.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Πως γίνεται ο έλεγχος της βλαστικότητας των σπόρων

Πως γίνεται ο έλεγχος της βλαστικότητας των σπόρων
Κάνετε μια δοκιμή βλάστησης πριν φυτέψετε τους παλαιούς σπόρους σας.
Εάν έχετε παλιούς ή ξεχασμένους σπόρους και αναρωτιέστε εάν είναι βιώσιμοι και αν θα φυτρώσουν, μπορείτε να ανακαλύψετε στα σίγουρα με μια δοκιμή βλάστησης. Είναι καλύτερο να εξεταστούν οι σπόροι σας πριν τους φυτέψετε από το να σπαταλήσετε τον χρόνο και την προσπάθεια σας φυτεύοντας το σπόρο που δεν είναι πλέον βιώσιμος. Ένας άλλος λόγος είναι, γιατί να σπαταλήσετε κάποια χρήματα για την αγορά τους εάν εκείνοι που έχετε ήδη είναι ακόμα καλοί;
Πώς να κάνετε εύκολη δοκιμή βλάστησης του σπόρου σας
Πάρτε ένα μικρό δείγμα των σπόρων σας για δοκιμή, δέκα σπόροι είναι αρκετοί από κάθε είδος που θέλετε να δοκιμάσετε. Υγράνετε ελαφρώς μια μικρή πετσέτα ή μερικά διπλωμένα κομμάτια απορροφητικού χαρτιού και τοποθετήστε πάνω τους σπόρους σας. Διπλώστε τη πετσέτα ή το χαρτί στο μισό και καλύψτε τους σπόρους. Εσωκλείστε τη πετσέτα ή το χαρτί σε πλαστικό περικάλυμμα ή τοποθετήστε το μέσα σε μια σφραγισμένη πλαστική τσάντα ή ένα μικρό πλαστικό δοχείο για να μη χάσει την υγρασία του. Ονομάστε τη συσκευασία με το όνομα και την ημερομηνία σπόρου. Τοποθετήστε τη συσκευασία σε μια σχετικά θερμή θέση (20 έως 25 βαθμοί Κελσίου) όπως η κορυφή του ψυγείου σας ή σε ένα υψηλό ράφι. Μην το βάλτε στον άμεσο ήλιο. (Ο άμεσος ήλιος μπορεί να το υπερθερμάνει.)

Πόσο καιρό πρέπει για να περιμένετε
Οι σπόροι πρέπει να απορροφήσουν το νερό και να φουσκώσουν. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται σχεδόν καθημερινά για τη βλάστηση και για να σιγουρευτείτε ότι η πετσέτα ή το χαρτί σας είναι ακόμα υγρό. Προσθέστε λίγο νερό εάν η πετσέτα ή το χαρτί αρχίζει να στεγνώνει.
Ανάλογα με πιο σπόρο εξετάζετε, οι σπόροι μπορούν να αρχίσουν να βλαστάνουν σε μια -δύο ημέρες ή μπορούν να πάρουν αρκετές εβδομάδες για να αρχίσουν. Συνήθως η πλειοψηφία των σπόρων θα βλαστήσει μέσα σε μερικές ημέρες η μια από την άλλη. Όταν η βλάστηση σταματά και δεν έχουν βλαστήσει άλλοι σπόροι για αρκετές ημέρες, ξέρετε ποιο είναι ποσοστό βλάστησης. Αν δηλαδή από τους δέκα σπόρους βλαστήσουν οι πέντε το ποσοστό βλάστησης ανέρχεται στο 50% .

Η διαδικασία που ανέφερα παραπάνω χρησιμοποιείτε όχι μόνο για τον έλεγχο της βλαστικότητας αλλά και σε μερικές περιπτώσεις σπόρων που είναι «δύσκολοι» να φυτρώσουν και απαιτούν ειδικές συνθήκες για να βλαστίσουν-φυτρώσουν.

Πώς να ερμηνεύσετε τα αποτελέσματα της δοκιμής βλάστησης σπόρου
Η βιωσιμότητα σπόρου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και υπό τις κακές συνθήκες αποθήκευσης, έτσι αναμένετε τη μειωμένη βλάστηση των παλαιών σπόρων έναντι των φρέσκων σπόρων. Μπορεί να πρέπει να φυτέψετε περισσότερους σπόρους από ότι συνήθως για να παραγάγετε τον επιθυμητό αριθμό φυτών σας. Χρησιμοποιήστε τα αποτελέσματα της δοκιμής σας ως οδηγό. Παραδείγματος χάριν, εάν μόνο οι μισοί από τους σπόρους της δοκιμής σας βλαστήσουν, ξέρετε τώρα λαμβάνοντας υπόψη την βλαστικότητα των σπόρων σας, ότι στη φύτευση θα σπείρετε διπλάσια ποσότητα σπόρων. Εάν πολύ λίγοι από τους σπόρους βλασταίνουν στη δοκιμή, πρέπει πιθανώς να αγοράσετε ή να κρατήσετε φρέσκο σπόρο.
Να ξέρετε ότι οι καλές εταιρείες που πουλάνε σπόρους αναφέρουν εκτός από την ημερομηνία παραγωγής και την λήξη τους και το ποσοστό βλαστικότητας των σπόρων την ημερομηνία που έγινε η συσκευασία τους.


Πηγή> to-mikro-spiti-sto-livadi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου