.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Φραγκόκοτα

Φραγκόκοτα, Μελεαγρίδα (Numida meleagris), Γένος Νουμίδα (Numida)Φραγκόκοτα

Η Φραγκόκοτα (Numida meleagris) είναι χαρακτηριστική εκπρόσωπος της τάξης Ορνιθόμορφα και το μοναδικό είδος του γένους Νουμίδα (Numida).
Η Φραγκόκοτα φτάνει σε μήκος από 53 έως 63 εκατοστά και σωματικό βάρος από 1.15 έως 1.6 κιλά. Τα θηλυκά είναι ελαφρώς μικρότερα κατά τα άλλα μοιάζουν εμφανισιακά με τα αρσενικά. Το κεφάλι και ο τράχηλος είναι σε μεγάλο βαθμό άπτερα, το γυμνό δέρμα είναι γαλαζωπό και ανοιχτό κόκκινο. Χαρακτηριστικό είναι τοκεράτινο λοφίο που φέρει στην κορυφή του κεφαλιού, ενώ εκατέρωθεν του ράμφους του υπάρχουν δύο σαρκώδη λειριά. Ανάλογα με την περιοχή εξάπλωσης διακρίνονται διάφορα υποείδη της κοινής φραγκόκοτας, τα οποία διαφέρουν ως προς τη μορφή και το χρώμα των λειριών και ως προς το μέγεθος και το σχήμα του κρανιακού εξογκώματος. Το φτέρωμα είναι ανοιχτό μαύρο, γκριζωπό με πολλές άσπρες κουκκίδες. Οι νεοσσοί έχουν καφετί φτέρωμα. Ο χρωματισμός στο φτέρωμα και στον λαιμό καθώς και το μέγεθος της γυμνής άπτερης επιφάνειας, διαφέρει ανάλογα με το υποείδος. Έχει κοντή ουρά και μικρές στρογγυλεμένες φτερούγες, οι οποίες καθιστούν το ζώο ικανό να πετά, αλλά όχι για μεγάλες αποστάσεις.

Κατηγορία: Ορνιθόμορφα | Οικογένεια Νουμιδίδες (Numididae)

   

   

Οικογένεια: Ορνιθόμορφα
Βιότοπος – εμφάνιση: Η περιοχή διανομής είναι η υποσαχάρια Αφρική, με εξαίρεση τα τροπικά δάση. Εισήχθη εν μέρει στο Πράσινο Ακρωτήριο, στα νησιά της Καραϊβικής, τη νότια Αραβία και τη Μαδαγασκάρη. Η Φραγκόκοτα προτιμά ζεστούς, ξηρούς και ανοιχτούς οικοτόπους, όπως παρυφές δασών, σαβάνες, στέπες, ημιέρημους ή καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Βασική προυπόθεση η πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Συναντάται σε υψόμετρα έως και τα 3000 μέτρα.

Διατροφή: Η Φραγκόκοτα είναι παμφάγο πουλί. Τρέφεται κυρίως με διάφορους σπόρους, βολβούς, ρίζες και με διάφορα δημητριακά. Εκτός απο τή φυτική τροφή προτιμά και διάφορα έντομα, περίπου 12% της διατροφής τους όπως (κυρίως τερμίτες και ακρίδες), σαλιγκάρια και σαρανταποδαρούσες.

Αναπαραγωγή: Η Φραγκόκοτα αναπαράγεται στο Μαρόκο από το Μάρτιο έως το Μάιο, στη Δυτική Αφρική από το Μάιο έως τον Ιούλιο, στη νότια Αφρική κυρίως από το Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο. Γεννάει συνήθως από 6 έως 12 αυγά. Τα αυγά είναι κιτρινωπά, ανοιχτό καφέ με σκούρα στίγματα, μερικές φορές και άσπρα. Η εκκόλαψη διαρκεί περίπου 24 έως 28 ημέρες. Οι νεοσσοί μέσα σε 30 εβδομάδες φτάνουν το βάρος των ενήλικων.

Διάφορα: Το είδος είναι αρκετά κοινό, πιθανώς να υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο πουλιά και θεωρείται ότι "δεν διατρέχει κίνδυνο". Μόνο ένα υποείδος που ζεί σε μια μικρή περιοχή του Μαρόκου (Numida meleagris sabyi) ενδεχομένως έχει εξαφανιστεί, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να επιζεί στα βουνά του Ατλαντα.
Η Μελεαγρίδα ήταν από τα πρώτα πουλιά που εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο πιθανότατα στην Αίγυπτο, όπου ζούσε και σε άγρια ​​μορφή κατά την αρχαιότητα. Επίσης οι Φοίνικες και οι Έλληνες είχαν οικόσιτες εξημερωμένες Μελεαγρίδες πριν ακόμη γίνει γνωστή στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν ένα δημοφιλές έδεσμα.
Στην Ευρώπη μεταφέρθηκε για δεύτερη φορά σαν οικόσιτη πρώτα στη Γαλλία το 16ο αιώνα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία και Γερμανία κατά τον 18ο αιώνα.
Η ονομασία Μελεαγρίς προέρχεται από την ελληνική μυθολογία στη Φραγκόκοτα δόθηκε σαν επιστημονική ονομασία του είδους Μελεαγρίδα (Numida meleagris), ενώ στη Γαλοπούλα το όνομα του γένους Μελεαγρίς (Meleagris) και της οικογένειας Μελεαγρίδες (Meleagridinae).
Η Φραγκόκοτα βγάζει έναν δυνατό και χαρακτηριστικό ήχο, κυρίως όταν αισθάνεται ότι απειλείται.
Είναι σκληραγωγημένα πουλιά και αντέχουν στη ζέστη και το κρύο. Γεννούν λιγότερα αυγά(180-200) από τις κότες αλλά το κρέας τους είναι ασυγκρίτως καλλίτερο από όλα τα πτηνά. Η Φραγκόκοτα είναι <<ο Φρουρός>> τού κτήματος με την άφιξη οποιουδήποτε <<κτυπάει ο συναγερμός>> .
Είναι πτηνό μονογαμικό  έχει ένα σύντροφο για όλη της την ζωή.  Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε ένα ζευγάρι και χαθεί ένα από τα δυο πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα. Επίσης στο κοτέτσι μας έχουμε ζευγάρια  όχι ένα αρσενικό και πολλά θηλυκά γιατί θα ζευγαρώσει μονό με ένα.
Η συμβουλή μας είναι κόψιμο των φτερών σε μικρή ηλικία για να μην υπάρξουν τραυματισμοί γιατί πετούν ψηλά και με μεγάλη δύναμη
Πηγή>http://www.poulia.info/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου