.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Πρόπολη και βασιλικός πολτός



Ακατέργαστη πρόπολη μετά τη συλλογή απο τις κυψέλες

Η ονομασία της πρόπολης προέρχεται απο τους αρχαίους Έλληνες που γνώριζαν τις ιδιότητες της και τη χρησιμοποιούσαν στην ιατρική. Ο Ιπποκράτης τη συνιστούσε για την επούλωση εσωτερικών και εξωτερικών πληγών, ενώ στην Αίγυπτο τη χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση νεκρών(μούμιες)με το μέλι, σε διαδοχικές επαλείψεις ανάμεσα στις γάζες, διατηρώντας αναλλοίωτα τα σώματα μέσα στις σαρκοφάγους.
Τα δυο συνθετικά του ονόματος, προ και πολις, προσδιορίζουν το σκοπό για τον οποίο τη χρησιμοποιούν οι μέλισσες. Επειδή την χρησιμοποιούν για οχυρωματικά έργα, δηλαδή για να κλείνουν την είσοδο της κυψέλης όταν τη θεωρούν μεγάλη, για προστασία απο το κρύο και τις επιθέσεις των εξωτερικών εχθρών.
Οι Άγγλοι την ονομάζουν bee glue, μελισσόκολα, επειδή κολλάει στα χέρια και τα εργαλεία του μελισσοκόμου.
Με την πρόπολη επίσης χρησιμοποιώντας την ως σοβά οι μέλισσες, κολλάνε μεταξύ τους τα πλαίσια μέσα στην κυψέλη.

Κλείνουν με αυτήν χαραμάδες και ανοίγματα της κυψέλης, όπως και μέρη απο τα οποία περνά το φως και ο αέρας, που τις ενοχλούν. Σε πειραματικές ή εκθεσιακές κυψέλες διάφανες απο fiber glass, πριν αρχίσουν τις εργασίες τους, φροντίζουν να επαλείψουν εσωτερικά τα διαφανή μέρη, με στρώση πρόπολης για να εμποδίσουν το φως.
Γνωρίζοντας όμως τις αντιμικροβιακές και απολυμαντικές της ιδιότητες και εδώ είναι το σπουδαίο της φύσης,τη χρησιμοποιούν για ελαφρά επάλειψη εσωτερικά, των κελιών απο τα οποία
εκκολάφτηκαν τα νεογνά(τις θερμοκοιτίδες τους), πριν τα χρησιμοποιήσουν για την εναπόθεση γύρης ή μελιού.
Είναι θαυμαστό το γεγονός, οτι ενω μέσα σε μια κυψέλη ζουν και εργάζονται ταυτόχρονα περίπου 100.000 μέλισσες, καταφέρνουν με τη χρήση της πρόπολης και διατηρούν ένα πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον, σε συνθήκες αποστείρωσης ανώτερες από νοσοκομείο.
Και τέλος, στη μουμιοποίηση!!! των εξωτερικών εισβολέων εχθρών. Όταν ο εισβολέας είναι δυσανάλογου βάρους ή όγκου όπως τα ποντίκια, για να τον μεταφέρουν έξω απο την κυψέλη και να τη διατηρήσουν καθαρή, αφου τον εξοντώσουν με το κεντρί τους, στο σημείο της κυψέλης που καταλήγει, τον καλύπτουν με στρώμα πρόπολης. Είναι η τέλεια αντισηψία και προστασία απο τα μικρόβια που θα δημιουργούσε η σήψη του ζώου, που διατηρείται επί πολλά χρόνια αναλλοίωτο στη σαρκοφάγο που το έκλεισαν οι μέλισσες.


Φωτο απο το βιβλιο του Θ.Μπικου Προπολις

Η προέλευση της αποτελούσε πάντα ένα γρίφο, αφου παλιότερα πίστευαν οτι την παρασκευάζουν οι μέλισσες με επεξεργασία της γύρης και του κεριού στους αδένες τους, αργότερα οτι τη συλλέγουν αυτούσια, από τη φύση. Εργαστηριακές μελέτες όμως και η νεότερη έρευνα απέδειξαν οτι τη συλλέγουν οι μέλισσες απο ορισμένα δέντρα και φυτά όπως η μαύρη και η λευκή λεύκα, τα κωνοφόρα δέντρα, ο ευκάλυπτος, η φουντουκιά, η ιτιά και διάφορα είδη θάμνων, σαν πρώτη ύλη που στη συνέχεια επεξεργάζονται στους αδένες τους οι μέλισσες, παράγοντας κατά τις ανάγκες της κυψέλης, την πρόπολη όπως την ξέρουμε εμείς.
Προσπαθώντας να δώσουμε ένα ορισμό, μπορούμε να πούμε οτι είναι ένα προιόν των μελισσών με αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες, στο οποίο χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη, κολλώδεις ρητίνες που εκκρίνονται απο τα φυτά μέσω του φλοιού των.



 Η συλλογή της, γίνεται με μηχανικό τρόπο(απόξεση) στα σημεία του εσωτερικού της κυψέλης όπου την εναποθέτουν οι μέλισσες όπως στις επιφάνειες των πλαισίων των κηρηθρών, στον πάτο της κυψέλης, στις χαραμάδες σκασίματα και στη σίτα που βρίσκεται κάτω απο το καπάκι, που το χειμώνα την κλείνουν για προστασία απο το κρύο.

προπολη καθαρη
Η πρόπολη που θα μαζευτεί με αυτό τον τρόπο, φυσικό είναι να περιέχει και ξένα σώματα όπως σκόνη, ψήγματα γύρης και κεριού, ρινίσματα ξύλου απο την απόξεση και διάφορα άλλα. Αυτή πρέπει να καθαριστεί και γι αυτό τη λιώνομε σε ένα δοχείο υπο θερμοκρασία, όπως το κερί με την προσθήκη νερού. Όλα τα ξένα σωματίδια και η σκόνη, πάνε στον πάτο και το λειωμένο κερί στην κορυφή, που αφου το μαζέψουμε, επιπλέει η καθαρή πρόπολη την οποία μαζεύομε προς χρήση.

κηφήνας, κάνει καμάκι στη βασίλισσα

ΥΦΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης κολλώδης ουσία, με χρώμα που διαφέρει ανάλογα με τη φυτική της προέλευση και την παλαιότητα της.
Από σκούρο καστανό χρώμα, καφέ, πρασινωπό, μέχρι και διάφανο σε σπάνιες περιπτώσεις.
Η υφή της ποικίλει ανάλογα με τη θερμοκρασία. Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ειδικά το καλοκαίρι, είναι μαλακή και κολλώδης, ενώ σε χαμηλή θερμοκρασία, είναι σκληρή και σπάει εύκολα.
Στους 60 με 70 βαθμούς υγροποιείται και είναι βαρύτερη απο κερί, γι αυτό ξεχωρίζουν όταν είναι σε πρόσμιξη.
Αναδύει  ένα ευχάριστο άρωμα βάλσαμου που θυμίζει βανίλια.
Η σύνθεση της πρόπολης αποτελείται από διάφορες ρητίνες και βάλσαμα, κερί, γύρη, αρωματικές ουσίες, αιθέρια έλαια και διάφορα άλλα οργανικά στοιχεία.
Τα τελευταία εκατό χρόνια έχουν γίνει διάφορες αναλύσεις πάνω στη σύνθεση της και σε κάθε νεότερη ανάλυση, προκύπτουν περισσότερα συστατικά απο τη σύσταση της. Η διαφορά αυτή ωφείλεται είτε στην διαφορετική προέλευση, είτε στην πρόοδο της τεχνολογίας και της γνώσης των ερευνητών.
Ένας χαρακτηριστικός πίνακας είναι ο παρακάτω, που πήραμε απο το βιβλίο του Θανάση Μπίκου γεωπόνου ερευνητή.

 Περιέχει ακόμα σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο, αλουμίνιο, βανάδιο, πυρίτιο, στρόντιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, κ.α.ανόργανα μικροστοιχεία.
Αξίζει να αναφέρουμε εδώ, οτι η εξέλιξη στην ανακάλυψη νέων στοιχείων στην πρόπολη,καλπάζει με ταχύτατους ρυθμούς.
Την πρόπολη θα τη συναντήσουμε αναλόγως την επεξεργασία και τη χρήση για την οποία προορίζεται, σε διάφορες μορφές.
Ακατέργαστη, Σκόνη, Πούδρα, Πάστα, Βάμμα πρόπολης, Διάλυμα εκχύλισμα πρόπολης, Αλοιφή, Γαλάκτωμα, Χάπια και τέλος Σαπούνι πρόπολης.
Κάθε μία απο τις παραπάνω μορφές, για διαφορετική χρήση.

ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ
Ότι και να πούμε εδώ, θα είναι λίγο μπροστά στην τεράστια δύναμη που κρύβει
το θαύμα αυτό της φύσης, που μας δίνει ο μαγικός κόσμος των μελισσών. Λόγω της αντιμικροβιακής, αντισηπτικής δράσης του, η επιστήμη βρίσκεται σε συνεχή και αδιάκοπη έρευνα πάνω στη σύνθεση, τις ιδιότητες και την χρήση στην ιατρική και τη φαρμακευτική.
Στον παρακάτω πίνακα, φαίνονται οι μορφές χρήσης που μπορεί να έχει η πρόπολη.

Ο πίνακας, απο το βιβλίο "Πρόπολις το θαύμα των μελισσών" του Θ. Μπίκου γεωπόνου

 Περιληπτικά αναφέρουμε μερικές πρακτικές χρήσεις, προχωρώντας πιο κάτω με την περιγραφή κάποιων σκευασμάτων αλοιφής και βάμματος πρόπολης.
Α. Το σαπούνι πρόπολης, που έχει σκούρο χρώμα λόγω της περιεκτικότητας καθαρής πρόπολης, αποτελεί το καλύτερο αντισηπτικό σαπούνι για το δέρμα, έχοντας ταυτόχρονα και καλλυντικές ιδιότητες αφου το κάνει απαλό καθαρίζοντας το σε βάθος.
Β. Τις ίδιες καλλυντικές ιδιότητες έχει η κρέμα χεριών και σώματος απο πρόπολη.
Γ. Σε ισχυρούς πονόδοντους, τοποθετούμε πολύ ελάχιστη ποσότητα καθαρής πρόπολης στό κενό του τρύπιου δοντιού, όπως τοποθετούμε το βαμβακάκι με το γαρυφαλέλαιο. Σε δευτερόλεπτα ο πόνος εξαφανίζεται, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα αλλοίωσης και θραύσης του δοντιού όπως με το γαρυφαλέλαιο.
Δ. Επουλώνει και επαναφέρει το δέρμα στη φυσική του κατάσταση, από διάφορα δερματικά προβλήματα και έρπητες.
Και το θέμα είναι, οτι οι εφαρμογές της πρόπολης δεν έχουν τελειωμό από την ιατρική μέχρι και την καλυντική της δράση.
Αφού έχει αντιιικές, αντισηπτικές, αναισθητικές, αντιμυκητιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβιοτικές, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, ηππατοπροστατευτικές, ιστολογικές αναγεννητικές, ανοσοποιητικές ιδιότητες,
όλα μέσα στο πραγματικό θαύμα τη φύσης και του εργαστηρίου των μελισσών.

Στη βιολογική καλλιέργεια στον τομέα της γεωργίας, υπο μορφή υδατικού ή αλκοολούχου διαλύματος, βάμμα πρόπολης, έλαιο και σε διάφορες άλλες μορφές και προσμίξεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εντομοκτόνο, διεγερτικό, κατά του περονόσπορου και των ωιδίων και σε συνδυασμό με κερί μελισσών για την επούλωση πληγών των φυτών και των δέντρων.


Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσομε κατά την αναζήτηση της πρόπολης. Ποτέ μην εμπιστευτούμε εισαγόμενη φτηνή, λόγω του κινδύνου των προσμίξεων και της αιθανόλης . Πάντα Ελληνική και μάλιστα αν είναι δυνατόν, απο μελισσοκόμο, διότι πολλά σκευάσματα που μπορεί να κυκλοφορούν στην αγορά, ποιός τα εμπιστεύεται...όταν οι αποκλίσεις κόστους-κέρδους είναι μεγάλες, είναι επίσης και ο πειρασμός του εύκολου κέρδους μεγάλος, όπως και στο βασιλικό πολτό που θα δούμε σε επόμενο άρθρο μας.

 Βάμμα πρόπολης

ΠΡΟΣΟΧΗ !! Στο εμπόριο κυκλοφορεί πρόπολη με χρωστικές ύλες τεχνητή και φτηνή, που είναι κατάλληλη μόνο για τα φυτά και όχι για τον άνθρωπο.
Στα έτοιμα δε σκευάσματα εισαγωγής του εμπορίου, δεν μπορούμε να γνωρίζομε την προέλευση και την ποιότητα της πρόπολης και πόση περιέχουν. Οι δε τιμές, κυμαίνονται από 10 εως 15 ευρώ τα 30 ml.
Για την παρασκευή βάμματος πρόπολης, κάνομε τα παρακάτω.
Σε μπεν μαρί βάζομε ποσότητα πρόπολης και αρκετό νερό. Αν δεν έχομε μπεν μαρί, βάζομε δυο τσικάλια το ένα μέσα στο άλλο. Το μερό θα βράζει στο μεγάλο τσικάλι και θα μεταδίδει τη θερμοκρασία στο μικρότερο που θα έχει μέσα το νερό μα την πρόπολη.
Όταν λειώσει η πρόπολη καλά, σβήνομε τη φωτιά και αφήνομε να κρυώσει μέχρι να στερεοποιηθεί το κερί που επιπλέει, για να το αφαιρέσουμε.
Επαναλαμβάνομε τη διαδικασία δυο με τρεις φορές, μέχρι να αποβληθεί όλο το κερί και να μείνει σκέτη καθαρή πρόπολη μέσα στο νερό.
Τότε το ξαναθερμαίνομε το ζελέ πρόπολη αφαιρώντας όμως το νερό από το μικρό τσικάλι αφήνοντας την πρόπολη σκέτη μέσα. Όταν λειώσει και γίνει σαν πηχτό σιρόπι, το αφαιρούμε από τη φωτιά πρώτα και προσθέτομε ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης(οινοπνεύματος λευκου 96 βαθμών), ίση με την ποσότητα της πρόπολης και ανακατεύομε συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθούν.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ !!! Πρέπει να είναι ΜΟΝΟ το οινόπνευμα ποτοποιίας το πόσιμο και ΟΧΙ το λευκό του φαρμακείου, διότι αυτό είναι ακατάλληλο. Αν χρησιμοποιηθεί τσίπουρο ή τσικουδιά, πρέπει να είναι διπλής ή τριπλής απόσταξης για να φτάσει στους οινοπνευματικούς βαθμούς που χρειαζόμαστε.
Μετά την ομογενοποίηση, το τελικό παρασκεύασμα είναι το βάμμα πρόπολης 50% σε αλκοόλη. Το συσκευάζομε σε γυάλινα σκούρα φιαλίδια με σταγονόμετρο στο πώμα τους και τα αποθηκεύομε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Προσοχή. Πολλές συνταγές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με την ονομασία βάμμα πρόπολης, είναι διαλύματα πρόπολης και όχι βάμμα και προκαλούν σύγχυση στους ενδιαφερόμενους.
Το βάμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ισχυρό αντισηπτικό και επουλωτικό σε πληγες και δερματικά προβλήματα, με βαμβακάκι, όπως επίσης πίνοντας 10 σταγόνες πρωί και βράδυ, για αντιιική αντιβηχική και προστασία κατά της γρίπης, σκέτο ή μέσα σε νερό, ή σε μια κουταλιά μέλι Ελληνικό(αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας, ε ; θα πέσει να μας πλακώσει).

Σκόνη πρόπολη

Αφού βάλομε στην κατάψυξη καθαρή πρόπολη για να γίνει σκληρή και να κρυσταλοποιηθεί, την κοπανίζομε καλά σε ένα γουδί(αν χρησιμοποιήσομε μουλτιμιξεράκι, πιθανό να σπάσει ή να αχρηστευτεί, αν και δίνει καλύτερα αποτελέσματα). Όταν γίνει σκόνη, την περνάμε από κνισάρι για να πάρομε σκόνη χωρίς τεμάχια μέσα.
Φυλάγεται ερμητικά κλεισμένη σε γυάλινο βάζο σε σκοτεινό χώρο και σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Για κρυολογήματα και όχι μόνο, παίρνομε πρωί μεσημέρι βράδυ πριν το φαγητό, 1 κουταλιά του γλυκού. Σκέτη, ή με μέλι.

Πούδρα πρόπολη
Τη σκόνη που φτιάξαμε στην προηγούμενη παράγραφο, την περνάμε από κόσκινο με πολύ λεπτές τρύπες των 0,3 χιλ. και λιγότερο αν είναι δυνατό, ώστε αυτό που θα πάρομε, να είναι μια πούδρα λεπτή και απαλή στην υφή.
Την ανακατεύομε με τάλκ σε αναλογία 1 προς 4, δηλαδή 1 μέρος πούδρα πρόπολης και 4 μέρη τάλκ.
Έχομε ένα πολύ καλό σκεύασμα για εξωτερικές χρήσεις

Αλοιφή πρόπολης
Επειδή τα διαλύματα πρόπολης τσούζουν πάνω σε πληγές λόγω της αλκοόλης που περιέχουν και εκτός αυτού σε εκτεταμένες περιοχές είναι πιο πρακτική μια αλοιφή, μπορούμε να φτιάξουμε με τον παρακάτω τρόπο.
Πρόπολη καθαρή ή σε σκόνη 30% με ηλιέλαιο 70%.
Σε μπεν μαρί ζεσταίνομε το μίγμα στους 70 βαθμούς επί μία ώρα ανακατεύοντας συνεχώς, για να λοιώσει η πρόπολη και να ομογενοποιηθεί με το ηλιέλαιο. Ζεστό όπως είναι το φιλτράρομε απο γάζα και το αφήνομε να κρυώσει. Τότε, θα πάρει τη μορφή αλοιφής και το βάζομε σε γυάλινα βαζάκια. Απλώνεται εύκολα στο δέρμα και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σημείωση. Επειδή οι αλοιφές έρχονται σε επαφή με τον αέρα που υπάρχει στο κενό του βάζου και με την ύπαρξη της πρόπολης, η επιφάνεια μπορεί να παρουσιάσει αλλοίωση χρώματος και να σκουρίνει. Δεν έχει καμία σχέση αυτό με την μείωση ή αλλοίωση της ποιότητας, γιατί πρόκειται για οξείδωση που προκαλείται απο την υγρασία του σκευάσματος με το οξυγόνο που υπάρχει στο κενό του βάζου. Οι αχρησιμοποίητες συσκευασίες, καλό είναι να γεμίζονται μέχρι πάνω, ώστε να ακουμπά η αλοιφή στο καπάκι.
Παραλλαγή είναι η πιο κάτω εκτέλεση.
Το μίγμα μας είναι 1 μέρος πρόπολη με 10 μέρη βαζελίνης.
Ζεσταίνομε τη βαζελίνη μέχρι να βράσει και την κρυώνομε στους 60 βαθμούς, προσθέτοντας την πρόπολη και ανακατεύοντας συνεχώς. Θερμαίνομε το μίγμα στους 80 βαθμούς ανακατεύοντας συνεχώς για ένα δεκάλεπτο και στη συνέχεια αφήνομε να ηρεμήσει και κατακαθίσει για άλλα δέκα λεπτά, αφού το βγάλομε πρώτα απο τη φωτιά. Φιλτράρομς σε μια γάζα και το συσκευάζομε σε βαζάκια.
Οι αλοιφές αυτές, δεν πρέπει να σφραγιστούν με τα πώματα των βάζων αν δεν κρυώσουν πρώτα καλά.

Υπάρχουν όμως τόσες συνταγές και τόσα άλλα θέματα γύρω απο την πρόπολη, που δεν μας φτάνουν χιλιάδες σελίδες για να πούμε οτι εξαντλήσαμε το θέμα. Ως εκ τούτου και πιστεύοντας οτι δώσαμε ότι περισσότερο στο θέμα χωρίς να κουράσομε με εξειδικευμένες αναλύσεις και θέματα που αφορούν το αντικείμενο, κλείνομε εδώ, με επόμενο ραντεβού για τα άρθρα Υγεία, Φυσικά προιόντα, Φύση, με ένα άλλο εξ ίσου αν όχι περισσότερο ενδιαφέρον θέμα,
τον Βασιλικό Πολτό, την τροφή της βασίλισσας.




Βασιλικός πολτός.Όλη η δύναμη της φύσης σε μια σταγόνα

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ.
ΟΛΗ η αλήθεια πέρα απο τους μύθους και
την απαξίωση μέσω της στυγνής εκμετάλευσης
που τον ακολουθεί.

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ μέλισσα.
Μια ζωή σαν παραμύθι,
απο τη γέννηση
μέχρι τη γονιμοποίηση.

Ένα άρθρο μέσα απο
τη γνώση
και την εμπειρία.





Θα συνεχίσομε την περιπλάνηση μας στο θαυμαστό κόσμο της φύσης και των όσων αυτή απλόχερα μας δίνει, συναντώντας πάντα την ανόητη και υπερφίαλη ανθρώπινη αγνωμοσύνη και καταφρόνια, ως αντάλλαγμα των προσφερομένων αγαθών της.
Μια γνωριμία με το δώρο των μελισσών προς τον άνθρωπο, το ελιξήριο της ζωής, το βασιλικό πολτό. Ένα δώρο της φύσης στην πραγματικότητα για τις μέλισσες, που φτάνει στον άνθρωπο μέσα απο την κατάλληλη φροντίδα και αγάπη προς αυτές.

Παρεξηγημένος όσο κανένα άλλο αγαθό, έχει χαρακτηριστεί πανάκεια για όλα τα κακά και όλες τις ασθένειες, έχει γίνει αντικείμενο ακατάσχετης εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος, έχει ανέβει στην κορυφή της δόξας και έχει κατέβει όλα τα σκαλοπάτια της υποτίμησης. Καιρός να τον τοποθετήσουμε στη θέση που του ανήκει, απαλλαγμένο απο το μύθο και απο την άκρατη εκμετάλλευση, μέσα από
μια εκ βάθους γνωριμία με την προέλευση και τις ιδιότητες του σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές μελέτες και αναλύσεις.

Φορτωμένος με τίτλους, απαξιωμένος απο την επίσημη ιατρική των

φαρμακοβιομηχανιών, πλημμυρίζει την αγορά σε βαζάκια, αμπούλες, χάπια, στίκς και του κόσμου τις συσκευασίες, ακόμα και σαν κράχτης σε συσκευασίες προιόντων που υπόσχονται τις ιδιότητες του. Όλα στο βωμό του κέρδους και στο καλάθι των αδαών, αέρας κοπανιστός. Θα τα δούμε όμως στην πορεία. Γιατί ο βασιλικός πολτός όντως αποτελεί τη σταγόνα που συγκεντρώνει όλη τη δύναμη της φύσης, αλλά όταν κι εμείς σεβόμαστε τη φύση, τον ίδιο με τις ιδιότητες του και στη συνέχεια τον άνθρωπο στον οποίο τον απευθύνομε.

Ο βασιλικός πολτός παράγεται υπο μορφή έκκρισης των φαρυγγικών και γναθικών αδένων των νεαρών εργατριών μελισσών, για τις διατροφικές ανάγκες αποκλειστικά και μόνο της μίας και μοναδικής βασίλισσας της κυψέλης.

Για μια πλήρη ενημέρωση πάνω στο πολυσυζητημένο θέμα του βασιλικού πολτού, θα χρησιμοποιήσομε τις πληροφορίες που πήραμε απο το φίλο μελισσοκόμο και παραγωγό βασιλικού πολτού
Νικ. Ορφανουδάκη.

................................................................................................


Το θαύμα της φύσης που θέλει...
μεζούρα, έχει ημερομηνία λήξεως,
παρεξηγημένο παρελθόν και λαμπρό μέλλον.

Το είπαν πανάκεια, σούπερ πολυβιταμίνη, φάρμακο για όλα τα κακά, ελιξήριο της ζωής και της νεότητας. Του φόρτωσαν τόσους τίτλους που δύσκολα στο τέλος ξεχώριζε ο μύθος απότην πραγματικότητα.
Πλημμύρισε την αγορά, σε βαζάκια, χαπάκια και αμπούλες, μόνος ή με βότανα της Άπω Ανατολής, διαφημίστηκε, αμφισβητήθηκε.
Τελικά τι είναι, από που παράγεται ο βασιλικός πολτός και ποια η αξία του στον άνθρωπο;



ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ
Η εργάτρια και η βασίλισσα των μελισσών προέρχονται από το ίδιο αυγό.
(Σημείωση του ιστολογίου.Επιλέγουν οι μέλισσες ανάμεσα στα αυγά της παλιάς προς αντικατάσταση βασίλισσας, που δεν ανταπεξέρχεται πια στις ανάγκες αναπαραγωγή της κοινωνίας τους, οπότε πάει για αντικατάσταση, ποια θα αναθρέψουν σαν νέες βασίλισσες ταίζοντας τα με βασιλικό πολτό, ενώ τα υπόλοιπα με μέλι ή γύρη, για εργάτριες ή κηφήνες αντίστοιχα. Οι νέες βασίλισσες όταν εκκολαφθούν, δίνουν μάχη μεταξύ τους, για το ποια θα επικρατήσει στο βασίλειο. Οι υπόλοιπες, θανατώνονται.)
Η εργάτρια γίνεται τέλειο έντομο σε 21
μέρες ενώ η βασίλισσα σε 16 μέρες.
Η εργάτρια ζει 40 - 50 μέρες την εποχή της ανθοφορίας και
μέχρι 6 μήνες το Χειμώνα, που οι εργασίες είναι περιορισμένες ενώ
η βασίλισσα ζει μέχρι 5 χρόνια.
Η βασίλισσα έχει πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από την εργάτρια και είναι η μητέρα όλων των μελισσών, γεννώντας μέχρι 2.500 αυγά ημερησίως ίσο με το διπλάσιο του όγκου της.
Η βασίλισσα είναι πιο ανθεκτική από τις εργάτριες στις ασθένειες.
Που οφείλεται όμως η κατά 5 μέρες νωρίτερα τελειοποίηση της βασίλισσας ως εντόμου, του διπλάσιου μεγέθους της σε σύγκριση με την εργάτρια και της καταπληκτικής γονιμότητας και της μακροζωίας;
Οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν τα τελευταία χρόνια με το θέμα αυτό της βιολογίας και με τα πειράματα τους, απέδειξαν ότι όλα αυτά οφείλονται στο βασιλικό πολτό.
Ο βασιλικός πολτός είναι προϊόν έκκρισης των φαρυγγικών και γναθικών αδένωντων νεαρών εργατριών, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Ο βασιλικός πολτός θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια πρωτεϊνούχα ουσία σαν κρέμα γαλακτερού χρώματος, με έντονη οξύτητα, με κάποια ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση.

Η τροφή αυτή είναι πλούσιας σύνθεσης, έχει όλο το συμπλεγμά των βιταμινών και άγνωστα στοιχεία που ξεφεύγουν της εργαστηριακής έρευνας και δίνουν όλες αυτές τις διαφορές στη βασίλισσα.


ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ
Υγρασία                 66%
Υδατάνθρακες       15%      Λιπαρά                    5%
Πρωτεΐνες              13%       Μεταλ. στοιχεία      1%

Αναλυτικότερα:
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ:  Φρουκτόζη,  Γλυκόζη,  Μαλτόζη,  Σουκρόζη,  Μιλιβιοζη, Τριχαλόζη, Ριβόζη, Μανόζη, Ερθυριτόλη, Αδονιτόλη, Μαννιτόλη.
ΑΜΙΝΟΞΕΑ: Από αυτά 17 είναι γνωστά και 5 ανεξακρίβωτης συνθέσεως.
Ασπαρτικό οξύ, Γλουταμινικό οξύ, Λευσίνη, Λυζίνη, Βαλίνη, Αργινίνη, Σερίνη,Προλίνη, Ισολευσίνη, Φενυλαλανίνη, Θρενίνη, Λυροζίνη, Αλανίνη, Γλυσίνη, Ιστιδίνη, Μεθιονίνη,   Αυκυστίνη. Περιέχει 47 είδη λιπαρών οξέων και μερικά που δεν έχουν αναγνωρισθεί ακόμα.
ΜΕΤΑΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Ασβέστιο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Σίδηρο, Ψευδάργυρο, Χαλκό, Κοβάλτιο, Μόλυβδο, Νάτριο, Μαγγάνιο.
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: Σε μεγάλη περιεκτικότητα έχει Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β8 και Β9.
Σε μικρότερες ποσότητες έχει Β12. Και σε ίχνη Α, C, D, Ε και Κ.
Το ΡΗ είναι 3,8 έως 4,5. Περιέχει ακόμα ένζυμα, εστέρες, ορμόνες & στερόλη.


Σε τι θα μπορούσε να βοηθήσει ο
βασιλικός πολτός τον άνθρωπο;
Εδώ αναφέρουμε γενικά τις ευεργετικές του ιδιότητες ενώ περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στις παρακάτω αναφορές. 0 βασιλικός πολτός βοηθά στο αγγειοκαρδιακό, κυκλοφοριακό, γενετικό - ουρητικό, νευρικό και δερματολογικό σύστημα. Επίσης βοηθά στην αύξηση της φυσικής, σεξουαλικής και πνευματικής κατάστασης του ανθρώπου και από τελευταίες έρευνες έχει αποδειχτεί ότι έχει από αντιγριπικές έως και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Ανάγκη βασιλικού πολτού έχει ο καθένας που αισθάνεται κατάπτωση και αδυναμία. Οριο ηλικίας δεν υπάρχει. Μέχρι τα 21 χρόνια δεν θεωρείται σκόπιμο η ενίσχυση του οργανισμού με τονωτικές ουσίες. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από τις συνθήκες διαβίωσης κάθε ανθρώπου και την κράση του. Καλό είναι να λαμβάνεται την άνοιξη και το φθινόπωρο για 3 εβδομάδες την κάθε φορά.


   ΤΡΟΠΟΙ  ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ
Ο βασιλικός πολτός λόγω της συνθέσεως του είναι πολύ ευαίσθητος στο φως και στον αέρα. Από σχετικά πειράματα του γάλλου GOILLOT(Μ.Ε. 201, 5/94) έχει βρεθεί ότι διατηρεί τις ιδιότητες του μέχρι 20 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 20 - 30 °C.
Στη συντήρηση του ψυγείου 4 - 7°C για 6-12 μήνες και στην κατάψυξη μέχρι 2 χρόνια.
Σε ανάμιξη με το μέλι διατηρείτις ιδιότητές του μέχρι ένα μήνα.

ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ
Για το φρέσκο βασιλικό πολτό η ημερήσια δόση είναι έως μισό γραμμάριο.
Η καλύτερη ώρα για την χορήγηση του είναι το πρωί, ένα τέταρτο πριν το πρωινό γεύμα, βάζοντας την ποσότη τα κάτω από την γλώσσα για να αποροφηθεί από το κυκλοφορικό σύστημα χωρίς να έρθει σε επαφή με το στομάχι που θα μπορούσε να καταστραφεί από τα διάφορα οξέα του.
 Η χρήση πρέπει να γίνεται για 20 ημέρες, να ακολουθεί παύση 10 ημερών και μετά μπορεί να επαναληφθεί ο κύκλος αυτός. Για τα παιδιά η δόση δεν πρέπει να ξεπερνά το 1/10 του γραμμαρίου.
Οπως αναφέραμε παραπάνω ο γνήσιος βασιλικός πολτός έχει υπόπικρη και ξινή γεύση. Για αυτό το λόγο η χορήγηση του μπορεί να γίνει με μικρή ποσότητα μελιού ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
Η ημερήσια δόση μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη του μισού γραμ. αναλόγως τον οργανισμό του κάθε ανθρώπου, προσθέτοντας ότι η χρήση του δεν επιφέρει αλλεργία ή εθισμό. Θα υπάρξουν προβλήματα εάν από άγνοια δοθεί πολύ μεγαλύτερη ποσότητα γνήσιου βασιλικού πολτού.

Τεχνιτά βασιλικά κελιά για βασιλοτροφία ή παραγ.βασιλικου πολτού

ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Ο Γάλλος ιατρός ΒELVER λέει:
 "Ο βασιλικός πολτός ανανεώνει θαυμάσια τον οργανισμό, τον ενισχύει κατά των ασθενειών, επιβραδύνει τα γηρατειά τα οποία καθιστά ανώδυνα. Δεν είναι φάρμακο αλλά κάτι καλύτερο. Είναι μια ανυπολόγιστης αξίας τροφή, η οποία ενδείκνυται για κάθε κουρασμένο ή προωρα γηρασμενο οργανισμό. Από τις πρώτες κιόλας μέρες δίνει το αίσθημα της ευεξίας προερχόμενο από σημαντική τόνωση του νευρικού συστήματος. Την αδυναμία διαδέχεται μια νεανική έφεση προς δράση, τις δε μαύρες σκέψεις, η φυσική χαρά της ζωής. Η μνήμη και οι σεξουαλικές ικανότητες γίνονται φυσιολογικές. Ύστερα από μερικές εβδομάδες χρήσης η επιδερμίδα και κυρίως το πρόσωπο αποκτούν νεανική εμφάνιση.
 Ο βασιλικός πολτός έχει την ιδιότητα να τρέφει και να δυναμώνει τους μύς, τα νεύρα, τους αδένες εσωτερικής εκκρίσεως και να αυξάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος."
Ο παιδίατρος ΔρΠΑΝΤΖΟΣ λέει:
"Στους αγαπητούς συναδέλφους Γιατρούς ας μου επιτραπεί να πω, πως πρέ πει ναπροσέξουνπάραπολύτονπαράγοντα βασιλικό πολτό. Στο δε κοινό έχω να συστήσω άφοβα και με πίστη τη χρήση του βασιλικού πολτού και συγχρό νως να έχει σε καθημερινή τροφή του το αγνό μέλι. Με μια παρατήρηση να προσεχει πολυ στο γνήσιο ανόθευτο και καλά διατηρημένο πολτό, για να μην πέσουμε στα λάθος συμπεράσματα που φέρνει η άγνοια και η κερδοσκοπία.
Καθηγητές SARROVU, RAFFI, LEVTENEGER, ΧΑLGER,
περιοδικό "ΡΕDIATRIE":
Κλινικές παρατηρήσεις επί ατροφικών βρεφών: η χρήση του βασιλικού πολτού για σοβαρές περιπτώσεις ατροφικών βρεφών επέδρασε ευεργετικά στην καλυτέρευση της υγείας τους. Τα βρέφη έχαναν σταδικά το γηραλέο ύφος, τα μάτια ζωήρευαν, τα μάγουλα τους απόκτησαν χρώμα υγείας, γενικώς θεραπευόταν με την πάροδο του μήνα.
 Των ιατρών R.MARTIVELLI και C.DATASTRISTI:
Πειράματα τα οποία έγιναν ιδιαίτερα για τον βασικό μεταβολισμό.
Εκτεταμένες ανακοινώσεις για αυτό το θέμα αναφέρθηκαν σε εθνικό ιταλικό συνέδριο.
Σε πείραμα που έγινε σε 14 υγειή πρόσωπα παρατηρήθηκε αυξημένος
μεταβολισμός. Τα πειράματα τους απέδειξαν την δυναμική ενέργεια του βασιλικού πολτού πάνω στον ανθρώπινο οργανισμό.
Του ιταλού ιατρού ΙZAR:
Από  πειράματα  του  σε  πάσχοντες  από  έλκος  του   δωδεκαδάκτυλου ανακοινώθηκε στο ίδιο συνέδρειο:
 "Στους ασθενείς που έγιναν τα πειράματα είχαν υποβληθεί και σε άλλες θεραπείες ανεπιτυχώς. Σε εικοσαήμερη θεραπεία με βασιλικόπολτό θεραπεύτηκαν εντελώς".
Του Ν. TROITSKIIL του ρώσικου ιατρικού ινστιτούτου "ΠΑΥΛΩΦ".
Ο βασιλικός πολτός έχει πολλαπλή βιολογική ενέργεια, διαγείρει την έκκριση των ενδοκρινών αδένων, διαγείρει την ενέργεια του κεντρικού νευρικού συστήματος και βελτιώνει τον μεταβολισμό και την ικανότητα της ανανέωσης κυτταρικών ιστών.
Ο βασιλκός πολτός έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα πάνω στην ατονία, στην αρτηριοσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών και στο έλκος. Ο βασιλικός πολτός εξασκεί μια ξεκάθαρη προληπτική επίδραση. Σε 41 από 44 ασθενείς που είχαν αρτηριοσκλήρωση με συχνούς στενοκαρδιακούς παροξυσμούς, οι παροξυσμοί της στηθάγχης έπεσαν την 10η ημέρα της θεραπείας με βασιλικόπολτό.

Ο αμερικάνος Dr.WILSON λέει τα εξής:
1)Ο βασιλικός πολτός προκαλεί γενική ευεξία. Ανανεώνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις του ανθρώπου. Δυναμώνει τη μνήμη.
2)Δίνει σεξουαλική δραστηριότητα και γονιμότητα.
3)Απομακρύνει το γήρας. Ανανεώνει τους ιστούς του οργανισμού και αναζωογωνεί τους ηλικιωμένους και εξα σθενημένους, στους οποίους δίνει σφρίγος και νεανικότητα.
4)Αυξάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και την όρεξη.
5)Χαρίζει κανονική ανάπτυξη στα παιδιάπου έχουν ατελή ανάπτυξη.
6)Υποβοηθά τον μεταβολισμό. Ρυθμίζει την κανονική αφομοίωση της τροφής και εμποδίζει τον σχηματισμό περιττών λιπών, ενώ αντίθετα παρατηρήθηκε ότι ισχνός και καχεκτικός άνθρωπος αύξησε το βάρος του.
Επί του κεντρικού συστήματος επιδρά επίσης ευεργετικότατα.
7)Καλά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στη νόσο Πάρκισον.
8) Εξαφανίζει εξανθήματα και εκζέματα.

Ο ρώσος καθηγητής Ν.ΙΟIRIGHE με το αρθρο του "Οι θεραπευτικές ιδιότητες του Βασιλικού Πολτού".
Οι γενόμενες αναλύσεις απεκάλυψαν ότι η ασετυγχολίνη που υπάρχει μέσα στο βασιλικό πολτό προκαλεί μεγάλη διαστολή των μικρών αρτηριών και το κατέβασμα της πιέσεως. Οι παρατηρήσεις μας έχουν αποδείξει ότι ο βασιλικός πολτός που περιέχει πολυάριθμες φαρμακευτικές ουσίες και σε πρώτη σειρά της ορμονικής συνθέσεως, είναι αποτελεσματικός κατά των ασθενειών της καρδιάς, του νευρικού συστήματος, του ήπατος, του ζαχαρώδους διαβήτη και του ρευματισμού. Τελευταία έχουν χρησιμοποιήσει το προϊόν αυτό και στη θεραπεία μερικών δερματικών παθήσεων (έκζεμα, ψώρακ.τ.λ.).
Είναι βέβαιο ότι το πολυβιταμινικό-ορμονικό παρασκεύασμα, όταν δοκι μασθεί όπως πρέπει σε νοσοκομεία θα έχει πλατιά χρησιμοποίηση στη θεραπεία των διαταραχών του μεταβολισμού, στην αποκατάσταση των παθολογικών λειτουργιών των αδένων της εσωτερικής απεκρίσεως στη διέγερση των παραγωγικών οργάνων του αίματος κ.τ.λ.
Οι καναδοί Drs G.TOWNSEND και J.ΜΟRGΑΝ απέδειξαν την δράση του βασιλικού πολτού σε πολλές μορφές καρκίνου στα ποντίκια. Χίλια ποντίκια δέχτηκαν μια ένεση από καρκινογόνα κύτταρα και πέθαναν. Χίλια άλλα δέχτηκαν μαζί με τα καρκινογόνα κύτταρα και βασιλικό πολτό και δεν έπαθαν τίποτα.
Ο ROBERT ARDRΥ, καθηγητής ΡROSPERΙ και Μme RANDΟΙΝ, DESΤ- RΕΜ, R.CHAUVIΝ, TOWNSEND απέδειξαν ότι ο βασιλικός πολτός καλυτερεύει την ανάπτυξη των παιδιών, τη δυναμικότητα και αντίσταση στην κούραση και το κρύο. Είναι δραστικός στην ακράτεια των ούρων, στην ανάρρωση από γρίπη, στην καλυτέρευση της πνευματικής εξέλιξης των μογγολικών παιδιών και αυξάνει την πίεση των υποτασικών.
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της ιατρικής της Αθήνας κ. ΔΗΜ. ΡΑΜΜΟΣ λέει σε ένα άρθρο σε αθηναϊκή εφημερίδα:
 "Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία πολλών ασθενειών από το απλό κρυολόγημα μέχρι και... καρκίνο. Μόνο ο φρέσκος έχει ευεργετικές ιδιότητες στον άνθρωπο. Πρέπει να είναι ολίγων ημερών και να διατηρείται σε χαμηλή θερμοκρασία.
Επίσης προσθέτει ότι εδώ και μια επταετία παρακολουθεί 15 άτομα που παίρνουν βασιλικό πολτό. Ο ένας 77 χρονών απέκτησε άλλα δύο παιδιά, ενώ ένας άλλος σαρανταπεντάρης ήταν ασματικός και τώρα άρχισε και το ... τσιγάρο.

Όσοι πάντως έχουν ασχοληθεί με το θέμα, από με­λισσοκόμους μέχρι γιατρούς, θεωρούν ότι τη μεγάλη ζημιά στην .... αξιοπιστία του βασιλικού πολτού ως θαύματος της φύσης, την έχουν κάνει τα εισαγόμενα προϊόντα είτε σε μορφή φρέσκου είτε σε μορφή σκευασμάτων από αποξηραμένο πολτό.



……………………………………… //……………………………………………

Εδώ αξίζει να επιστήσομε την προσοχή των φίλων αναγνωστών.
Στο βασιλικό πολτό που κυκλοφορεί στο εμπόριο, διότι είναι σαφές ότι όταν η διαφορά κόστους-πώλησης είναι μεγάλη, ενεδρεύει πάντα ο πειρασμός του εύκολου κέρδους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ακόμα και μελισσοκόμοι, προκειμένου να μπαίνουν στη διαδικασία της παραγωγής βασιλικού πολτού που είναι λίαν επίπονη, χρονοβόρα, εξασθενίζει πλήρως τα μελίσσια με αποτέλεσμα όσα είναι στην παραγωγή πολτού να μην είναι δυνατόν να παράξουν μέλι, απαιτείται δε  και η κατάλληλη τεχνογνωσία, προτιμούν να αγοράσουν το φτηνό εισαγόμενο και να τον συσκευάσουν σε φιαλίδια δικής τους φίρμας.
Με αποτέλεσμα, να έχει κατακλειστεί η αγορά με πλήθος συσκευασιών βασιλικού πολτού, καμία δεν αναφέρει ότι είναι εισαγόμενος.

Κλείνομε το θέμα μας, με μια αναφορά στη ζωή της βασίλισσας, τόσο ενδιαφέρουσα μα και τόσο μαγευτική, αν σκεφτεί κανείς ότι έχομε να κάνομε όχι με ανθρώπινη κοινωνία, αλλά με μια κοινωνία εντόμων. Τόσο αυστηρά και σοφά όμως δομημένη, που αφήνει άναυδο τον ερασιτέχνη, ή τον άσχετο με τη μελισσοκομεία.

ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ
Η βασίλισσα που θα επικρατήσει από τις υπόλοιπες μέσα στο βασίλειο, μετά από λίγες μέρες κάνει τον πρώτο της περίπατο πέταγμα στον έξω κόσμο, στη φύση,
Το γνωστό στους μελισσοκομικούς κύκλους “νυφοπάζαρο”.
Στη διαδρομή της, αφήνει το άρωμα της φερομόνης της, που είναι μοναδικό για κάθε βασίλισσα.



Οι κηφήνες που κυκλοφορούν στην περιοχή, οσμίζονται το άρωμα και τσεκάρουν τη διαδρομή, τη χαρτογραφούν. Γνωρίζουν, οτι την ακριβώς επομένη μέρα και την ίδια ακριβώς ώρα, θα περάσει πάλι η βασίλισσα απο την ίδια διαδρομή.
Οπότε, έχομε εδώ τη γνωστή πάλι στους μελισσοκομικούς κύκλους, “μπουρδελότσαρκα”.
Την επομένη λοιπόν, περιμένουν όλοι στο ραντεβού τους, να περάσει η βασίλισσα, όλοι στη σειρά τους, χωρίς τσακωμούς και φασαρίες.
Μόλις εμφανιστεί στη διαδρομή της αυτή, τη γονιμοποιεί ο πρώτος κηφήνας στον αέρα και μετά την πράξη, πέφτει στο έδαφος νεκρός(είναι αυτό που λέμε ΅τη…μαμησε και ψόφισε΅).
Στη συνέχεια, ο επόμενος αφαιρεί τα γεννητικά όργανα όργανα του προηγούμενου
Και τη γονιμοποιεί με τη σειρά του, πέφτοντας κι αυτός(με τη σειρά του πάλι) νεκρός αφού τα γεννητικά του όργανα έμειναν πάνω στη βασίλισσα για να τα αφαιρέσει ο επόμενος. Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι τον τελευταίο κηφήνα.
Όταν τελειώσουν όλοι, η βασίλισσα επιστρέφει στο παλάτι της την κυψέλη, όπου την παραλαμβάνουν οι νεαρές στην ηλικία μέλισσες οι παραμάνες.
Την καθαρίζουν από τα οργανα του τελευταίου κηφήνα και την περιποιούνται.
Μετά από δυο με τρείς μέρες, αρχίζει να γεννά αυγά για τη διαιώνιση του βασιλείου.
Η διαδικασία αυτή, δεν επαναλαμβάνεται ποτέ. Γίνεται μόνο μία φορά στην αρχή της ζωής της βασίλισσας και η παραγωγικότητα της σε αυγά, εξαρτάται από το πλήθος των κηφήνων που την γονιμοποίησε.
Και εννοείται ότι για τις υπόλοιπες μέλισσες του βασιλείου, η παραπάνω διαδικασία, είναι άγνωστη λέξη.




Πηγή: http://keritisriver.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου