.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Τα μυστικά της ορθής ηλιοαπολύμανσης


Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού που είναι η κατάλληλη εποχή εφαρμογής της ηλιοαπολύμανσης. Τώρα έχει περατωθεί η προηγούμενη καλλιέργεια, οι φυτοπαθογόνοι μικροοργανισμοί βρίσκονται σε πλήρη δραστηριότητα και οι νηματώδεις βρίσκονται ακόμα στα ανώτερα στρώματα της επιφάνειας και δεν έχουν δημιουργήσει κύστεις.
Το έδαφος πριν την ηλιοαπολύμανση πρέπει να είναι καλά ισοπεδωμένο και ψιλοχωματισμένο και να περιέχει υψηλά επίπεδα υγρασίας (σχεδόν λασπώδες έδαφος). Το πλαστικό που θα τοποθετηθεί πρέπει σχεδόν να εφάπτεται της επιφάνειας του εδάφους, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία διακένων μεταξύ πλαστικού και εδάφους που λειτουργεί ανασχετικά στη μεταφορά της θερμότητας. Η περίσσεια υγρασίας διευκολύνει τη μεταφορά της θερμότητας εντός του εδάφους λόγω πολύ μεγαλύτερης θερμοχωρητικότητας που διαθέτει σε σύγκριση με τον αέρα και ευνοεί τη δραστηριοποίηση των παθογόνων και τη βλάστηση των ζιζανίων.
ΚάλυψηΓια την κάλυψη του εδάφους με πλαστικό συστήνεται η χρήση αδιαπέραστων πλαστικών (VIF, virtually impermeable films), επειδή διαθέτουν 90 φορές μικρότερους πόρους από τα κοινά πλαστικά. Αυτά αποτελούνται από μία στρώση πολυαμιδίου με εκατέρωθεν στρώσεις πολυαιθυλενίου. Η ιδιότητα αυτή συνεπάγεται παρεμπόδιση της διαφυγής των βιοαερίων, που οδηγεί σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της μεθόδου και συντόμευση του χρόνου εφαρμογής της σε περίπου μισό του χρόνου. Έτσι η εφαρμογή της ηλιοαπολύμανσης διαρκεί 4-5 εβδομάδες εφόσον χρησιμοποιούνται αδιαπέραστα πλαστικά και περίπου 8 εβδομάδες εφόσον χρησιμοποιούνται κοινά πλαστικά.
Ακάλυπτο Το θερμοκήπιο πρέπει να είναι ακάλυπτο ώστε οι ηλιακές ακτινοβολίες να εισέρχονται με μεγαλύτερη ένταση στο εσωτερικό του θερμοκηπίου. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι μεγαλύτερες από 50º-55º C για μια σειρά ημερών σε βάθος 10-25 cm.
Παθογόνα τέλοςΜε τη θερμική δράση της ηλιοαπολύμανσης θανατώνονται ή εξασθενούν (γίνονται περισσότερο ευάλωτοι) πολλοί παθογόνοι μικροοργανισμοί, διατηρουμένων όμως πολλών ωφελίμων μικροοργανισμών, κυρίως θερμόφιλων μυκήτων και μερικών βακτηρίων.
Έμμεση λίπανσηΜε την ηλιοαπολύμανση απελευθερώνονται στη ριζόσφαιρα των φυτών διαλυτά θρεπτικά στοιχεία, όπως άζωτο νιτρικές και αμμωνιακές ρίζες (NO3-, NH4+), ασβέστιο (Ca2+) και μαγνήσιο (Mg2+) που εξασφαλίζουν καλύτερη ανάπτυξη στην επόμενη καλλιέργεια.

Πηγή:http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου