέρονται ως καύσωνες στον Κανονισμό- και έπληξαν άλλα ελαιόδεντρα κατά την περίοδο της άνθησης και άλλα κατά την περίοδο μετά την καρπόδεση.
Και οι μεν ζημιές στην άνθηση που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Δήμων έπληξαν σε επίπεδο Κρήτης 8 εκατ. περίπου ελαιόδεντρα κατά 45% . δυστυχώς σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό, κακώς, δεν αποζημιώνονται.
Όμως οι ζημιές μετά την καρπόδεση που έπληξαν την παραγωγή 10,5 εκατ. δέντρων σε ποσοστό πάνω από 50% είναι σαφώς αποζημιώσιμες.
Επομένως τα αιτήματα που πρέπει να εξετάσει η πολιτική ηγεσία και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ άμεσα είναι:
  • Αποζημίωση των απωλειών μετά την καρπόδεση απο ΕΛΓΑ όπως προβλέπεται από τον κανονισμό του.
  • Αποζημίωση των ζημιών στην άνθηση από ΠΣΕΑ για φέτος και από ΕΛΓΑ στο μέλλον μετά από τροποποίηση του Κανονισμού του.
  • Επίσπευση της καταβολής των πενιχρών έστω αποζημιώσεων απο ΠΣΕΑ των απωλειών του 2013
Εν τω μεταξύ:

Ομαλά εξελίσσεται η αγορά ελαιολάδου τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο στην Ισπανία. Το πιο θετικό είναι ότι τον Ιούλιο οι πωλήσεις (προς όλες τις κατευθύνσεις) έφθασαν τους 121 χιλ. τόνους, πολύ σημαντική ποσότητα που ελαφρώνει τον κίνδυνο συσσώρευσης αποθεμάτων. Οι τιμές (χονδρική, ex-factory) διακυμαίνονται σε ένα πολύ μικρό εύρος +/- 0,05 euro/κιλό με αποτέλεσμα αυτή την εβδομάδα να διαμορφώνονται : τα έξτρα 3,05-3,10, το κοινό παρθένο 3,0 και το βιομηχανικό 1° 2,90-2,95 euro/κιλό. Στην Ελλάδα οι τιμές (παράδοση CIF Ιταλία) διατηρούνται σε επίπεδα 3,2 έως 3,3 για τα καλά έξτρα και 2,70 euro /κιλό για τα βιομηχανικά 5°. Τέλος, οι εκτιμήσεις από Ισπανία μιλούν για επερχόμενη παραγωγή 1.450.000 με 1.500.000 τόνους.

Πηγή:http://www.gargalianoionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου