.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Καλλιέργεια αρωματικών φυτών σε γλάστρες και στο κήπο


KALIERGIA AROMATIKA1Τα αρωματικά φυτά καλλιεργούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια για το άρωμα που σκορπίζουν γύρω τους, τις γεύσεις που δίνουν στις συνταγές μαγειρικής, τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, αλλά και καθαρά για διακοσμητικούς και καλλωπιστικούς λόγους. Επειδή δεν χρειάζονται ιδιαίτερες καλλιεργητικές απαιτήσεις αξίζει, λοιπόν, ακόμα και αν δεν διαθέτουμε πολύ χώρο, να φτιάξουμε μια γωνιά με αρωματικά φυτά στο μπαλκόνι μας ή να τους αφιερώσουμε λίγα τετραγωνικά μέτρα από τον κήπο μας. 
Τα περισσότερα είδη αρωματικών φυτών αναπτύσσονται καλύτερα σε σημεία με αρκετό ήλιο, προστατευμένα όμως από τους ανέμους και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αν θέλουμε να τα φυτέψουμε και να μεγαλώσουνε σε γλάστρα πρέπει να προμηθευτούμε από ένα φυτώριο, συσκευασμένο μείγμα χώματος αφράτο και πλούσιο σε οργανική ουσία. Εάν όμως θέλουμε να τα φυτευσουμε στον κήπο διαλέγουμε το σημείο, καθαρίζουμε το χώμα από πέτρες, ξερά φύλλα και προσθέτουμε κομπόστα γύρω από την μπάλα τους για πιο γρήγορη ανάπτυξη. Φυτεύουμε κοντά τα είδη που θέλουν παρόμοιες φροντίδες, βάζοντας τα ψηλότερα είδη πιο πίσω και τα χαμηλά πιο μπροστά. Προσθέτουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 2 μήνες) οργανική ουσία πάνω στο χώμα, για να έχουν τα φυτά επάρκεια τροφής και σωστή ανάπτυξη. Αποφεύγουμε τη χρήση χημικών λιπασμάτων και ισχυρών φυτοφαρμάκων (χρησιμοποιούμε μόνο βιολογικά λιπάσματα) και τοποθετούμε τα αρωματικά μακριά από δρόμο που κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα, για να μην τα επιβαρύνουμε με ρύπους και να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε άφοβα. 
Φύτευση αρωματικών στο μπαλκόνι ή στη βεράντα 
Ανάλογα με τα είδη που θα διαλέξουμε, πρέπει να προμηθευτούμε πλαστικές ή πήλινες ζαρντινιέρες και γλάστρες με βάθος 20-30 εκ. και τα αντίστοιχα πιατάκια ή βάσεις πάνω στις οποίες θα τις τοποθετήσουμε. Επιπλέον οι γλάστρες πρέπει να έχουν διάμετρο περίπου 20-25 εκ. για κάποια αρωματικά με μεγάλες ρίζες όπως η λεβάντα. Για τα θαμνώδη αρωματικά (Δάφνη του Απόλλωνος, λουίζα, δεντρολίβανο κλπ), θα χρειαστούμε βαθύτερες γλάστρες, ανάλογα με το μέγεθός του φυτού για να μπορέσουνε να τα διατηρήσουμε μεγάλο χρονικό διάστημα στην ίδια γλάστρα. Στο μπαλκόνι επίσης αξίζει να καλλιεργήσουμε μαϊντανό, άνηθο και σέλινο, σε μικρές ζαρντινιέρες γιατί χρησιμοποιούνται συχνά και σε αρκετή ποσότητα στην κουζίνα και στην μαγειρική. 
Τα αρωματικά που μπορείτε να φυτέψετε σε γλάστρες για το άρωμα, τη διακοσμητική και την χρηστική τους αξία είναι τα εξής: 
1. Δάφνη Απόλλωνα- Βάγια (μαγειρική, αντισκωριακό φυτο), 
2. Λουίζα (ρόφημα, έντονο άρωμα), 
3. Λεβάντα (καλλωπιστικό, εντομοαπωθητικό, αρωματικό ρούχων), 
4. Δυόσμος (μαγειρική, ρόφημα),
5. Μέντα (για φρουτοσαλάτες, γλυκά, αναψυκτικά, λικέρ, ρόφημα), 
6. Ματζουράνα (μαγειρική, ρόφημα),
7. Ρίγανη (μαγειρική, αρωμα), 
8. Θρούμπι (ελιές, άρωμα),
9. Δεντρολίβανο ορθόκλαδο και έρπων (μαγειρική, ρόφημα, καλλωπιστικό),
10. Φασκόμηλο (καλλωπιστικό, μαγειρική, ρόφημα),
11. Βασιλικός Καλοκαιρινός ή Χειμωνιάτικος (μαγειρική, άρωμα),
12. Αρμπαρόριζα (καλλωπιστικό κρεμαστό, εντομοαπωθητικό, γλυκά του κουταλιού)
13. Θυμάρι (καλλωπιστικό, άρωμα),
14. Δίκταμο (καλλωπιστικό, ρόφημα),
15. Εστραγκόν (ρόφημα),
16. Αψθιά-Αρτεμισία (καλλωπιστικό)
17. Μοχίτο (αρωμα, λικέρ, ποτά)
18. Σέλινο, Μαιντανό, Ανιθο, Σέλερι, Κόλιαντρο (μαγειρική)
Φύτευση αρωματικων στον κήπο. 
Μέσα στον κήπο τα αρωματικά συνήθως φυτεύονται σε σειρές η σε παρτέρια φύτευσης και ανάμεσα τους πρέπει να υπάρχουν διάδρομοι (30-50 cm.), για να έχουμε εύκολη πρόσβαση στα φυτά. Το σημείο φύτευσης πρέπει να είναι απάνεμο με αρκετή ηλιοφάνεια και απαλλαγμενο από πέτρες και ξερά κλαδιά. Μια άλλη λύση ειναι να κατασκευάσουμε μεγάλα ξύλινα τελάρα, βάθους 25 cm μέσα στα οποία θα καλλιεργήσουμε τα βότανά μας. Φυτεύουμε μαζί τα είδη που έχουν τις ίδιες ανάγκες σε νερό και ήλιο. Το χώμα πρέπει να είναι αφράτο με πολλή οργανική ουσία και απαλλαγμένο από παθογόνους μικροοργανισμούς. Είναι προτιμότερο τα τελάρα φύτευσης να τα γεμίζουμε με συσκευασμένο χώμα αγορασμένο από φυτώρια. Καθαρίζουμε, σκαλίζουμε και ξεβοτανίζουμε συχνά τα παρτέρια η τα τελάρα φύτευσης.
Οι ανάγκες και η ανάπτυξη των αρωματικών φυτων διαφέρουν ανάλογα με το είδος. 
Για παράδειγμα συχνό πότισμα (2-3 φορές την εβδομάδα ή και περισσότερο όταν κάνει πολλή ζέστη) θέλουν ο Βασιλικός, η Μέντα, ο Μαϊντανός, το Σέλινο, ο Άνηθος, ο Δυόσμος και η Μαντζουράνα. Αντίθετα πιο αραιό πότισμα (1-2 φορές την εβδομάδα) χρειάζονται το Δεντρολίβανο, η Λεβάντα, το Φασκόμηλο, η Δάφνη, το Θυμάρι, η Ρίγανη, το Θρούμπι και το Δίκταμο. Κάποια αρωματικά αναπτύσονται καλά και σε ημισκιερά μέρη, όπως ο Βασιλικός, η Δάφνη του Απόλλωνος, το Φασκόμηλο, και η Ρόκα. Τα περισσότερα αρωματικά φυτά είναι ευαίσθητα στο κρύο. Μερικά όμως είναι ανθεκτικά σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως το Σέλινο, ο Μάραθος, η Δάφνη του Απόλλωνος, το Θυμάρι και η Ρίγανη. 
Τα περισσότερα είδη πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα, αλλά υπάρχουν μερικά που πολλαπλασιάζονται εύκολα με σπόρο (Μαϊντανός, Σέλινο, Βασιλικός, Άνιθος, Δυόσμος, Ρόκα, Μαντζουράνα, Ρίγανη Κάρδαμο, Κόλιανδρο).
Ανάλογα με το τελικό ύψος τους μπορούν να χωριστούν σε τρείς κατηγορίες. 
α) Εκείνα που αναπτύσσονται πολύ σε ύψος (Δάφνη του Απόλλωνος, Δεντρολίβανο, Μάραθο, Λουίζα). 
β) Αρωματικά με μέτριο τελικό ύψος (Λεβάντα, Μέντα, Μοχίτο, Δυόσμος, Φασκόμηλο, Βασιλικός, Ρίγανη, Αψιθιά, Εσταγκόν) 
γ) Χαμηλά αρωματικά φυτά (Βασιλικός καλοκαιρινός, Ρόκα, Δυόσμος, Κάππαρη, Θρούμπι, Θυμάρι, Σέλινο, Μαϊντανός, Κάρδαμο, Κόλιανδρο, Δίχταμο, Μαντζουράνα, Δεντρολίβανο έρπων). 
Μερικά αρωματικά καλλιεργούνται και για τα πολλύ όμορφα λουλούδια τους που εμφανίζουν τους καλοκαιρινους μήνες όπως η Κάππαρη, η Λουίζα, το Δίκταμο, η Λεβάντα και το Δεντρολίβανο. Στα γεωπονικά καταστήματα και στα φυτώρια μπορούμε να βρούμε και να αγοράσουμε έτοιμα φυτά από Μέντα, Δυόσμος, Δάφνη του Απόλλωνος, Δεντρολίβανο, Φασκόμηλο, Λεβάντα και άλλα σε διάφορα μεγέθη και τιμές. 
Συλλογή αρωματικών. 
Τα φύλλα των αρωματικών κόβονται και μαζεύονται σχεδόν όλο το χρόνο, αλλά όχι όταν τα φυτά είναι ανθισμένα, γιατί τότε χάνουν μέρος των ιδιοτήτων τους. Για να εμποδίσουμε ή να καθυστερήσουμε την ανθοφορία πρέπει να κοριφολογούμε τους βλαστούς με τα μπουμπούκια μόλις εμφανίζονται. Εαν θέλουμε να μαζέψουμε σπόρους για την επόμενη χρονιά, πρέπει να αφήσουμε κάποια άνθη για να δέσουν σπόρους για συλλογή. Τούς σπόρους τους μαζέυουμε τρίβοντας με τα χέρια μας τα ξερά άνθη μετά το τέλος της ανθοφορίας. Για να αποξηράνουμε αρωματικά και να τα φυλάξουμε, αφήνουμε τα φύλλα και τους βλαστούς που θα κόψουμε να ξεραθούν σε καλά αεριζόμενο σκοτεινό μέρος ή μέσα σε βιβλία και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε γυάλινα δοχεία.
Πηγή:https://www.geoponiko-parko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου