Επιστολή αποστέλλει ο αγροτικός σύλλογος Ιεράπετρας στους εμπλεκόμενους υπουργούς στο θέμα του φορολογικού ζητώντας τους ελαφρύνσεις για να μπορέσει ο αγροτικός κλάδος να είναι βιώσιμος.
Κύριοι Υπουργοί
Αρχικά θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι είμαστε σύμφωνοι με τον νέο τρόπο φορολόγησης των αγροτών με τη διαφορά ότι θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις ιδιαιτερότητες που σας έχουμε τονίσει κατ΄ επανάληψη.
Πρέπει και οφείλετε να διασφαλίσετε τη βιωσιμότητα των καλλιεργητικών μας μονάδων, μιας και η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής μέσα από χαράτσια, από αυξήσεις στην ενέργεια, αυξήσεις σε όλα τα αγροεφόδια, τα στάδια παραγωγής και εμπορίου, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών πώλησης των προϊόντων μας, ήδη μας έχουν εξαθλιώσει.
Ακόμα και σήμερα προσπαθούμε να μελετήσουμε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και όσο πιο πολύ το επεξεργαζόμαστε τόσο περισσότερο μας κυριεύουν η απογοήτευση και η αγανάκτηση.
Η αναγκαιότητα έκδοσης πολλών διευκρινιστικών εγκυκλίων το αμέσως προσεχές διάστημα, βεβαιώνει την προχειρότητα που αντιμετωπίσατε ένα ζήτημα με τόσες σημαντικές επιπτώσεις στους παραγωγούς μας και που ήταν αποφασισμένο τουλάχιστον από το προηγούμενο καλοκαίρι.
Όλες οι δεσμεύσεις, τόσο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνάντηση που είχαμε στο γραφείο του, όσο και των κομμάτων της συγκυβέρνησης, εξανεμίστηκαν και βρισκόμαστε μπροστά σε άλλα δεδομένα και αποφάσεις που μόνο την καταστροφή μπορούν να μας φέρουν.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ήδη οι τιμές των προϊόντων μας έχουν κατρακυλήσει και πολλά συμβόλαια έχουν παγώσει στις αγορές του εξωτερικού και ιδιαίτερα των ανατολικών χωρών όπου και εξάγομε μεγάλες ποσότητες, αφού το 13% ανεβάζει στα ύψη τις τιμές και δημιουργεί μεγάλα φορολογικά κωλύματα.
Με δεδομένο ότι ακόμα και οι οικονομολόγοι-φοροτεχνικοί δεν έχουν ακόμα ολοκληρωμένη άποψη, είναι μονόδρομος η παράταση για το άνοιγμα των βιβλίων εσόδων-εξόδων, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο.
Ειδικά στην θερμοκηπιακή Ιεράπετρα, ο μικρός κλήρος ανά οικογένεια (4-5 στρ.) με τζίρο περίπου τις 8.000 ευρώ ανά στρέμμα, που τα τελευταία χρόνια με δυσκολία μπορεί να καλύψει τα έξοδα και να συντηρήσει τα μέλη της οικογένειας, το όριο απαλλαγής των 10.000 ευρώ δεν είναι απλά χαμηλό, αλλά απαγορευτικό για να συνεχίσει κάποιος την καλλιέργεια και μόνο η αύξηση του τουλάχιστον στις 50.000 ευρώ μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Τόσο για το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ, όσο και για το έξτρα κόστος για τον απαραίτητο πλέον φοροτεχνικό, ενώ αρχικά μας είχατε μιλήσει για απαλλαγή και σχετική επιδότηση, τελικά προχωρήσατε χωρίς καμία μέριμνα και χωρίς να ορίσετε κανένα μεταβατικό στάδιο, κάτι που οφείλετε έστω και τώρα να μεριμνήσετε, όπως ορίζεται και για τους νέους επιτηδευματίες.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η καλλιεργητική μας περίοδος δεν είναι ημερολογιακή και συνήθως αρχίζει από τον Σεπτέμβριο και τελειώνει τον Αύγουστο, πως λοιπόν θα καταχωρήσουμε τα έξοδα της προηγουμένης χρονιάς που έχουν να κάνουν με τα έσοδα της επόμενης;
Πάρα πολλοί συνταξιούχοι αγρότες συνεχίζουν να διατηρούν δικαιώματα, μιας και η πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ δεν τους επιτρέπει να έχουν αξιοπρεπή γηρατειά, οι συνεχιζόμενες περικοπές στην παροχή υπηρεσιών υγείας τους οδηγούν σε μεγάλες δαπάνες λόγω της βεβαρημένης τους υγείας και αν θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς, κινδυνεύουν να χάσουν μεγάλο μέρος της σύνταξης αυτής.
Οι τρόποι που γίνεται το εμπόριο είναι πολλοί, μέσω συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, μέσω δημοπρατηρίων, με απ'ευθείας πώληση σε εμπόρους ή με αποστολή στις διάφορες αγορές και απαιτούνται χωριστές διαδικασίες.
Αδιευκρίνιστα παραμένουν επίσης και πολλά άλλα ζητήματα όπως, ποιες οι δαπάνες που θα καταχωρούνται ως έξοδα και ποιες θα εκπίπτουν από τα έσοδα μας;
Πως θα γίνεται η απόσβεση των εγκαταστάσεων και πως θα δηλώνεται η δαπάνη για την αντικατάσταση και την αγορά των υλικών κάλυψης των θερμοκηπίων μας, διαδικασία που γίνεται κάθε 3 ή 5 ή 7 χρόνια;
Τι θα γίνει και πως θα ενισχυθούν οι οικογένειες όπου τα μέλη τους βεβαιωμένα ασχολούνται σε μια οικογενειακή κοινή εκμετάλλευση;
Κύριοι υπουργοί αλήθεια πιστεύετε ότι μετά από αυτή την φοροκαταιγίδα, τα χαράτσια, την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη αγορά με τις αθρόες εισαγωγές χωρίς κανένα έλεγχο και τις τόσες ελληνοποιήσεις, την συνεχή συρρίκνωση του εισοδήματος μας, την ραγδαία μείωση των επιδοτήσεων, μπορείτε ακόμα να μιλάτε για την ατμομηχανή του πρωτογενούς τομέα που θα βγάλει την χώρα από την κρίση;
Απαιτούμε να κρατήσουμε και να καλλιεργήσουμε την γη των παππούδων και των πατεράδων μας, να μπορούμε να στηρίξουμε τις υποδομές μας και να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε πιστοποιημένα προϊόντα, για τους συμπατριώτες μας και όχι μόνο.
Εσείς οφείλετε να ανταποκριθείτε στις προτάσεις μας και να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές για να διασφαλιστεί το αύριο των αγροτών μας και κατ΄ επέκταση της πατρίδας μας, διαφορετικά οι στόχοι σας δεν είναι ούτε η ανάπτυξη, ούτε η απασχόληση στον πρωτoγενή και δευτερογενή τομέα, αλλά η συρρίκνωση και η διάλυση τους.
Εν αναμονή των απαντήσεων σας
Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου
Πρόεδρος Γεν. Γραμματέας
Μιχαήλ Γ. Μαλλιωτάκης Εμμανουήλ Γ. Καπαράκης
Μιχαήλ Γ. Μαλλιωτάκης Εμμανουήλ Γ. Καπαράκης
Πηγή>radio lasithi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου