.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Οργανικά & Ανόργανα Λιπάσματα


     Τα λιπάσματα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα οργανικά και τα ανόργανα. Τα οργανικά λιπάσματα προέρχονται από τη φύση και είναι είτε από ζωικά είτε από φυτικά υπολείμματα, ενώ τα ανόργανα παράγονται από τις σύγχρονες βιομηχανίες. Τα οργανικά λιπάσματα βελτιώνουν συνολικά τη σύνθεση του χώματος και αλλάζουν τα επίπεδα υγρασίας του. Αποδεσμεύονται αργά και σταδιακά σε αντίθεση με τα χημικά που ελευθερώνουν σχετικά άμεσα τα θρεπτικά τους στοιχεία. Τα περισσότερα οργανικά λιπάσματα είναι εξαρτώμενα από μικροοργανισμούς για την διάλυσή τους, έχουν όμως πιο μόνιμα αποτελέσματα, έτσι μετά από κάποιο ορισμένο αριθμό εφαρμογών δεν είναι απαραίτητη η τόσο συχνή εφαρμογή λίπανσης.
     Τα χημικά λιπάσματα βρίσκονται στο εμπόριο σε πολλές μορφές, έτσι μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην υγρή, την κρυσταλλική ή την κοκκώδη μορφή τους ανάλογα με το είδος του φυτού και τις ανάγκες του. Τα κοκκώδη λιπάσματα χρησιμοποιούνται κυρίως σε κήπους, είναι πιο οικονομικά σε σχέση με τα υπόλοιπα και εφαρμόζονται σχεδόν όλο το χρόνο, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα κοκκώδη λιπάσματα είναι πιο βραδείας αποδέσμευσης σε σχέση με τα υπόλοιπα χημικά λιπάσματα, εμπλουτίζουν όμως και συντηρούν το χώμα σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.      Για τους πιο απαιτητικούς, υπάρχουν τα κρυσταλλικά λιπάσματα, τα οποία είναι σε μορφή πολύ μικρών κρυστάλλων, είναι ευκολοδιάλυτα και άμεσα αφομοιώσιμα από τα φυτά. Συνιστώνται σε περιπτώσεις που πρέπει να επέμβουμε γρήγορα για να «σώσουμε» ένα φυτό ή μια καλλιέργεια. Η εφαρμογή του γίνεται είτε διαφυλλικά με ψεκασμό είτε από το έδαφος με ριζοπότισμα. Τα κρυσταλλικά λιπάσματα είναι πολύ πλούσια σε μακροστοιχεία και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται και από τους επαγγελματίες.
    Τα υγρά λιπάσματα έχουν συνήθως πιο αραιή συμπύκνωση και είναι η πιο ιδανική λύση για το καλοκαίρι που επικρατούν οι υψηλές θερμοκρασίες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα ανεξαρτήτως θερμοκρασίας ακόμα και σε εβδομαδιαία βάση. Είναι επίσης ιδανικά για την λίπανση πιο ιδιαίτερων φυτών, όπως τα μπονσάι, η ορχιδέα και οι κάκτοι καθώς και για τα φυτά εσωτερικού χώρου. Τέλος, στα φυτά που ποτίζονται πολύ αραιά. μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε κάθε πότισμα.
     Τα ιχνοστοιχεία είναι ο σύμμαχος κάθε καλλιέργειας καθώς είναι αυτά που εξασφαλίζουν όλα τα απαραίτητα μικροθρεπτικά στοιχεία και αποτρέπουν πλήρως την εμφάνιση τροφοπενιών. Ένα μείγμα ιχνοστοιχείων προσφέρει στα φυτά όλα τα θρεπτικά στοιχεία σε άμεση αφομοιώσιμη μορφή.Οπότε και αυτά έχουν στη διάθεσή τους μια σταθερή πηγή θρέψης καθ' όλη τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου.Με τη συστηματική εφαρμογή ενός τέτοιου μείγματος εξασφαλίζουμε τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τις καλλιέργειες, επιταχύνοντας μια ολοκληρωμένη θρέψη που οδηγεί σε αύξηση της απόδοσης των φυτών. Η ανάπτυξη των φυτών διεγείρεται, ενώ ενισχύεται η άμυνά τους ενάντια στο στρες που προκαλείται από περιβαλλοντικούς και βιοτικούς παράγοντες. Η ολοκληρωμένη πρόσληψη μικροθρεπτικών στοιχείων συντελεί στην ευρωστία και την υψηλή παραγωγικότητα των φυτών σε όλες τις καλλιέργειες. Κάθε ιχνοστοιχείο είναι σημαντικό και κάθε ένα από αυτά έχει ξεχωριστό ρόλο. Για καλύτερα αποτελέσματα στον κήπο ή στο χωράφι σας, μη διστάσετε να προχωρήσετε πρώτα σε ανάλυση εδάφους από κατάλληλο εργαστήριο, προκειμένου να δώσετε στο έδαφός σας ότι πραγματικά έχει ανάγκη.

Πηγή:www.geoponikokentro.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου