.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Προφύλαξη εσπεριδοειδών από πράσινη αφίδα με ατταπουλγίτη

Πηγή:Agronews
Ο ατταπουλγίτης ένα σπάνιο μαγνησιούχο αργιλοπυριτικό υλικό, διαθέτει ένα τεράστιο μικροπορώδες στη δομή του (250 m2 /g) που του επιτρέπει να απορροφά ποσότητες νερού που ξεπερνούν το 200 % του βάρους του.
Η έντονη αυτή υδροαπορροφητικότητά του μεταφράζεται και σε μία ισχυρή αφυγραντικότητα, δηλαδή ο ατταπουλγίτης προσκολλάται στο σώμα των παρασιτικών εντόμων, στην συγκεκριμένη περίπτωση της αφίδας και αφυγραίνει τους τρυφερούς ζωτικούς ιστούς, με συνέπεια την ολική αφυδάτωση του εντόμου, προνύμφης κλπ. Όσο πoιό τρυφερός είναι ο ιστός με τόση μεγαλύτερη ευκολία δρα ο ατταπουλγίτης.
Στο στερεοσκόπιο παρατηρήθηκαν σε διάφορες μεγεθύνσεις (x60 έως x100) φύλλα μανταρινιάς, τα οποία είχαν αποικισθεί από την γνωστή πράσινη αφίδα των εσπεριδοειδών και πάνω σε αυτά σε τακτά διαστήματα των 15 ημερών είχε ψεκαστεί ο ατταπουλγίτης σε δοσολογίες 10-15 Κg/MT.
Σε μεγεθύνσεις x 100 (φωτό 1) άτομο της αφίδας στην φτερωτή της μορφή φαίνεται να φέρει προσκολλημένα στα πόδια, κεραίες, πλάτη και φτερά συσσωματώματα ατταπουλγίτη, ενώ στην φωτό 2, διακρίνονται αφίδες σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, όπου η αποξήρανση οδηγεί και σε αλλαγή στον χρωματισμό της αφίδας από πράσινο σε φαιό. Μουμιοποιημένες προνύμφες, δείχνουν την συρρίκνωση που έχουν υποστεί λόγω όσμωσης από τον ατταπουλγίτη, ενώ στο κέντρο διακρίνεται και ακμαίο έντομο που φέρει και αυτό συσσωματώματα στο σώμα του από ατταπουλγίτη.
Για να γίνει κατανοητή αυτή η αφυδατική δράση, μετρήθηκε η κινητική απορρόφησης νερού από τον κονιώδη ατταπουλγίτη με την μέθοδο Enslin και δείχνει ότι από το πρώτο λεπτό επαφής με το νερό ο ατταπουλγίτης απορροφά το 40 % του βάρους του ενώ στα επόμενα 60 λεπτά έχει ήδη απορροφήσει το 180 %, σε αντίθεση με τον ζεόλιθο (ένα άλλο ορυκτό που υπάρχει σε αφθονία στην φύση) που από τα πρώτα λεπτά έχει κορεσθεί απορροφώντας μόλις το 30 % του νερού, ενώ στην συνέχεια δεν υφίσταται καμία άλλη μεταβολή. Είναι κατανοητό ότι όσο μεγαλύτερη είναι η απορρόφηση, τόσο πιο δραστική γίνεται η χρήση του προϊόντος.
Μέθοδοι εφαρμογής
Άκρως σημαντική είναι η διαδικασία της εφαρμογής : υγρής (υπό μορφή ψεκάσματος) η στερεάς (υπό μορφή επίπασης με θειωτήρα). Στην πρώτη περίπτωση στον ατταπουλγίτη πρέπει να γίνει προ-αραίωση σε μικρότερη ποσότητα νερού δηλαδή 10 Κg ατταπουλγίτη σε 15-20 Κg νερού για να αποφευχθεί η δημιουργία συσσωματωμάτων και να συνεχισθεί η αραίωση μέχρι τα 1000 Κg νερού. Στην δεύτερη περίπτωση η επιφάνεια προς εφαρμογή ψεκάζεται με καθαρό νερό και στην συνέχεια με τον θειωτήρα εφαρμόζεται λεπτή στρώση από τον ατταπουλγίτη. Κατ’ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται αφ’ ενός καλή πρόσφυση στις επιφάνειες των φύλλων η καρπών, αφ’ εταίρου καλή ομοιογένεια εφαρμογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου