.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Μανταρινιά: όμορφο δέντρο, υπέροχος καρπός

Μανταρινιά: όμορφο δέντρο, υπέροχος καρπός

Όπως μπορεί να διαβάσει κάποιος στη Wikipedia η σκούφια της κρατάει από την Κίνα και το όνομά της το πήρε από τους Μανδαρίνους, ανώτατους κρατικούς λειτουργούς – τόσο λόγω του χρώματος της στολής τους όσο και γιατί συνήθιζαν ν' ανταλάσσουν τα συγκεκριμένα φρούτα ως δώρα.
Η καλλιέργεια της μανταρινιάς:
Η μανταρινιά είναι ένα πραγματικά όμορφο δέντρο που προτιμά, σαφώς, τα ζεστά κλίματα (εξ' ου και η διαδεδομένη καλλιέργειά της στην Ελλάδα). Το καλοκαιράκι θέλει το τακτικό πότισμά της αλλά, γενικά, είναι σχετικά ανθεκτική στη ζέστη. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τον παγετό και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται να την προστατεύσουμε γιατί είναι εξαιρετικά ευαίσθητη – ειδικά σε θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους 0 βαθμούς Κελσίου.
Λίγο πριν την άνοιξη μπορούμε να κάνουμε το βασικό κλάδεμά της με στόχο το δέντρο να μην "ξεφύγει" σε ύψος αλλά και να μαζέψουμε τα εσωτερικά κλαδιά που εμποδίζουν τον ήλιο και τον αέρα να διαχυθεί σε όλα τα μέρη της.
Επίσης, από τον Μάιο και μετά και με στόχο την καλύτερη καρποφορία της μπορούμε να την ενισχύουμε με το ειδικό λίπασμα για τα εσπεριδοειδή που μπορούμε να βρούμε στα εξειδικευμένα καταστήματα, σε κοκκώδη ή υγρή μορφή.
Η μανταρινιά καλλιεργείται σε διάφορα μέρη της Ελλάδος -ιδιαίτερα δε σε Χίο και Κρήτη- ενώ οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες της είναι το Χιώτικο και η Κλημεντίνη.
Μανταρινιά σε γλάστρα:
Όπως και η λεμονιά, έτσι και η μανταρινιά μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα. Έτσι, επιλέγουμε μία αρκετά μεγάλη γλάστρα, το κατάλληλο φυτόχωμα, και -σε συνεννόηση με το κατάστημα απ' όπου θα την προμηθευτούμε- μία ποικιλία που να μην έχει πολύ "υψηλές" βλέψεις. Φροντίζουμε δε να την τοποθετήσουμε στο μπαλκόνι ή τη βεράντα μας σε κάποιο σημείο απάνεμο όπου να το βλέπει όμως καλά ο ήλιος.
Και τέλος δε ξεχνάμε: ο μεγαλύτερος εχθρός της μανταρινιάς είναι η περίφημη Μεσογειακή μύγαπου ταλαιπωρεί κι άλλα οπωροφόρα. Τρόποι αντιμετώπισης; Ο  ψεκασμός καθώς και η τοποθέτηση των ειδικών παγίδων με την κόλλα που πωλούνται στο εμπόριο

 See more at: http://praktikesidees.gr

Γίνεται τον Απρίλιο πριν την ανθοφορία μέχρι και την έναρξή της. Αφαιρούμε επιλεκτικά κάθε χρόνο όλα τα κλαδιά που εμποδίζουν την ηλιοφάνεια και τον αερισμό του δέντρου. Ο εσωτερικός χώρος στο δέντρο πρέπει να είναι καθαρός για να μη βρίσκουν ευοίωνες συνθήκες παραμονής μύκητες, παράσιτα και έντομα. Με το κλάδεμα η συλλογή των καρπών γίνεται ευκολότερη και το δέντρο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου