.

.......................... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . .............................. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι.............Μεγάλη προσοχή στις φωτιές!!...... Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα,μην δουλεύετε τροχό στην ύπαιθρο,μην κάνετε ηλεκτροκόληση κοντά σε ξερά χόρτα....Οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.....Τα θαλάσσια στρώματα παρασύρονται πολύ εύκολα απο τους πολύ δυνατούς βοριάδες....Προσοχή στα παιδιά......Η Περιφέρεια Κρήτης, ενημερώνει ότι υπογράφηκε η 3η Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης πράξεων στο Υπομέτρο 6.1 "Εγκατάσταση Νέων Γεωργών", στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης έτους 2016, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται συνολικά στην Περιφέρεια Κρήτης 1.686 Νέοι Γεωργοί με δημόσια δαπάνη 34.084.500,00 ευρώ. Τα τελικά αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης: http://www.crete.gov.gr/ (Ενότητες: Ενημέρωση-Δράσεις-Πρωτογενής Τομέας). ......

Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Η προστασία των ξυνών απο τον φυλλοκνίστη

Η προστασία των ξυνών απο τον φυλλοκνίστη
O φυλλοκνίστης των εσπεριδοειδών (Phyllocnistis citrella) είναι ένα μικρό έντομο που κατάγεται από τη Νοτιο-Ανατολική Ασία, όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Από εκεί μεταφέρθηκε στην Αυστραλία, στη Βόρεια και στη Νότια Αφρική. Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε το Καλοκαίρι του 1995 στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου (Ρόδο, Κω, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κρήτη) και από εκεί εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα στην Πελοπόννησο, στην Αττική και στη Δυτ. Ελλάδα.
Προσβάλλει την τρυφερή νέα βλάστηση του Καλοκαιριού, δηλαδή τα νέα φύλλα και τους νεαρούς βλαστούς. Τα φύλλα καρουλιάζουν, στρίβουν, έχουν αργυρόχρωμη όψη, αποχρωματίζονται και η επιφάνειά τους καλύπτεται από στοές. Αυτή η ζημιά προκαλεί μείωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητάς τους ή ακόμη και την ξήρανσή τους, με συνέπειες στη κακή θρέψη του φυτού και έμμεσα στην μείωση της παραγωγή. Σε ένα φύλλο μπορούμε να δούμε περισσότερες από μια προνύμφες του εντόμου να τρέφονται. Οι προνύμφες κατά τη διατροφή τους ορύσσουν (ανοίγουν) επίσης στοές και σε τρυφερούς βλαστούς. Η ζημιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή όταν έχουμε νεαρά δενδρύλλια και τρυφερά εμβόλια, αφού καταστρέφεται η βλάστηση. Η προσβολή φαίνεται ότι είναι εντονότερη το Καλοκαίρι λόγω ζέστης και το Φθινόπωρο.
Η αντιμετώπιση του εντόμου είναι σχετικά δύσκολη και κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή ολοκληρωμένης αντιμετώπισης με συνδυασμό καλλιεργητικών και χημικών μέσων. Ετσι συγκεκριμένα συστήνουμε:
1) Αποφυγή μεταφοράς των μολύσμένων φυτών από περιοχή σε περιοχή.
2) Κοπή των "λαίμαργων" βλαστων νωρίς την Ανοιξη.
3) Εφαρμογή μειωμένης άρδευσης και αζωτούχου λίπανσης, έτσι ώστε να μην ενθαρρύνεται η νέα βλάστηση την περίοδο που το έντομο μπορεί να αναπτύξει υψηλούς πληθυσμούς.
4) Προστασία της τρυφερής βλάστησης με κατάλληλα εντομοκτόνα με προληπτικούς ψεκασμούς απο το τέλος Μαίου και μετα και επανάληψη των επεμβάσεων τους Φθινωπορινούς μήνες.

Το διαβάσαμε στο geoponiko-parko.gr
Πηγή>http://www.fytokomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου