.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Η καλλιέργεια της κολοκύθας


Η καλλιέργεια της κολοκύθας
Νόστιμα φαγητά: Σούπα κολοκύθας,κολοκυθόπιτα ή κέικ κολοκύθας; Με αυτό το κλασικό φθινοπωρινό λαχανικό, μπορείτε να μαγειρέψετε πολλές νόστιμες συνταγές. Για να έχετε, όμως, νόστιμες κολοκύθες έτοιμες για συγκομιδή το φθινόπωρο, θα πρέπει να αρχίσετε να τις καλλιεργείτε στα μέσα Απριλίου.

Πριν φυτέψετε τους σπόρους κολοκύθας, θα πρέπει να τους αφήσετε να φουσκώσουν σε ζεστό νερό όλη νύχτα. Για την καλλιέργεια, χρειάζεστε ένα δοχείο με διάμετρο 10 cm έως 12 εκατοστών. Δύο σπόροι κολοκύθας φυτεύονται ανά δοχείο. Για να γίνει αυτό, το δοχείο γεμίζεται με χώμα με πλάτος ένα δάκτυλο κάτω από το χείλος. Αυτό προσφέρει καθαρό πότισμα έτσι ώστε να μην πετάγεται το νερό όταν ποτίζετε.

Με το μυτερό άκρο προς τα κάτω, οι σπόροι πιέζονται περίπου δύο εκατοστά βαθιά στο χώμα. Στη συνέχεια, το δοχείο τοποθετείται πάνω στο περβάζι του παραθύρου και οι πρώτοι βλαστοί θα αρχίσουν να εμφανίζονται μετά από λίγες μόνο ημέρες. Η βέλτιστη θερμοκρασία για τη βλάστηση των φυτών κολοκύθας είναι 20°C έως 25°C. Για να αναπτυχθούν σωστά, είναι σημαντικό τα νεαρά φυτά να βρίσκονται σε περιβάλλον με σταθερή ζεστασιά και αρκετό φως. Μόλις τα πρώτα αληθινά φύλλα εμφανίζονται μετά τα φύλλα βλάστησης, και αυτά έχουν αναπτυχθεί μέχρι την άκρη του δοχείου, το ασθενέστερο από τα δύο σπορόφυτα κόβεται. Μόνο το ισχυρότερη φυτό αφήνεται να αναπτυχθεί, έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί έξω στον κήπο αργότερα. Αλλά βεβαίως, και τα δύο σπορόφυτα μπορούν να παραμείνουν στο δοχείο για να φυτευθούν έξω αργότερα.

Από τα μέσα Μαΐου ο κίνδυνος παγετού είναι μικρός. Τώρα, οι κολοκύθες μπορούν να φυτευτούν σε ένα ηλιόλουστο σημείο στον κήπο. Ένα αρκετά μεγάλο σπορείο (περ. 30 λίτρα όγκο του χώματος) είναι αρκετό για τη σωστή ανάπτυξη της κολοκύθας - εφ' όσον εφοδιάζεται επαρκώς με λίπασμα και νερό. Το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και διαπερατό χώμα κήπου υπόσχεται καλή ανάπτυξη του φυτού στο παρτέρι. Για να επιτευχθεί αυτό, το παρτέρι θα πρέπει πρώτα να δουλευτεί καλά και το σημείο θα πρέπει να λιπανθεί με περίπου πέντε με δέκα λίτρα κομπόστ. Κατά τη φύτευση της κολοκύθας, θα πρέπει να τηρείται απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των φυτών, προκειμένου να παρέχεται επαρκής χώρος σε κάθε φυτό για να αναπτυχθεί. Επειδή οι κολοκύθες απαιτούν πολύ νερό, θα πρέπει να ποτίζονται τακτικά. Προκειμένου το φυτό να παίρνει επαρκή θρεπτικά συστατικά, το έδαφος θα πρέπει να λιπαίνεται κατ 'επανάληψη με ένα μικρό ανόργανο λίπασμα, συνολικά περίπου 30 έως 50 γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι κολοκύθες μπορούν να συλλεχθούν στις αρχές του φθινοπώρου. Η ωριμότητα των φρούτων είναι εύκολο να προσδιοριστεί. Απλά χτυπήστε το σκληρό κέλυφος. Αν η κολοκύθα ακούγεται κούφια, είναι έτοιμη για συγκομιδή. Όλα τα φρούτα πρέπει να συλλέγονται το αργότερο πριν από τον πρώτο παγετό.


Το διαβάσαμε στο gardena.com

 Η καλλιέργεια της κολοκύθας με σπόρους

Η καλλιέργεια της κολοκύθας με σπόρους
Οι Κολοκύθες είναι τα πολύχρωμα λαχανικά του καλοκαιριού και του φθινοπώρου που μπορούν, αν καλλιεργηθούν σε αρκετά γόνιμο έδαφος και τις αφήσετε να ωριμάσουν αρκετά, να αναπτυχθούν τόσο πολύ, ώστε να ζυγίζουν πάνω από 13 κιλά. 

Μερικές μάλιστα ποικιλίες γιγάντιας κολοκύθας μπορούν να αναπτυχθούν τόσο ώστε να ζυγίζουν περισσότερο από 200 κιλά. 

Η ποικιλία αυτών των κολοκυθιών χρειάζεται σχετικά ζεστό καιρό για να αναπτυχθεί και με την μακρύτερη περίοδο ανάπτυξης σχεδόν από όλα τα ήδη του λαχανόκηπου μας, που διαρκεί περίπου 110 με 140 ημέρες, καλλιεργείται σε μέρη, με μακριές περιόδους καλού και ζεστού καιρού.

Επειδή λοιπόν η κολοκύθα για να αναπτυχθεί πλήρως θέλει πολύ χρόνο πρέπει η καλλιέργεια της να ξεκινήσει νωρίς. Νωρίς όμως σημαίνει χειμώνα και καιρό αρκετά ψυχρό ακόμα.
Αναγκαστικά λοιπόν αν θέλουμε να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια της κολοκύθας, αυτό θα πρέπει να γίνει σε εσωτερικό χώρο και ο καλύτερος τρόπος για αυτό είναι με σπόρους κολοκύθας σε σπορεία με χώμα και νερό κατάλληλα γι΄ αυτά.
Εννοείται ότι αν θέλουμε να έχουμε σπόρους στο τέλος του χειμώνα θα πρέπει τους προετοιμάσουμε από τώρα.
Βήμα 1
Βάλτε τους σπόρους της κολοκύθας σας σε ένα πιάτο με καθαρό νερό για ξεκαθαρίσουν οι υγιείς και βιώσιμοι από τους μη βιώσιμους.

Οι βιώσιμοι σπόροι θα βυθίζονται στο νερό, ενώ οι μη κατάλληλοι για σπορά θα επιπλέουν. Βγάλτε και πετάξτε όλους τους ακατάλληλους σπόρους κρατώντας μόνο αυτούς που θα είναι ικανοί να βλαστήσουν. Προσέξτε, οι σπόροι δεν πρέπει να μείνουν για πολύ μέσα στο νερό γιατί μπορεί να απορροφήσουν υγρασία, να φουσκώσουν και να αρχίσουν να βλασταίνουν.

Βήμα 2
Ξήρανση. Βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι είναι εντελώς στεγνοί πριν τους αποθηκεύσετε. Αυτό επιτυγχάνετε καλύτερα αργά και σταθερά. Μετά τον καθαρισμό αφήστε τους σπόρους για μια εβδομάδα σε ένα ξηρό και καλό αεριζόμενο μέρος.
Βήμα 3
Σπορά. Δοκιμάστε να λεπτύνετε το κέλυφος των σπόρων, πολύ λίγο όμως, με μια λίμα νυχιών, ώστε αυτοί να μπορέσουν να επιταχυνθούν στην βλάστηση τους.
Ενυδατώστε τους σπόρους σε χλιαρό καθαρό νερό ή ζαχαρωμένο, για δύο έως τρεις ώρες, πριν από τη φύτευση. Ενώ το ζαχαρωμένο νερό δίνει στους σπόρους πλούσια τροφή και ώθηση στην ανάπτυξη τους, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα φυτά. Σ΄ αυτά μόνο το καθαρό νερό χρήσιμο.
Μην χρησιμοποιείτε υφάλμυρα νερά, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει ή να σκοτώσει τους σπόρους πριν να έχουν την ευκαιρία να βλαστήσουν.
Ο εμποτισμός μαλακώνει το σκληρό εξωτερικό φλοιό των σπόρων και καθιστά ευκολότερη την διαδικασία της βλάστησης.
Βήμα 4
Συμπληρώστε τα δοχεία του σπορείου σας με με ένα υπόστρωμα κατάλληλο για σπορά. Το υπόστρωμα θα πρέπει να είναι φρέσκο διότι διαφορετικά μπορεί να δημιουργηθούν πολύ κακές συνθήκες για τα σπορόφυτα, πράγμα που όχι μόνο θα ανακόψει την ανάπτυξη τους αλλά επιβεβαιωμένα θα τα σκοτώσει! Αυτό είναι βασικό καθώς επιθυμούμε να πετύχει η σπορά που σημαίνει πως φρέσκο υπόστρωμα απαιτείται.
Χρησιμοποιήστε ένα ποτιστήρι για να ποτίσετε ρίχνοντας περίπου 2 πόντους νερό.
Τοποθετήστε τους σπόρους της κολοκύθας 2 με 3 πόντους βαθειά με την μυτερή άκρη τους προς τα κάτω.
Βάλτε τα γλαστράκια σας σε μια περιοχή με σταθερό άπλετο φως και θερμοκρασία πάνω από 21 βαθμούς Κελσίου και θα δείτε σε επτά έως 10 ημέρες τους σπόρους σας να βλασταίνουν.
Τα θα χρειαστείτε
  • Ένα πιάτο
  • Λίμα νυχιών
  • Γλαστράκια μικρά σπορείου
  • Χώμα για σπορείο
  • Ποτιστήρι
Πηγή>http://www.fytokomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου