Ως «επιχειρηματίες» αντιμετωπίζει η Εφορία από την 1η του έτους εκατοντάδες χιλιάδες κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και ψαράδες), καθώς υποχρεούνται πλέον να τηρούν βιβλία και στοιχεία και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις για όλα τα προϊόντα που παράγουν και πωλούν.
Από τον «βραχνά» των βιβλίων απαλλάσσονται μόνον οι αγρότες με ετήσιο τζίρο (ακαθάριστα έσοδα) κάτω από 10.000 ευρώ, όριο που αφορά ουσιαστικά καθαρά έσοδα 1.500-2.000 ευρώ, και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης (αγροτικές επιδοτήσεις) κατώτερα των 5.000 ευρώ.
Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών. Ενώ η ιστοσελίδα agrotypos.gr σημειώνει:
Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1281 που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου του 2013, απαλλάσσονται (από 1.1.2014) από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων εξόδων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α, και οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων, ακαθάριστα έσοδα, κατώτερα των 10.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των 5.000. Σύμφωνα με την ΠΟΛ που υπογράφει ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων του ΥΠΟΙΟ, σε περίπτωση μη πλήρωσης ενός εκ των ανωτέρω κριτηρίων, εφαρμόζονται πλήρως οι διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. και οι εν λόγω αγρότες εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Στην περίπτωση που μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν προκύπτει το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προπροηγούμενης διαχειριστικής περιόδου.
Επίσης η ΠΟΛ που περίμεναν οι αγρότες προκειμένου να ξεκαθαριστούν τα κριτήρια ένταξής τους στο νέο καθεστώς φορολόγησης αναφέρει ότι «οι αγρότες που πληρούν τα ανωτέρω κριτήρια της απαλλαγής από την τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων, μπορούν να επιλέξουν την ένταξή τους σε κατηγορία τήρησης βιβλίων, έχοντας όλες τις υποχρεώσεις της κατηγορίας αυτής».
Και προσθέτει: «στην περίπτωση αυτή, για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, θα λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα των βιβλίων αυτών. Ειδικά, όσον αφορά στο ΦΠΑ, η επιλογή τήρησης βιβλίων σημαίνει υπαγωγή για μια πενταετία τουλάχιστον της αγροτικής εκμετάλλευσης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (πωλήσεις με ΦΠΑ, υποβολή δηλώσεων, δικαίωμα έκπτωσης κ.λπ.) και απώλεια του δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ με τον κατ’ αποκοπή συντελεστή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου