.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Ο ζεόλιθος

Ο ζεόλιθος
Δεν είναι μόνο το λίπασμα που βελτιώνει την γονιμότητα του εδάφους στο κήπο μας,για να μας δώσει καλύτερα και περισσότερα λαχανικά και φρούτα. Υπάρχει και ο ζεόλιθος στη γεωργία.Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό πορώδες ορυκτό με τεράστια ιοντοανταλλακτική ικανότητα και χάρη σ’ αυτήν, μπορεί να φιλτράρει το νερό δεσμεύοντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις.Δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και τα διατηρεί κοντά στο ριζικό σύστημα των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Εμπλουτίζει το έδαφος με Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Κάλιο, Σίδηρο, στοιχεία τα οποία εμπεριέχονται στο ζεόλιθο. Μερικοί το ονομάζουν «πέτρα της ζωής» ή «μαγική πέτρα». Το όνομα του προέρχεται από τις λέξεις ζέω = βράζω και λίθος = πέτρα γιατί όταν θερμανθεί αποβάλλει, με τη μορφή φυσαλίδων, το νερό που έχει συγκρατήσει, δίνοντας την εντύπωση ότι βράζει. Ως 100% φυσικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία.
Εφαρμογή του ζεόλιθου στη γεωργία: Ως 100% φυσικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη βιολογική γεωργία αλλά και να λειτουργήσει συνεργατικά με τα χημικά λιπάσματα.Κύρια χαρακτηριστικά του ζεόλιθου σε εφαρμογή στη Γεωργία:· Έχει την βασική ιδιότητα να δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά των λιπασμάτων και να τα απελευθερώνει μακροπρόθεσμα· Δεσμεύει την υγρασία αυξάνοντας το διάστημα μεταξύ ποτισμάτων.· Βελτιώνει τον αερισμό του εδάφους.

Η ανάμειξη του φυσικού ζεόλιθου στα αγροτικά εδάφη βελτιώνει τις φυσικοχημικές και θρεπτικές ικανότητες του εδάφους. Αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης του φυτού, μειώνει τις ασθένειες στο ριζικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων.
Με την χρήση λιγότερων λιπασμάτων και νερού προάγεται η καλή διαχείριση του εδάφους και η μείωση της ρύπανσης που προέρχεται από την έκλυση των λιπασμάτων στον υδροφόρο ορίζοντα.
Επιπλέον ο ψεκασμός με ζεόλιθο μπορεί να προστατεύσει από:· Κάμπιες· Μελίγκρα· Ακάρεα· Τετράνυχο· Περονόσπορο· Ωίδιο· Μαρσόνια· Βοτρύτιδα
Ενδεικτικές δοσολογίες για κάθε καλλιέργεια:
Δημητριακά 75-100 kg/στρ Καλλωπιστικά 100-150 kg/στρ Λαχανικά 100-200 kg/στρ Αμπέλια 100-150 kg/στρ Φράουλες 100-150 kg/στρ Δενδρύλια 1,5-2 kg/δένδρο Δένδρα 2-5 kg/δένδροΧρήση ζεόλιθου σκόνη / πούδρα: Ανακατεύουμε 2% του βάρους του νερού σε ζεόλιθο. Δηλαδή σε 1 τόνο νερό προσθέτουμε 20 κιλά ζεόλιθο. Έπειτα μπορούμε είτε να ποτίσουμε είτε να ψεκάσουμε το φυτό/δένδρο με αυτό το μίγμα. Ιδανικό για ξέκασμα, πότισμα και για προσθήκη σε αμμώδη εδάφη.Χρήση ζεόλιθου άμμου: Ανακατεύουμε 2% του βάρους του νερού σε ζεόλιθο. Δηλαδή σε 1 τόνο νερό προσθέτουμε 20 κιλά ζεόλιθο. Έπειτα μπορούμε να ποτίσουμε το φυτό/δένδρο με αυτό το μείγμα. Ιδανικό για πότισμα και για προσθήκη σε αμμώδη εδάφη.
Χρήση του ζεόλιθου σε γλάστρες : Προσθέτουμε κοντά στην ρίζα του φυτού ζεόλιθο πετραδάκι (1-3mm) σε ποσότητα 120 γραμμάρια ή μισή κούπα του καφέ ζεόλιθο ανά 15 εκατοστά διαμέτρου γλάστρας. Ανακατεύουμε καλά ζεόλιθο και χώμα και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο χώμα. Αμέσως μετά ποτίζουμε το φυτό. Ζεόλιθο στην γλάστρα δεν ξαναρίχνουμε τουλάχιστον για ένα χρόνο.Χρήση στις φυτεμένες γλάστρες Προσθέστε στις γλάστρες σας σε αναλογία 1 κουταλιά του γλυκού ανά 15εκ διάμετρου γλάστρας ζεόλιθο Κλινοπτιλόλιθο για να συγκρατεί το νερό και τα θρεπτικά συστατικά και να τα απελευθερώνει σταδιακά στο φυτό.Χρήση του ζεόλιθου για φύτευση νέων δέντρων : Στην σκαμμένη τρύπα ρίχνουμε 500gr ζεόλιθο, αναμιγνύουμε με το χώμα, και τοποθετούμε μετά το δέντρο. Καλύπτουμε μετά όλη την τρύπα με χώμα και ποτίζουμε το δεντράκι με άφθονο νερό
Χρήση του ζεόλιθου για λίπανση δέντρων : Σκάβουμε γύρω γύρω από το δέντρο 10-15cm και ρίχνουμε 2-5kgr ζεόλιθο . Έπειτα καλύπτουμε την τρύπα με το χώμα και ποτίζω με άφθονο νερό.
Χρήση του ζεόλιθου για δημιουργία γκαζόν: Για δημιουργία γκαζόν κάνουμε εμπλουτισμό του χώματος που θα χρησιμοποιήσουμε με ποσοστό 10-20% ζεόλιθο.Χρήση του ζεόλιθου για λίπανση και επεξεργασία γκαζόν: Προσθήκη 500gr/m2 ζεόλιθο 1-3mm.Αρωματικά φυτά Πρόσφατη έρευνα (Ghanbari & Ariafar, 2013) αποδεικνύει ότι η εφαρμογή ζεόλιθου σε καλλιέργεια μέντας πιπερώδους (Menthapiperita) κατά την ξηρή περίοδο βελτίωσε την απόδοση σε αιθέριο έλαιο.
Ειδικότερα, 2,5 γρ ζεόλιθου σε απώλεια νερού 50% οδήγησε σε αύξηση όλων των δεικτών παραγωγικότητας του φυτού, ακόμα και της βιομάζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου