.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Συνταγές για παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι και αλεύρι


Φωτογραφία: ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Υλικά (για περίπου 2½ κιλά):
  • 1 κούπα αραβοσιτέλαιο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
  • 1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού
  • 1/2 κούπα κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική 
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
  • 4-4½ κούπες αλεύρι μαλακό
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Σιρόπι:
  • 2½ κούπες ζάχαρη
  • 1½ κούπα μέλι
  • 2 κούπες νερό
  • 1 πορτοκάλι ακέρωτο, κομμένο στα δύο
  • Διαδικασία: 

    Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αραβοσιτέλαιο, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, το ξύσμα, τον χυμό, το κονιάκ, τη σόδα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Σκεπάζουμε το μείγμα με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε το λιγότερο 2 ώρες και το περισσότερο 4. Ρίχνουμε τα 2/3 του αλευριού και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε ελάχιστα με τα χέρια. Αν χρειαστεί, βάζουμε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι. Θα πρέπει η ζύμη να είναι μαλακή και εύπλαστη. Το μείγμα δεν το ανακατεύουμε πολύ, μόνο όσο χρειάζεται για να απορροφηθεί το αλεύρι.
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C και ντύνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια όσο πιο ισομεγέθη γίνεται ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
    Δεν τα κάνουμε μεγάλα γιατί θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο. Τα βάζουμε πάνω στη λαμαρίνα αφήνοντας κάποια απόσταση ανάμεσά τους και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, περίπου για 1 ώρα. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και τα βράζουμε για 3 λεπτά (μετά τον κοχλασμό).Το ξαφρίζουμε και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα από το ταψί και ρίχνουμε μέσα το καυτό σιρόπι.

    Αφήνουμε τα μελομακάρονα να σιροπιαστούν έτσι για 3 λεπτά και μετά τα γυρίζουμε ανάποδα. Τα αφήνουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν (τουλάχιστον για 1 ώρα). Τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με ψιλοκομμένα καρύδια.
Κουραμπιέδες

Κουραμπιέδες

Υλικά

  • 300 γρ. βούτυρο γάλακτος (αυτό που πωλείται στο βαζάκι και συνήθως είναι από αιγοπρόβειο γάλα – το χρησιμοποιούμε κρύο, ώστε να είναι σε στερεή μορφή)
  • 120 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα βανίλια σε σκόνη
  • 110 γρ. άχνη ζάχαρη + επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 25 γρ. ρούμι μαύρο ή κονιάκ
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στους 160°C (σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις) για 8 λεπτά, ώστε να καβουρδιστούν. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα κοπανίζουμε στο γουδί σε χοντρά κομμάτια ή τα σπάμε πιέζοντάς τα με τον πλάστη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες.
Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά. (Όσο περισσότερο το χτυπάμε, τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη. Αυτό είναι το μυστικό στους κουραμπιέδες.) Έπειτα ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα σε πιο χαμηλή ταχύτητα (γιατί θα ζορίζεται το μίξερ) για 10 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το ρούμι.
Πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες σε διάμετρο 3 εκ. και τους πιέζουμε με το δάχτυλό μας ελαφρώς στην κορυφή. Τους βάζουμε σε μια λαμαρίνα, πάνω σε λαδόκολλα, και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20-30 λεπτά, ανάλογα και με το μέγεθος που τους πλάσαμε.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τους ρίχνουμε σε ένα ταψί γεμάτο άχνη. Τους γυρνάμε να καλυφθούν καλά και τους μεταφέρουμε σε μία πιατέλα, όπου τους σερβίρουμε σε πυραμίδα, πασπαλίζοντας κάθε σειρά που βάζουμε με επιπλέον άχνη.
Tips
  • Όσο πιο αφράτο γίνεται το μείγμα του βουτύρου, τόσο πιο αφράτος θα γίνει ο κουραμπιές.
  • Το αφράτεμα του βουτύρου με τη ζάχαρης απαιτεί πολύ δυνατό χτύπημα. Όμως μόλις προστεθεί το αλεύρι, πρέπει το χτύπημα να γίνεται αργά, σε χαμηλή ταχύτητα για να μην καταστραφεί η αφράτη υφή που έχει αποκτήσει το μείγμα.
  • O κουραμπιές πρέπει να ψήνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και όχι πάρα πολύ ώστε να μην αποκτά τραχιά και σκληρή υφή και να βγαίνει λευκός.
  • Απαραίτητο είναι να ζαχαρωθεί όταν είναι κρύος. Γιατί όταν είναι ζεστός η πρώτη στρώση ζάχαρης δημιουργεί ένα χονδρό, μαλακό και πανιασμένο στρώμα που δεν είναι ευχάριστο στο στόμα.
  • Πάντα πρέπει να σκεπάζουμε τους κουραμπιέδες καλά γιατί απορροφούν πολύ εύκολα υγρασία και νοτίζουν.
  • Διατηρούνται για αρκετό διάστημα όταν είναι ερμητικά κλεισμένοι.
  • Μπορούμε να μη βάλουμε αμύγδαλα και να ανοίξουμε τη ζύμη σε φύλλο ώστε να κόψουμε σε διάφορα σχήματα π.χ. αστέρια, καρδιές, κτλ.

Πηγή:http://www.steliosparliaros.gr/

Ροξάκια Θεσσαλονίκης


Ροξάκια Θεσσαλονίκης

Τι χρειαζόμαστε:


Πατούδα



Για τη ζύµη:
  • 3 ποτήρια ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 1 ποτήρι του κρασιού τσικουδιά
  • 2 κουταλάκια αµµωνία
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζάνι του καφέ αλουσιά(βράζουµε νερό με µια κουταλιά στάχτη και το σουρώνουµε)
Για τη γέµιση:

  • ½ ποτήρι νερό
  • 1 κουταλάκι µοσχοκάρυδο
  • 1 κιλό καρύδια και αµύγδαλα ψίχα
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι µέλι
  • 2 ποτήρια σουσάµι αλεσµένο
Ετοιµάζουµε µε τα υλικά της ζύµης µια ζύµη µαλακή. Φτιάχνουµε σιρόπι µε τη ζάχαρη, το µέλι και το νερό και ρίχνουµε µέσα στη συνέχεια και τα υπόλοιπα υλικά της γέµισης. Μοιράζουµε τη ζύµη σε µικρά µπαλάκια, τα ανοίγουµε, φτιάχνουµε ένα λάκκο στη µέση και βάζουµε 1 κουταλιά γέµιση. Τα ξαναφτιάχνουµε µπαλάκια σαν το σχήµα του κουραµπιέ. Τα ψήνουµε σε µέτριο φούρνο µέχρι να ροδίσουν και όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουµε µε ζάχαρη άχνη.

Πηγή:http://www.sitiaunion.gr/

Σαραγλί Πολίτικο
recipe image

Υλικά:
  • 1/2 κιλο φυλλα,
  • 200γρ.καρυδια,
  • 100γρ αμυγδαλα,
  • 100γρ.φυστικη Αιγινης,
  • 1 1/4 φ.τσαγιου φρ.βουτυρο, και απο μια κουταλια βουτυρο πανω απο καθε σαραγλακι.
Για το σιροπι:
  • 2 1/2 φλ.τσαγιου ζαχαρη
  • 1 1/2 φλ.τσαγιου νερο
  • 2-3 σταγονες ηλιελαιο (το μυστικο για να μην ζαχαρωνουν τα σιροπιαστα),
  • λιγες σταγονες λεμονι.
Οδηγίες
  1. Αλεθουμε η κοπανιζουμε τους ξηρους καρπους μας.
  2. Λυωνουμε το βουτυρο, απλωνουμε τα φυλλα και βουτυρωνουμε ενα ενα ,καθε φυλλο και γεμιση, μολις τελειωσουν τα φυλλα και οι καρποι μας, τυλιζουμε σε σφιχτο ρολλο απο την φαρδιά πλευρα του φυλλου.
  3. Κοβουμε σε ροζετες 3 cm και τις βαζουμε σε ταψακι, ριχνουμε πανω σε καθε σαραγλακι ενα κουταλακι της σουπας βουτυρο το οποιο εχουμε καψει ελαφρα.
  4. Ψηνουμε σε 160ο για 60 λεπτα μεχρι να ψηθουν ολα τα φυλλα μεχρι μεσα και τα αρωματα των καρπων να μας σπασουν την μυτη.
  5. Βραζουμε το σιροπι μας και ξαφριζουμε, μολις αρχιζει ο βρασμος για 8-10 λεπτα. Σιροπιαζουμε ζεστο σιροπι, χλιαρο σαραγλι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το μυστικο του ειναι το οτι μεσα στο σιροπι σταζουμε λιγο ηλιελαιο και ετσι δεν ζαχαρωνει ποτε.


Ξεροτήγανα


Πεντανόστιμο γλύκισμα που φτιάχνεται εύκολα και χωρίς κόπο


Ξεροτήγανα

Υλικά Συνταγής

  • 1/3 φλ. νερό
  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 1/3 φλ. σπορέλαιο
  • 1 φλ. χυμός πορτοκάλι
  • 1 κ.γλ. κοφτό σόδα
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
  • όσο σηκώσει αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Για το μέλωμα
  • 1/2 κιλό μέλι θυμαρίσιο
  • 1 φλ. νερό
  • 1 κ.γλ. κοφτό κανέλα
  • 1 κ.γλ. κοφτό γαρίφαλο
  • καρύδια χοντροκομμένα για το γαρνίρισμα
  • Εκτέλεση

    Διαλύουμε τη σόδα στο πορτοκάλι και το αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, νερό, κονιάκ, σπορέλαιο, ξύσμα, αλεύρι, τα ανακατεύουμε καλά με το χέρι. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί. Παίρνουμε κομμάτια και ανοίγουμε λεπτά φύλλα. Κόβουμε λωρίδες κατά μήκος. Τις δένουμε φιόγκο ή κόμπο ή τριαντάφυλλο και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Βράζουμε το μέλι να αραιώσει με το νερό για λίγα λεπτά και ρίχνουμε τα μυρωδικά.. Βουτάμε ένα ένα ξεροτήγανο στο αραιό μέλι. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
    Από την Μαρκέλα Παντελαίου, Νάουσα Πάρου
Σταφιδωτά

stafidota 7edited

Για την ζύμη:

  • 3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1/2 ποτήρι χυμός πορτοκάλι
  • 1/2 ποτήρι τσικουδιά
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 1 κιλό και μια χούφτα αλεύρι (περίπου)

Για την γέμιση:

  • ½ κιλό σταφίδες
  • 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1-2 κουτ. σούπας μέλι
  • 250γρ. καρύδια ή αμύγδαλα ή ανάμεικτα
  • 125γρ. σουσάμι καβουρντισμένο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και ένα λεμόνι
  • Λίγη κανέλλα σε σκόνη
  • Λίγο γαρύφαλλο τριμμένο

Εκτέλεση

  1. Βάζετε τη σταφίδα να μουλιάσει μέσα σε νερό για να ετοιμάσετε αργότερα τη γέμιση.
  2. Μέσα σε ένα μπολ ρίχνετε το λάδι με τη ζάχαρη κι ανακατεύετε να διαλυθεί. Σε ξεχωριστό μπολ βάζετε την τσικουδιά και το χυμό του πορτοκαλιού και διαλύετε μέσα  τη σόδα και το baking powder ανακατεύοντας με κουτάλι. Ρίχνετε το αφρίζον μίγμα στο μπολ  με το λάδι και την ζάχαρη. Ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθούν κι αρχίζετε να προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι το ζυμάρι σας να γίνει μαλακό και να πλάθεται εύκολα στα χέρια μας. Το αφήνετε να ξεκουραστεί και ασχολείστε με τη γέμιση.
  3. Για τη γέμιση: Καβουρντίζετε ελαφρά το σουσάμι. Ψιλοκόβετε τα καρύδια ή τα κοπανάτε στο γουδί. Στραγγίζετε κι αλέθετε τη σταφίδα και ανακατεύετε μέσα τα καρύδια, τα ξύσματα λεμονιού και πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ελαιόλαδο, το μέλι και το σουσάμι.
  4. Παίρνετε λίγη από τη ζύμη, την ανοίγετε με στο χέρι μας σαν βαρκάκι, παίρνετε με ένα κουταλάκι και προσθέτετε λίγη γέμιση μέσα και μετά το κλείνετε. Τα φτιάχνετε όλα καθ' αυτό τον τρόπο. Τα κεντάτε αν θέλετε από πάνω με το ειδικό εργαλείο ή απλώς τα τσιμπάτε με πιρούνι και τα τοποθετείτε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  5. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για περίπου 20'-30' μέχρι να ξανθύνουν όμορφα τα σταφιδωτά. Αν θέλετε μπορείτε να τα πασπαλίσετε με λίγο φιλέ αμυγδάλου πριν τα ψήσετε.
  6. Πηγή:http://www.sweetly.gr/

Καλά Χριστούγεννα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου