.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Πεπόνι




Το πεπόνι είναι από τα πιο διαδεδομένα φρούτα. Ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae). Έχει βλαστούς μαλακούς που σχηματίζουν γωνίες και μεγάλα φύλλα με λοβούς που εναλλάσσονται. Τα άνθη της ειναι κίτρινα και φύονται στις μασχάλες των φύλλων. Τα φυτά μπορεί να φέρουν αρσενικά, θηλυκά ή ερμαφρόδιτα άνθη.

Εδαφοκλιματικές συνθήκες
Η πεπονιά προτιμά εδάφη που στραγγίζουν καλά, βαθιά με pH 6-7,5. Σε όξινα εδάφη κινδυνεύει να εμφανιστεί στην καλλιέργεια τροφοπενία Μολυβδαινίου. Για το φύτρωμα του σπόρου απαιτείται θερμοκρασία τουλάχιστον 15 C  και πάνω και για την ανάπτυξη του ριζικού του συστήματος 18-22 .

Σπορά
Η σπορά γίνεται είτε σε θερμά σπορεία σε φυτοδοχεία είτε απευθείας στο έδαφος.Στην πρώτη περίπτωση η σπορά γίνεται 4-6 εβδομάδες πριν απο τη μεταφύτευση. Για απευθείας σπορά στο χωράφι θα πρέπει η θερμοκρασία εδάφους να είναι 21-27  C για να μπορέσουν να βλαστήσουν οι σπόροι. Με το φίλμ εδαφοκάλυψης μπορούμε να πετύχουμε τη θερμοκρασία αυτή και να ελέγξουμε ταυτόχρονα και τα ζιζάνια.. Σε κάθε θέση σπέρνονται 3-5 σπόρους σε βάθος 2-3 εκατ.  Οι αποστάσεις ανάμεσα στα αναχώματα θα πρέπει να είναι 1,5-2 μέτρα
Μετά το φύτρωμα των σπόρων γίνεται επιλογή και κρατούνται μόνο τα υγιή φυτά.

Λίπανση
Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λίπανση. Βασικός κανόνας είναι να γίνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του φυτού.

Άρδευση
Η άρδευση εξαρτάται από τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής, τον τρόπο καλλιέργειας και τις ανάγκες του φυτού. Συνήθως διακόπτεται όταν έχουμε πρώιμη ανάπτυξη του καρπού καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια της συγκομιδής.
Η άρδευση της καλλιέργειας μπορεί να γίνει με κατάκλιση, αυλάκια ή στάγδην. Συγκριτικά με αυτές τις μεθόδους άρδευσης η σταγδην παρουσιάζει περισσότερα πλεονεκτήματα και προτείνεται για καλύτερες αποδόσεις.

Ποικιλίες
Οι πιο διαδεδομένες καλλιεργούμενες ποικιλίες πεπονιού είναι οι Μπανάνες, Αργείτικες, Κουνέλια κ.α .Σήμερα σε μεγάλο ποσοστό καλλιεργούνται τόσο υπαίθρια όσο και στο θερμοκήπιο υβρίδια  τύπου Galia.

Συγκομιδή
Ο καρπός συγκομίζεται αποκλειστικά με το χέρι στο στάδιο της ωρίμανσης όταν έχει αποκτήσει εκείνο το χαρακτηριστικό χρώμα και μέγεθος ανάλογα με το καλλιεργούμενο υβρίδιο και όταν το κάτω μέρος του καρπού γύρω στον ομφαλό γίνει μαλακό. Αυτό γίνεται συνήθως 30-35 μέρες από την πλήρη άνθηση. Ο καρπός δεν ωριμάζει αφού κοπεί από το φυτό οπότε και δεν θα πρέπει να συγκομισθεί πρώιμα.

Αποδόσεις
Ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας οι αποδόσεις της κυμαίνονται απο 2500-3000 κιλά ανα στρ μέχρι και 6000-7000 κιλα/στρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου