.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Στο πόδι όλα τα χωριά για τη φορολογία των αγροτών


 Agronews.gr

Πλήθος αντιδράσεων στον αγροτικό κόσμο και την κυβέρνηση προκαλεί το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών.
Παρά τις δύο εγκυκλίους Θεοχάρη που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, τα προβλήματα και οι ασάφειες παραμένουν, την ώρα που συνδικαλιστές του χώρου κάνουν λόγο για «οικονομική αφαίμαξη» των παραγωγών και προαναγγέλλουν συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα.
Μάλιστα, σε συνάντηση των αγροτοσυνδικαλιστών στην Αθήνα, το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Ιανουαρίου αποφασίστηκε να ζητήσουν από την κυβέρνηση να θεωρηθεί το 2014 έτος προσαρμογής στο νέο φορολογικό καθεστώς και η συζήτηση γύρω από τα βιβλία να ξεκινήσει από μηδενική βάση.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο παλιό κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών στους Αμπελόκηπους (οδός Πανόρμου) με τους εκπροσώπους των αγροτών να συμφωνούν τελικά για τη σύνταξη επιστολής με τις θέσεις τους η οποία θα αποσταλεί στους υπουργούς Οικονομικών (Γιάννης Στουρνάρας) και (Θανάσης Τσαυτάρης).
Οι αγρότες θα δώσουν περιθώριο κάποιων ημερών στους υπουργούς να απαντήσουν και στη συνέχεια θα αποφασίσουν για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.

Φοροληστεία στους αγρότες καταγγέλλει η ΠΑΣΥ Ηρακλείου


Σε ξεσηκωμό κατά της «φοροληστείας» που εξαπολύει η κυβέρνηση εναντίον των μκρομεσαίων αγροτών, καλεί τον αγροτικό κόσμο με ανακοίνωση της η γραμματεία Ηρακλείου της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (Π.Α.ΣΥ.)
Όπως επισημαίνει η Π.Α.ΣΥ. «μετά τις αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα (με άμεσο στόχο την αύξηση ως και 157%), στο πετρέλαιο, στα μέσα και εφόδια, στις ασφαλιστικές εισφορές στο ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, τις μειώσεις στην επιστροφή ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο στα καύσιμα, με τα χαράτσια σε αγροτεμάχια, οικόπεδα και σπίτια κ.λ.π, έχουμε και την επιβολή κράτησης λογιστικών βιβλίων με φόρο 13% από τα πρώτα ευρώ που θα συνοδευτεί με το φόρο επιτηδεύματος που είναι περίπου 650 ευρώ.
Επίσης με τη νέα ΚΑΠ 2014-2020, θα μειωθούν οι επιδοτήσεις με συνέπεια την παραπέρα συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος!
Η κυβέρνηση όμως δεν αρκείται στα αλλεπάλληλα χαράτσια, αλλά και στις απαράδεκτες ενέργειες αφού με την επιβολή βιβλίων και την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης από τους αγροτοκτηνοτρόφους, τους ζητάει για πρώτη φορά, προκλητικά να υπογράψουν και να  δεχθούν την άρση του ασύλου του σπιτιού τους για έλεγχο, όποτε θέλουν οι ΔΟΥ και οι ελεγκτικές αρχές, λες και δεν μπορούν να ζητούν να τους πάνε ότι χαρτιά χρειάζονται! Ουσιαστικά, υπογραμμίζει η ΠΑΣΥ,   αντιμετωπίζουν τους αγρότες  ως εν δυνάμει απατεώνες και κλέφτες, αυτοί που φτιάχνουν ληστρικούς νόμους και πολιτικές  και αρπάζουν τον κόπο και τον ιδρώτα της αγροτιάς και της εργατιάς, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων.
Η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ καταγγέλλει αυτές τις μεθοδεύσεις  και αγριότητες της κυβέρνησης και καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους να μην υπογράψουν την άρση ασυλίας του σπιτιού τους, να διαφυλάξουν και να διατηρήσουν τουλάχιστον την οικογενειακή γαλήνη.
Να διεκδικήσουν να μην πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους και να μην τηρούν λογιστικά βιβλία, οι φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι και να υπάρχει αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Είναι αίτημα που ακουμπάει και πρέπει να διεκδικηθεί από κάθε λαϊκή οικογένεια είτε είναι εργαζόμενοι, είτε αυτοαπασχολούμενοι, είτε συνταξιούχοι.
Καλούμε τους αγροτοκτηνοτρόφους να μην συμβιβαστούν, να αγωνιστούν  και να διεκδικήσουν να καλλιεργούν τα χωράφια και να μείνουν στα χωριά τους, με αξιοπρεπές εισόδημα που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της οικογένειάς τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συγκρότηση μαζικών Αγροτικών συλλόγων και Ομοσπονδιών, η ενεργοποίηση των υπαρχόντων. Ο συντονισμός και η οργάνωση του αγώνα, η κοινωνική συμμαχία με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τη νεολαία. Μόνο έτσι μπορεί να τους σταματήσουμε και να ανατρέψουμε αυτές τις άγριες και απάνθρωπες πολιτικές για να ανοίξει ο δρόμος προς όφελος της λαϊκής ευημερίας» καταλήγει στην ανακοίνωση της η Π.Α.ΣΥ.

Διατήρηση του ισχύοντος συστήματος φορολόγησης ζητούν 32 βουλευτές

Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών στο 5%-7%, οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες του χώρου και διατήρηση του σημερινού «κανονικού» συστήματος φορολόγησης των αγροτών μαζί με την τήρηση βιβλίων ζητούν, μεταξύ άλλων, με ερώτησή τους 32 βουλευτές της ΝΔ με πρώτο υπογράφοντα τον Ιορδάνη Τζαμτζή.
Στην ερώτηση  που κατέθεσαν οι 32 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τονίζονται τα εξής:
«Με το νέο καθεστώς τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων των αγροτών, τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά διότι:
1) το Τέλος Επιτηδεύματος δεν πρέπει να επιβληθεί στους αγρότες, διότι οι αγρότες δεν είναι έμποροι αλλά παραγωγοί αγροτικών προϊόντων.
2) Τα πρόστιμα της νέας εφαρμογής φορολόγησης των αγροτών, για τη μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή τη μη υποβολή παρακράτησης φόρου, είναι υπερβολικά υψηλά.
3) Ο προτεινόμενος συντελεστής 13% φορολόγησης των αγροτών είναι εξοντωτικός και σε μια διετία, η συντριπτική πλειοψηφία των αργήτων θα έχει καταρρεύσει οικονομικά.
4) Η προκαταβολή του 55% του φόρου, είναι αδύνατο να καταβληθεί από τον αγρότη, διότι δεν έχουν να πληρώσουν οι αγρότες, οι οποίοι είναι ακόμη απλήρωτοι.
5) Πολλοί αγρότες δεν έχουν τις γνώσεις και δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι  για το νέο καθεστώς
Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνουμε:
1) Να ισχύσει το «κανονικό σύστημα φορολόγησης» των αγροτών που εφαρμόζεται σήμερα, με τη τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων των αγροτών και την απόδοση ΦΠΑ που προκύπτει.
2) Να φορολογηθεί ο αγρότης με συντελεστή φορολόγησης 5%-7%, επί των καθαρών κερδών, ώστε να μπορεί να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια για τον επόμενο χρόνο.  Ο συντελεστής 13% θα εξοντώσει τους αγρότες το αργότερο σε μία διετία.
3) Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για τον αγρότη, διότι ο αγρότης δεν είναι έμπορος, αλλά είναι παραγωγός και δεν κάνει λιανεμπόριο, άλλα χονδρική πώληση και πουλάει μία φορά το έτος την παραγωγή του.
4) Να υπάρξει αύξηση του ορίου τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων από 10.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ, διότι με 10.000 ευρώ είναι ελάχιστοι που ασχολούνται με τις αγροτικές καλλιέργειες π.χ. δεν θεωρείται ένας κατ΄ επάγγελμα αγρότης, όταν έχει μόνο 15 στρέμματα και έχει εισόδημα 10.000 ευρώ.
5) Να μπορούν να λάβουν τρίμηνη βίζα οι αλλοδαποί εργάτες γης, οι οποίοι σήμερα έρχονται ως τουρίστες και εργάζονται παράνομα με αποτέλεσμα, να χάνει το κράτος έσοδα, αλλά και ο αγρότης να μπορεί να του κολλάει εργόσημο, για να είναι νόμιμος στην δήλωση των εξόδων του.
6) Πρέπει να διευκρινιστεί, τι θα γίνει με το εργόσημο των Ελλήνων πολιτών, που θέλουν να απασχοληθούν συστηματικά ως εργάτες γης.
7) Πρέπει να δοθεί λύση με τα μέλη της οικογένειας του αγρότη, τα οποία ασχολούνται συστηματικά ως εργάτες γης.
8) Πρέπει να εξεταστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν από την υποχρέωση των συνταξιούχων του  ΟΓΑ και των άλλων ταμείων , οι οποίοι κινδυνεύουν να απολέσουν  την σύνταξη τους, διότι η τήρηση βιβλίων, φορολογικά σημαίνει έναρξη επιτηδεύματος.
Ερωτείστε κ.κ. υπουργοί
Τι προτίθεστε να πράξετε με το θέμα της φορολόγησης των αγροτών και τα προβλήματα και τις προτάσεις που καταθέτουμε;»
Η ερώτηση απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα Ιωάννη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη Ιωάννη, του Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μητσοτάκη Κυριάκο, τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη Γιώργο και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη Θεοχάρη, να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν τη φορολόγηση των αγροτών και την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων.

Φορολογική επιδρομή στους αγρότες καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για διάλυση του αγροτικού τομέα της χώρας μας, αν δε ληφθεί υπόψη ότι ο φόρος θα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% και ως βάση για τον υπολογισμό του θα αποτελούν τα τιμολόγια αλλά και οι κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις, κάνει λόγο ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου.
Ο βουλευτής και συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με αφορμή το νέο κύκλο κινητοποιήσεων των αγροτών, τόνισε τα εξής:
«Σε μια κρίσιμη περίοδο, που όλοι θεωρούν ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν επιλύει κανένα πρόβλημα του χώρου, αλλά και επιχειρεί μια ληστρική φορολογική επιδρομή στο εισόδημα και στην περιουσία του.
Η εισαγωγή στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων των εργαλείων που υπηρετούν την αγροτική δραστηριότητα, όπως είναι το χωράφι και η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα φορολογούνται οι αγρότες, με την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων θα προκαλέσει μεγάλη αφαίμαξη στο εισόδημα των ελλήνων αγροτών .
Αν δε ληφθεί υπόψη ότι ο φόρος θα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% και ως βάση για τον υπολογισμό του θα αποτελούν τα τιμολόγια αλλά και οι κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις τότε είναι σίγουρο ότι ως αποτέλεσμα θα προκύψει η διάλυση του αγροτικού τομέα της χώρας μας.
Δυστυχώς η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως φαίνεται και από τη μοναδική νομοθετική ως τώρα παρέμβαση της που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, παρακολουθεί άβουλη την επίθεση που υφίσταται ο χώρος, χωρίς μέχρι σήμερα να ασχοληθεί ουσιαστικά με κανένα από τα χρονίζοντα προβλήματά του, όπως είναι το κόστος παραγωγής, η ηλικιακή διάρθρωση των αγροτών, η ρευστότητα και άλλα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει το δίκαιο των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου και συμπαραστέκεται στον αγώνα τους. Δεν είμαστε κατά της φορολόγησης των αγροτών. Οφείλουν κι αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, ανάλογα με τη φορολογική τους δυνατότητα να συνεισφέρουν.
Όμως πρέπει κάποια στιγμή να γίνει κατανοητό από όλους ότι κάθε φορά που οι αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις επακολουθεί και μία δραματική συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα και της Υπαίθρου».

Ο δήμος Κιλελέρ ενημερώνει για το νέο φορολογικό

Τρεις ενημερωτικές εκδηλώσεις για το νέο φορολογικό καθεστώς των αγροτών από τον δήμο Κιλελέρ. Στόχος των ενημερώσεων, που διοργανώνει το προσεχές διάστημα ο Δήμος Κιλελέρ σε συνεργασία με το παράρτημα Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, είναι η έγκαιρη και διεξοδική ενημέρωση των αγροτών για την τήρηση των βιβλίων εσόδων – εξόδων και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν σχετικά με αυτή.
Το πρόγραμμα των ημερίδων έχει ως εξής: Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 18:00 - Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 - πρώην Δημαρχείο Κιλελέρ, Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 – Πολιτιστικό Κέντρο Χάλκης. Στις ημερίδες ομιλητής θα είναι ο κ. Νίκος Κατσίδης, ορκωτός λογιστής, που θα πλαισιωθεί και από στελέχη της διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου με στόχο να μην μείνει αναπάντητο κανένα ερώτημα και καμία απορία των αγροτών για το νέο καθεστώς φορολόγησής τους.
Σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του παραρτήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αιμίλιο Νταγιάννη και τον αντιπρόεδρο Σπύρο Βαλιώτη, στους οποίους και μετέφερε τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία των αγροτών για τη διαδικασία με την οποία επιχειρείται από την πολιτεία η μετάβαση στο νέο φορολογικό καθεστώς.
Ο κ. Κομήτσας μίλησε για τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση των απαραίτητων διευκρινιστικών εγκυκλίων από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και σήμερα κανένας δε γνωρίζει ποιές ακριβώς δαπάνες θα μπορούν να περαστούν ως έξοδα, πώς θα γίνει η περίφημη απογραφή του εξοπλισμού των αγροτών, τί θα γίνει με τις συνεταιρικές εκμεταλλεύσεις ή με τους συνταξιούχους του ΟΓΑ και τους εταιροεπαγγελματίες.
Ο δήμαρχος ζήτησε να υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής των παραγωγών στο νέο φορολογικό καθεστώς εκφράζοντας την εκτίμηση ότι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου είναι αδύνατον να προλάβουν όλοι να ανοίξουν βιβλία εσόδων – εξόδων και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Μάλιστα, ο κ. Κομήτσας ξεκαθάρισε ότι κανένας αγρότης δεν θα πρέπει να κινδυνεύσει να πληρώσει πρόστιμο, επειδή κάποιοι στο ΥΠΟΙΚ δεν φρόντισαν για την έγκαιρη και ουσιαστική ενημέρωση των αγροτών και των φοροτεχνικών σχετικά με τη μετάβαση στο νέο φορολογικό καθεστώς.
Τέλος, ο δήμαρχος κάλεσε όλους τους αγρότες του Δήμου Κιλελέρ και της ευρύτερης περιοχής να μετάσχουν μαζικά στις τρεις ημερίδες, σε Νίκαια, Κιλελέρ και Χάλκη προκειμένου να ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας τήρησης των βιβλίων εσόδων – εξόδων και να λάβουν απαντήσεις από υπεύθυνα χείλη για κάθε τους απορία.
Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου δεσμεύθηκαν ότι θα αναλάβουν, άμεσα, πρωτοβουλία προς τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να παρασχεθούν, τις αμέσως προσεχείς ημέρες, όλες οι αναγκαίες διευκρινήσεις (με την έκδοση και νέων εγκυκλίων) από την ελληνική πολιτεία για το νέο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, για να γνωρίζουν όλοι οι αγρότες με σαφήνεια το τί ακριβώς ισχύει και να μην υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών ή άλλα προβλήματα σε σχέση με την τήρηση των βιβλίων εσόδων - εξόδων από τους υπόχρεους.

Αυτοτελώς θα φορολογείται το εισόδημα από αγροτικά φωτοβολταϊκά

Ξεχωριστά από το εισόδημα που προέρχεται από τη γεωργική εκμετάλλευση θα φορολογείται το εισόδημα που λαμβάνουν οι αγρότες από φωτοβολταϊκά έως 100 KW. Το ίδιο ισχύει και για τα εισοδήματα που προέρχονται από τη λειτουργία αγροτουριστικής μονάδας. Επιπλέον, οι αλιείς και σπογγαλιείς που εκμεταλλεύονται σκάφη έως 12 μέτρα δεν απαιτείται να τηρούν λογιστικά βιβλία.
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο Θεοχάρη, οι αγρότες που παράλληλα με την αγροτική τους εκμετάλλευση ασχολούνται και με τη διαχείριση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως 100 KW και τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων, για την ένταξή τους, από την 1.1.2014, σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων, για τη δραστηριότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης, θα κριθούν αυτοτελώς. Ακόμη διευκρινίζεται ότι η απόφαση ΠΟΛ.1320/1998 σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις παράκτιας αλιείας και σπογγαλιείας, οι οποίες εκμεταλλεύονται σκάφη μήκους μέχρι 12 μέτρων, απαλλάσσονται για τη δραστηριότητά τους αυτή από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, εξακολουθεί να ισχύει.

Παράδειγμα 1:
Αγρότης, ο οποίος παράλληλα με την αγροτική του εκμετάλλευση ασχολείται και με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, για την οποία τηρεί βιβλία εσόδων – εξόδων, κατά τη χρήση 2013 πραγματοποίησε ακαθάριστα έσοδα από την αγροτική του εκμετάλλευση 9.500 ευρώ και έλαβε δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 3.500 ευρώ. Από την 1.1.2014 θα συνεχίσει να τηρεί βιβλία μόνο για τη δραστηριότητα της διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ δεν υποχρεούται να τηρήσει βιβλία για την αγροτική του εκμετάλλευση.

Παράδειγμα 2:
Αγρότης, ο οποίος παράλληλα με την αγροτική του εκμετάλλευση εκμεταλλεύεται και ένα σκάφος παράκτιας αλιείας μήκους 8 μέτρων, ο οποίος, κατά τη χρήση 2013, πραγματοποίησε από την άσκηση της δραστηριότητας της αγροτικής εκμετάλλευσης ακαθάριστα έσοδα 7.500 ευρώ και έλαβε δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 5.500 ευρώ, από 1.1.2014, θα τηρήσει βιβλία μόνο για την αγροτική του εκμετάλλευση, δεδομένου ότι για την εκμετάλλευση του σκάφους απαλλάσσεται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ.1320/1998.


Δέσμη δέκα μέτρων για το φορολογικό από την ΟΑΣΝΗ
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού στο φορολογικό, ζητά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ), καταθέτοντας παράλληλα δέσμη δέκα προτάσεων για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Στην ουσία πρόκειται για τις προτάσεις που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου στο γενικό γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, αλλά δεν έγιναν αποδεκτές, κατά τη διάρκεια σύσκεψης την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Ομοσπονδία στη σχετική επιστολή της στον κ. Σαμαρά η οποία κοινοποιείται στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Βενιζέλο και τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στουρνάρα και Τσαυτάρη αντίστοιχα, επισημαίνει την ανάγκη για λογική φορολόγηση των αγροτών ώστε να επιβιώσουν οι οικογενειακού χαρακτήρα αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Χαρακτηρίζει επίσης απαράδεκτο τον τρόπο αντιμετώπισης των αγροτών από το γενικό γραμματέα Εσόδων.
Με την ίδια επιστολή η ΟΑΣΝΗ αφήνει αιχμές στους αγροτοσυνδικαλιστές που συμμετείχαν στη σύσκεψη με τον κ. Θεοχάρη (ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Τζωρτζάκης τους είχε επικρίνει δημόσια για τη στάση τους στη συνάντηση) επισημαίνοντας ότι «η πλειοψηφία τηρούν ήδη βιβλία εσόδων εξόδων μη εκπροσωπώντας κανένα θεσμικό όργανο παρά μόνο τον εαυτό τους»
Αναλυτικά, στην επιστολή της ΟΑΣΝΗ στον πρωθυπουργό αναφέρονται τα εξής:
Κύριε Πρωθυπουργέ
Η εφαρμογή της τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων από τους αγρότες, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα που συνοδεύονται, από αγωνία σύγχυση αλλά και  αγανάκτηση, λόγω των ασαφειών αλλά και της προχειρότητας του υπουργείου Οικονομικών. Αν πραγματικά πιστεύετε, αυτό που σας έχουμε ακούσει κατά καιρούς να λέτε, «ότι ο πρωτογενής τομέας θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση»  τότε  στόχος της κυβέρνησης,  πρέπει να είναι η εφαρμογή ενός πλαισίου λογικής φορολόγησης των αγροτών και όχι η αφαίμαξη του πενιχρού εισοδήματος τους, με αποτέλεσμα τη μη επιβίωση των οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τη μη συνέχιση της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα, τον καθολικό οικονομικό μαρασμό της περιφέρειας, που θα οδηγήσει τελικά στην πλήρη κατάρρευση την αγροτική  μας οικονομία.
θεωρούμε ότι με τη φορολόγηση της αγροτικής παραγωγής  χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και με το κόστος παραγωγής να έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, όχι μόνο θα μειώσουν την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών μας προϊόντων, όχι μόνο θα οδηγήσουν σε ολοσχερή κατάρρευση τον πρωτογενή τομέα  αλλά είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος η αγροτική γη να περάσει στα χέρια λίγων και ισχυρών μετατρέποντας μας σε εργάτες γης στην ίδια μας την περιουσία.
Η νομοθετική ρύθμιση για την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων από τους αγρότες ψηφίστηκε από το καλοκαίρι του 2012 με υποχρεωτική εφαρμογή από 1-1-2013.Το Νοέμβριο του 2012 σε συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ με παρόντες τον υπουργό κ Τσαυτάρη τον γενικό γραμματέα κ Κορασίδη τον γενικό γραμματέα εσόδων εξόδων κ Θεοχάρη και εκπροσώπους των αγροτών καταλήξαμε μετά από πολύωρη συζήτηση παραθέτοντας τους τα επιχειρήματα τους  προβληματισμούς τις δυσκολίες τις διευκρινίσεις αλλά και τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν δόθηκε παράταση ενός έτους. Με την προϋπόθεση ότι μέχρι το Μάρτιο του 2013 με αλλεπάλληλες συναντήσεις θα κλείναμε όλες τις εκκρεμότητες και διευκρινήσεις ούτως ώστε να υπάρχει χρόνος να ενημερωθούν οι αγρότες και να αρχίσει να εφαρμόζεται  το νέο καθεστώς προαιρετικά μέσα στο 2013 και υποχρεωτικά από 1-1-2014.
Δυστυχώς όμως η αδιαφορία και η ολιγωρία παρ’ όλες  τις πιέσεις μας ένα ολόκληρο χρόνο και από το ΥΠΑΑΤ αλλά και από το ΥΠΟΙΚ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Το αποτέλεσμα; Με πολύ προχειρότητα το ΥΠΟΙΚ στις 2-1-2014 έβγαλε μια ΠΟΛ και μέσα σε δέκα γραμμές χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις (δημόσιοι υπάλληλοι συνταξιούχοι οαεε κ.α) χωρίς να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις  και με απαράδεκτα κριτήρια 10000 ευρώ τζίρο η πάνω από 5000 ευρώ ενιαία ενίσχυση εντάσσονται  άπαντες υποχρεωτικά στα βιβλία εσόδων εξόδων.
Θεωρούμε πλέον  επιτακτική την παρέμβαση σας διότι παρ’ όλο που έστω και ετεροχρονισμένα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 14-1-2014 με το γεν. γραμματέα εσόδων – εξόδων υπηρεσιακούς του ΥΠΟΙΚ  το γενικό γραμματέα αγροτικής ανάπτυξης και εκπροσώπους των αγροτών από τους οποίους η πλειοψηφία τηρούν ήδη βιβλία εσόδων εξόδων μη εκπροσωπώντας κανένα θεσμικό όργανο παρά μόνο τον εαυτό τους δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τα προβλήματα παρέμειναν άλυτα και θα λύνονται σταδιακά οι προτάσεις μας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές διότι όλα είναι προαποφασισμένα  η συνάντηση έγινε απλά για να γίνει και για να μας ανακοινώσουν προφανώς ότι και οι αγρότες που θα μείνουν εκτός τήρησης βιβλίων θα φορολογούνται με έσοδα μείον έξοδα βάση τιμολογίων και το καθαρό με 13%.Μας δουλεύεται κύριοι…
Αν πραγματικά ο στόχος είναι να γίνει εξορθολογισμός της αγοράς να κλείσει η ψαλίδα από το χωράφι στο ράφι η πάταξη των ελληνοποιήσεων κ.α  θα πρέπει να δείτε με σοβαρότητα τις παρακάτω προτάσεις μας που προκύπτουν από την καθημερινότητα της πραγματικής αγροτικής οικονομίας.
1. Ζητούμε το 2014 να λειτουργήσει ως μεταβατικό έτος να αποτελέσει περίοδο προσαρμογής, ούτως ώστε να γίνουν οι ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για να είναι ενήμερος ο κάθε παραγωγός και να αποφασίσει αν πρέπει να συνεχίσει η όχι να ασκεί την αγροτική δραστηριότητα χωρίς την πίεση των προστίμων του κώδικα.
2.  Να αυξηθεί  το όριο στις 20.000 ευρώ και στα θερμοκήπια στις 40.000 ευρώ τζίρο ετησίως για την υπαγωγή στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα.        
3.  Να μην αποτελεί  κριτήριο η ενιαία ενίσχυση για την υπαγωγή στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων.
4.  Να υπάρχει αφορολόγητο 10.000 ευρώ για όλους τους αγρότες  λόγω της ιδιαιτερότητας του αγροτικού επαγγέλματος που βάλλεται ακόμα και από τις καιρικές συνθήκες και δεν έχει καθαρό επιχειρηματικό χαρακτήρα.
5.  Να μην ισχύσει το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ ανά έτος και πέραν της τριετίας.
6.  Να είναι ξεκάθαρο ποιες δαπάνες θα θεωρούνται έξοδα.
7.  Η κατάθεση των περιοδικών ΦΠΑ να γίνεται κάθε έξι μήνες και όχι κάθε τρείς.
8.  Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος να φορολογούνται βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος.
9.  Να δίνεται απαλλαχτικό από τον ΟΑΕΕ ανεξαρτήτως που είναι η έδρα της εκμετάλλευσης με την επίδειξη της έναρξης και το αποδεικτικό του ΟΓΑ από τον αγρότη.
10. Να εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ από την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων.
Όλα τα παραπάνω κύριε Πρωθυπουργέ προκύπτουν από την οργή και την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου. Ο τρόπος αντιμετώπισης του αγρότη από το ΥΠΟΙΚ είναι απαράδεκτος πλέον φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο στόχος είναι η φορολόγηση και μόνο και να επιτευχθούν οι στόχοι εισπραξιμότητας  για να πάρει και το ανάλογο μπόνους ο γεν. γραμματέας εσόδων – εξόδων.
Οφείλετε να ανταποκριθείτε και να παρέμβετε άμεσα να μελετήσετε τις προτάσεις μας και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για διασφαλιστεί η συνέχιση της αγροτικής παραγωγής στην πατρίδα μας.


Ετοιμάζουν φοροτεχνικά γραφεία οι Ενώσεις
Κέντρα εξυπηρέτησης αγροτών για φορολογικά θέματα προετοιμάζονται να θέσουν σε λειτουργία οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, ενόψει της ένταξης στο καθεστώς του κώδικα βιβλίων και στοιχείων χιλιάδων παραγωγών αγροτικών προϊόντων. Το θέμα απασχόλησε παγκρήτια σύσκεψη αγροτικών οργανώσεων που έγινε την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου με ευθύνη της ΠΑΣΕΓΕΣ, στην αίθουσα της Ένωσης Ηρακλείου.
Ήδη πάντως η Ένωση Ηρακλείου έχει αποφασίσει να  ανοίξει φοροτεχνικό γραφείο για να εξυπηρετήσει τους περίπου 6.000 παραγωγούς μέλη της που θα αναγκαστούν να κάνουν έναρξη επαγγέλματος. Το ελάχιστο κόστος θα είναι 20 ευρώ το μήνα. Στόχος της Ένωσης, κατά τον πρόεδρο της Ανδρέα Στρατάκη είναι να μειωθεί το κόστος φορολόγησης που θα υφίστανται οι αγρότες. Έτσι αξιοποιεί το καταρτισμένο προσωπικό της και την υποδομή που ήδη διαθέτει σε κτίρια και υπολογιστές.
Η απόφαση των συνεταιριστικών οργανώσεων  έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των φοροτεχνικών.
Στο μεταξύ,  με ανακοίνωση της η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών νομού Ηρακλείου εφιστά την προσοχή των φορολογούμενων να απευθύνονται σε επαγγελματίες λογιστές, για να μη χάσουν, από φόρους,  περισσότερα από αυτά που θα κέρδιζαν από ένα χαμηλού κόστους γραφείο.
«Εφιστούμε την προσοχή στους αγρότες της περιοχής ότι η τήρηση των βιβλίων και η συμμόρφωση με τις επιταγές της φορολογικής νομοθεσίας είναι μια εργασία επιστημονική που μπορεί να παρασχεθεί μόνο από εξειδικευμένους ελεύθερους επαγγελματίες φοροτεχνικούς, τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της η Ένωση Φοροτεχνικών και επισημαίνει: Η ανάληψη τέτοιων  καθηκόντων από όποιους  θιασώτες του επαγγέλματος  θα οδηγήσει σε περιπέτειες τους αγρότες και στην επιβολή εξοντωτικών προστίμων τα οποία αρχίζουν από 1.000,00 € και σε επαναλαμβανόμενη παράβαση διπλασιάζονται και τετραπλασιάζονται σύμφωνα με τον  Ν 4174 / 2013  και επί προσθέτως κάποιοι  θα διαχειρίζονται τους κωδικούς  στο ΤΑΧΙΣ, με τις όποιες συνέπειες μπορεί να έχουν στα αυστηρά προσωπικά σας δεδομένα, ενεργώντας για λογαριασμό των εκάστοτε διοικήσεων των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων.
Οι ενώσεις γεωργικών Συνεταιρισμών έχουν σκοπό την προώθηση των προϊόντων των αγροτών και την καλυτέρευση της ποιότητας παραγωγής και όχι την τήρηση λογιστικών βιβλίων και σύνταξη φορολογικών δηλώσεων» υπογραμμίζει η Ένωση Φοροτεχνικών.

Πώς θα εκπίπτουν οι δαπάνες από τα βιβλία των παραγωγών λαϊκών
Οδηγίες προς τα μέλη του για τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 σχετικά με την τη διακίνηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, δίνει ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών. Ενημερώνοντας τους ότι έχει χορηγηθεί προφορικά, προθεσμία τριών μηνών για τη προσαρμογή στο νέο φορολογικό καθεστώς.
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, οι παραγωγοί λαϊκών μπορούν με ένα αθεώρητο Δελτίο Αποστολής στο οποίο πρέπει να αναγράφονται όλα τα στοιχεία πλην της τιμής μονάδας, της αξίας και του Φ.Π.Α. να αποστείλουν οπουδήποτε τα εμπορεύματα τους και μετέπειτα να εκδώσουν Τιμολόγιο Πώλησης.
1) με το νόμο 4172/2013 (άρθρο 23 παρ. β) από 1/1/2014,προκειμένου να εκπίπτει κάθε είδους δαπάνη από τα λογιστικά βιβλία μας, που αφορά αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών, αξίας άνω των πεντακοσίων (500) ευρώ , ανεξαρτήτως του αν εξοφλείται τμηματικά ή ολικά, πρέπει να γίνεται χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής δηλαδή είτε επιταγή είτε κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό είτε πιστωτική κάρτα. Σε διαφορετική περίπτωση , δεν θα είναι εκπιπτόμενες οι δαπάνες αυτές από τα λογιστικά βιβλία μας και θα προστίθενται στα κέρδη μας.
2) Με τον νόμο 4223/31-12-13 επήλθαν αλλαγές στον Κ.Φ.Α.Σ και ισχύουν πλέον τα εξής από 1-1-2014:
Α) Κατάργηση του Θεωρημένου Δελτίου Αποστολής και αντικατάσταση του από το Δικαιολογητικό έγγραφο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων, του οποίου το περιεχόμενο είναι όπως του απλού Τιμολογίου Πώλησης ή αθεώρητου Δελτίου Αποστολής, στο οποίο πρέπει να αναγράφονται όλα τα στοιχεία πλην της τιμής μονάδας, της αξίας και του Φ.Π.Α. Δηλαδή μπορείτε με αθεώρητα Δελτία Αποστολής να αποστείλετε οπουδήποτε τα εμπορεύματα σας και μετέπειτα να εκδώσετε Τιμολόγιο Πώλησης.
Για όσους εξέδιδαν Τ-ΔΑ, μηχανογραφικά από φορολογικό μηχανισμό, δεν χρειάζεται να αναφέρεται πλέον το Δελτίο Αποστολής, εφόσον καταργήθηκε και εκδίδεται μόνο Τιμολόγιο Πώλησης, το οποίο καλύπτει και την πώληση και την διακίνηση. Αυτό σημαίνει ότι εκδίδοντας μόνο Τιμολόγιο Πώλησης δεν χρειάζεται να εκδώσετε Δικαιολογητικό έγγραφο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων ή αθεώρητο Δελτίο Αποστολής.
Β) Πλήρης κατάργηση θεώρησης Βιβλίων και Στοιχείων.
Γ) Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1281/30-12-2013, οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α που είχαν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 10.000,00 ευρώ την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο και εισέπραξαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης άνω των 5000,00 ευρώ είτε χωριστά είτε σωρευτικά, υποχρεούται πλέον να τηρούν βιβλία τουλάχιστον Β κατηγορίας (απλογραφικά) και να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α.
Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες που πληρούν ένα από τα δύο ανωτέρω κριτήρια, πρέπει να τηρούν Βιβλία και Στοιχεία δηλ. να εκδίδουν Τιμολόγια, να υποβάλλουν Δηλώσεις Φ.Π.Α κ.τ.λ.
Τέλος, όσον αφορά την χρήση του 2013, για τα προϊόντα που απέστειλαν οι παραγωγοί σε εμπόρους, ισχύει το παλαιό καθεστώς.
Επιπλέον σημειώνεται ότι έχει χορηγηθεί προφορικά, προθεσμία τριών μηνών για τη προσαρμογή στο νέο φορολογικό καθεστώς.


Μέχρι 15 Φλεβάρη οι δηλώσεις αγροτών ειδικού καθεστώτος για τα βιβλία
Περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου έχουν οι αγρότες και φυσικά πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια απαλλαγής από την τήρηση βιβλίων, προκειμένου να υποβάλλουν δήλωση μεταβολής εργασιών (έντυπο Μ2) με την οποία θα δηλώσουν την ένταξή τους για διπλογραφικά βιβλία και την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Μέχρι 20 Μαρτίου είναι το αντίστοιχο περιθώριο για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο Θεοχάρη, στις περιπτώσεις συνεκμετάλλευσης συνιδιοκτησίας, αγροτεμαχίων, ζώων, πτηνών, κλπ., σύμφωνα με τα αναφερόμενα ανωτέρω από τη Διεύθυνση Βιβλίων και Στοιχείων, υποβάλλεται από τους συνιδιοκτήτες (κοινωνία αστικού δικαίου), δήλωση έναρξης εργασιών έντυπο Μ3.
Όπως ορίζεται από την εγκύκλιο, για τους αγρότες ειδικού και κανονικού καθεστώτος ισχύουν τα εξής:
α) Αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α.
Οι αγρότες που, από 1.1.2014, παραμένουν στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α.:
- Δεν υποχρεούνται στην έκδοση συνοδευτικού εγγράφου, για την παρακολούθηση (διακίνηση, παράδοση, αποστολή) των μη τιμολογηθέντων προϊόντων τους.
- Δεν υποχρεούνται στην έκδοση τιμολογίου για τις πωλήσεις των προϊόντων τους σε άλλους υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών ή πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Κ.Φ.Α.Σ. (Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κλπ.).
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Κ.Φ.Α.Σ., οι υπόψη αγρότες δύνανται να επιλέξουν να εκδίδουν οι ίδιοι τα τιμολόγια για την πώληση του συνόλου της παραγωγής τους.
- Δεν εκδίδουν αποδείξεις λιανικών συναλλαγών για τις πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων τους σε ιδιώτες.
Επισημαίνεται ότι οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος που πωλούν τα προϊόντα παραγωγής τους από λαϊκές αγορές εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. για τις πωλήσεις αυτές και εφαρμόζουν τα οριζόμενα στην απόφαση ΠΟΛ.1065/18.5.2010, εκδίδουν δηλαδή τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών για τις πωλήσεις των προϊόντων τους με τη χρήση φορολογικού μηχανισμού (φορολογικής ταμειακής μηχανής) και για τις διακινήσεις των προϊόντων τους προς και από τις λαϊκές αγορές, εκδίδουν το δικαιολογητικό έγγραφο που προβλέπεται στην απόφαση ΠΟΛ.1286/31.12.2013.
Σημειώνεται ότι εάν οι πωλήσεις από λαϊκές αγορές δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ ετησίως, δεν υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων.
Σημειώνεται ότι, οι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών και τα πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Κ.Φ.Α.Σ. (Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κλπ.), που πραγματοποιούν αγορές αγροτικών προϊόντων από τους υπόψη αγρότες, υποχρεούνται να συντάσσουν δικαιολογητικό έγγραφο για τη διακίνηση ή την παραλαβή των αγορασθέντων και μη τιμολογηθέντων αγροτικών προϊόντων. Το ανωτέρω δικαιολογητικό έγγραφο δεν εκδίδεται στην περίπτωση που εκδοθεί άμεσα με την παραλαβή των αγροτικών προϊόντων τιμολόγιο αγοράς της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Α.Σ..
Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω αγρότες υποχρεούνται να διαφυλάσσουν όλα τα φορολογικά στοιχεία που αφορούν την αγροτική τους εκμετάλλευση (έσοδα, αγορές και δαπάνες) (εγκύκλιος ΠΟΛ.1222/6.8.1997)
β) Αγρότες του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α.
Οι αγρότες που, από 1.1.2014, εντάσσονται σε τήρηση βιβλίων και υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α.:
- Υποχρεούνται να εκδίδουν δικαιολογητικό έγγραφο για την αποστολή, παράδοση ή διακίνηση των προϊόντων τους, με σκοπό την πώληση, εφόσον δεν εκδίδονται άμεσα με την αποστολή, την παράδοση ή τη διακίνηση των προϊόντων φορολογικά στοιχεία αξίας (απόφαση ΠΟΛ.1286/31.12.2013).
- Εκδίδουν τιμολόγιο για τις πωλήσεις των προϊόντων τους σε άλλους υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών ή πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Κ.Φ.Α.Σ. (Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.).
- Εκδίδουν αποδείξεις λιανικών συναλλαγών με τη χρήση φορολογικού μηχανισμού (φορολογικής ταμειακής μηχανής) για τις πωλήσεις των προϊόντων τους σε ιδιώτες από επαγγελματική τους εγκατάσταση. Για τις πωλήσεις σε ιδιώτες που πραγματοποιούνται εκτός της επαγγελματικής τους εγκατάστασης δεν απαιτείται η χρησιμοποίηση φορολογικού μηχανισμού (φορολογικής ταμειακής μηχανής) για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών και μπορεί να εκδίδονται χειρόγραφες αθεώρητες αποδείξεις λιανικών συναλλαγών (αποφάσεις ΠΟΛ.1288/31.12.2013 και ΠΟΛ.1001/31.12.2013). Επισημαίνεται ότι, οι υπόψη αγρότες που πωλούν τα προϊόντα παραγωγής τους από λαϊκές αγορές εφαρμόζουν τα οριζόμενα στην απόφαση ΠΟΛ.1065/18.5.2010, εκδίδουν δηλαδή τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών για τις πωλήσεις των προϊόντων τους με τη χρήση φορολογικού μηχανισμού (φορολογικής ταμειακής μηχανής).
Σημειώνεται ότι, στις περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί μετά την 1.1.2014 τιμολόγια αγοράς (αγροτικών προϊόντων) από αντισυμβαλλόμενους προς αγρότες, οι οποίοι από 1.1.2014 εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. και δεδομένου ότι αυτοί πρέπει να εκδίδουν τιμολόγια (πώλησης) με Φ.Π.Α., πρέπει το αργότερο μέχρι τις προθεσμίες που προβλέπονται στο κατωτέρω κεφάλαιο 2 για την υποβολή δηλώσεων έναρξης ή μεταβολής εργασιών να εκδοθούν πιστωτικά τιμολόγια από τους αντισυμβαλλόμενους και τιμολόγια (πώλησης) από τους αγρότες, με ημερομηνία έκδοσης μέχρι 31.1.2014 ή 28.2.2014, ανάλογα με το αν ο αγρότης είναι υπόχρεος σε διπλογραφικά ή απλογραφικά βιβλία, αντίστοιχα.
Στις περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί τιμολόγια για την πώληση προϊόντων από τους αγρότες, κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Κ.Φ.Α.Σ., προς αντισυμβαλλόμενους, οι οποίοι (αγρότες) από 1.1.2014 εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. και δεδομένου ότι αυτοί πρέπει να εκδίδουν τιμολόγια (πώλησης) με Φ.Π.Α., θα πρέπει το αργότερο εντός των προθεσμιών που προσδιορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο να εκδώσουν συμπληρωματικά τιμολόγια προς τους αντισυμβαλλόμενους για τη χρέωση του Φ.Π.Α..
α) Πωλήσεις αγροτικών προϊόντων για λογαριασμό αγροτών – Έκδοση εκκαθαρίσεων
Με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 12.13.3 της εγκυκλίου 3/24.11.1992 έχει γίνει δεκτό ότι για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων από συνεταιριστικές οργανώσεις για λογαριασμό των παραγωγών η εκκαθάριση μπορεί να εκδίδεται μια φορά κατά διαχειριστική περίοδο και το αργότερο μέσα στον επόμενο μήνα από τη λήξη αυτής. Η δυνατότητα αυτή καταλαμβάνει μόνο τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων από συνεταιριστικές οργανώσεις για λογαριασμό παραγωγών που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α.
Συνεπώς, για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων από συνεταιριστικές οργανώσεις για λογαριασμό παραγωγών που, από 1.1.2014, εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. η εκκαθάριση εκδίδεται στο χρόνο που ορίζεται από τις γενικές διατάξεις του άρθρου 6 του Κ.Φ.Α.Σ. δηλαδή, το αργότερο την τελευταία ημέρα κάθε μήνα και αποστέλλεται στον εντολέα (παραγωγό του κανονικού καθεστώτος) μέχρι τη δεκάτη πέμπτη (15η) ημέρα του επόμενου μήνα και προκειμένου για τον τελευταίο μήνα της διαχειριστικής περιόδου μέχρι την εικοστή (20ή) ημέρα του επόμενου μήνα.
Ειδικά, για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων από συνεταιριστικές οργανώσεις για λογαριασμό παραγωγών που εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2014, οι εκκαθαρίσεις εκάστου εξ αυτών των μηνών, μπορούν να εκδοθούν με ημερομηνία το αργότερο την 31.3.2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου