.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Η υψηλή ζήτηση θα υποδεχτεί τα ντόπια επιτραπέζια σταφύλια


 Πηγή: Κρόκου Μαρία|  Agronews.gr
Υψηλή ζήτηση τόσο για τις λευκές όσο και για τις κόκκινες ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών αναµένεται να παρουσιαστεί το προσεχές διάστηµα, από την Αγγλία αλλά και απ’ τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, όπως αναφγέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.
Καλές οι συνθήκες λόγω έλλειψης σε Αίγυπτο, Μαρόκο, Ισπανία.
Η ζήτηση αυτή έγκειται στις ελλιπείς ποσότητες επιτραπέζιων σταφυλιών φέτος από την Αίγυπτο, το Μαρόκο και την Ισπανία, σύµφωνα µε τον ∆ηµήτρη Σπανό, αγοραστή της «Fresca Group» στην Ελλάδα.

Ακόµα και στην Καβάλα, που η συγκοµιδή ξεκινάει στα µέσα Αυγούστου, έχουν γίνει οι πρώτες κρούσεις για τα Victoria, αν και σαφέστερη εικόνα θα υπάρχει στο τέλος Ιουλίου.

Προς το παρόν οι τιµές παραγωγού για τις πρώιµες ποικιλίες -Superior, Ralli- που ξεκίνησαν να µαζεύονται αυτή την περίοδο στην Κόρινθο είναι στο 1 ευρώ το κιλό. Βέβαια, σύµφωνα µε τους παραγωγούς το κόστος ήταν αυξηµένο τη φετινή σεζόν αφενός λόγω των πολύ υψηλών θερµοκρασιών πριν 15-20 µέρες που προκάλεσαν ζηµιά ειδικά στη σουλτανίνα της περιοχής αφετέρου λόγω της απουσίας βροχών το χειµώνα.

Στην Κρήτη ήταν «η πιο ξηρή χρονιά των τελευταίων 50 ετών, µε τις βροχές να φτάνουν στο 1/3 µίας κανονικής χρονιάς», λένε χαρακτηριστικά έµπειροι καλλιεργητές. Ως εκ τούτου, η παραγωγή είναι η µισή από την περσινή σεζόν, ενώ έχουν προκληθεί και ποιοτικά προβλήµατα, εκτός από µεµονωµένα κτήµατα που διαθέτουν γεωτρήσεις. Αυτές τις ηµέρες ολοκληρώνεται η συγκοµιδή για τις ποικιλίες Superior και Ralli, 5-20 ηµέρες νωρίτερα από άλλες χρονιές που αυτή την περίοδο άρχιζε η συγκοµιδή.



Εδώ αξίζει να σηµειωθεί ότι «οι τιµές για τις πρώιµες ποικιλίες της Κρήτης είναι µεταξύ 0,70 και 1 ευρώ το κιλό, µε την ανώτερη τιµή για τα Superior και την κατώτερη για τα Black Magic, ελαφρώς χαµηλότερα από πέρυσι που τα επιτραπέζια σταφύλια πουλήθηκαν έναντι 95 λεπτών το κιλό κατά µέσο όρο απ’ τους παραγωγούς», υπογραµµίζει ο αντιπρόεδρος της Οµάδας Αµπελουργών Κρήτης, Μύρων Χιλετζάκης. Σύµφωνα µε τον ίδιο, οι εκτάσεις για τα πρώιµα επιτραπέζια έχουν αυξηθεί στην Κρήτη έναντι των οινοστάφυλων λόγω των καλύτερων τιµών για τα πρώτα.

Την ίδια στιγµή, εγείρονται ανησυχίες στους εξαγωγείς για την πορεία των εµπορικών συναλλαγών µε την Αγγλία, µετά την υποτίµηση της στερλίνας έναντι του ευρώ. Σηµειωτέον ότι η Αγγλία είναι απ’ τις σηµαντικότερες αγορές για το ελληνικό σταφύλι, µε τα Thompson Seedless να λαµβάνουν τις µεγαλύτερες τιµές στην εν λόγω αγορά.

Τέλος, στην  Ισπανία, η οποία αντιµετώπιζε σοβαρά προβλήµατα απ’ την απουσία βροχοπτώσεων, φέτος η χρονιά είναι καλή τόσο όσον αφορά την ποιότητα όσο και τα µεγέθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου