.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Στην Πιερία οι περισσότερες ενεργές φωλιές πελαργών -Επιστρέφουν κάθε χρόνο [εικόνες]


Πελαργοί πάνω σε κολώνες της ΔΕΗ
Πελαργοί πάνω σε κολώνες της ΔΕΗ


Πηγή: Στην Πιερία οι περισσότερες ενεργές φωλιές πελαργών -Επιστρέφουν κάθε χρόνο [εικόνες] | iefimerida.gr 


Έρχονται οι πελαργοί κατάκοποι από την Αφρική και αναζητούν έναν φιλόξενο τόπο όπου θα μπορέσουν να κάνουν τις φωλιές και να γεννήσουν τα μικρά τους.
Προάγγελοι της άνοιξης, οι πελαργοί δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα και στήνουν τις μεγαλοπρεπείς φωλιές τους πάνω σε κολώνες της ΔΕΗ, σε διάφορους οικισμούς.
Ωστόσο, κάποιοι κάτοικοι ενοχλούνται από την παρουσία τους και σπεύδουν στον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης για να ζητήσουν την άμεση μετακίνηση της φωλιάς.
Κάθε χρόνο επιστρέφιουν μετά από ένα μεγάλο ταξίδι από την Αφρική Κάθε χρόνο επιστρέφιουν μετά από ένα μεγάλο ταξίδι από την Αφρική
«Ο πελαργός δεν φοβάται τον άνθρωπο και φωλιάζει σε ψηλά σημεία μέσα σε οικισμούς, όπως καμπαναριά, δέντρα ή κολώνες της ΔΕΗ που γειτνιάζουν με υγροτόπους όπου μπορούν να τραφούν με φίδια, βατράχια, έντομα και μικρά ποντίκια. Έρχεται πάντα πρώτο το αρσενικό, φτιάχνει, καθαρίζει και τακτοποιεί την φωλιά και ακολουθεί το θηλυκό» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βιολόγος Εύα Κατράνα από τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, όπως μετονομάστηκε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.
Ο πελαργός δεν φοβάται τον άνθρωπο και φωλιάζει σε ψηλά σημεία μέσα σε οικισμούςΟ πελαργός δεν φοβάται τον άνθρωπο και φωλιάζει σε ψηλά σημεία μέσα σε οικισμούς
Σύμφωνα με την κ. Κατράνα, επειδή οι κολώνες της ΔΕΗ βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές και ακόμη και σε αυλές, κάποιες φορές οι κάτοικοι ενοχλούνται και ζητούν την μεταφορά τους.
«Φέτος, αυτό ζητήθηκε σε μία περίπτωση, καθώς στην αυλή έπαιζαν μικρά παιδιά και από τις φωλιές πέφτουν, εκτός από περιττώματα και οι... τροφές, φίδια δηλαδή και ποντίκια.
Ομως το σχετικό αίτημα μεταφοράς έγινε αφού κατοικήθηκε η φωλιά και απαγορεύεται πλέον να μετακινηθεί. Οι αιτήσεις για μετακίνηση πρέπει να γίνονται από Οκτώβριο έως Φεβρουάριο, ακολουθεί αυτοψία από μέλος του Φορέα, προκειμένου να προταθεί άλλος χώρος, όχι μακρύτερα από 70 μέτρα και η μετακίνηση γίνεται στη συνέχεια με τη συνδρομή γερανού της ΔΕΗ» διευκρινίζει η κ. Κατράνα προσθέτοντας ότι έχουν μετακινηθεί φωλιές που βρίσκονταν σε κολώνες της ΔΕΗ, δίπλα στην είσοδο σούπερ- μάρκετ και σε στάση λεωφορείου.
Έρχεται πάντα πρώτο το αρσενικό, φτιάχνει, καθαρίζει και τακτοποιεί την φωλιά και ακολουθεί το θηλυκόΈρχεται πάντα πρώτο το αρσενικό, φτιάχνει, καθαρίζει και τακτοποιεί την φωλιά και ακολουθεί το θηλυκό
Σύμφωνα πάντως με καταγραφή του Φορέα το 2017 που αφορά σε ενεργές φωλιές πελαργών, σε 45 οικισμούς των νομών Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Πιερίας, βρέθηκαν 120 φωλιές με 300 νεοσσούς. «Πρωτεία» φιλοξενίας κατείχε το Αιγίνιο Πιερίας με 40 ενεργές φωλιές πελαργών που είχαν κατά μέσο όρο τρεις νεοσσούς!
Κάποιοι ενοχλούνται από την παρουσία τους και σπεύδουν στον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης για να ζητήσουν την άμεση μετακίνηση της φωλιάςΚάποιοι ενοχλούνται από την παρουσία τους και σπεύδουν στον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης για να ζητήσουν την άμεση μετακίνηση της φωλιάς
Tις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου


Πηγή: Στην Πιερία οι περισσότερες ενεργές φωλιές πελαργών -Επιστρέφουν κάθε χρόνο [εικόνες] | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου