.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Σαλιγκάρια - Πληροφορίες και βιολογική καταπολέμηση

SALIGARIA PROSTASIAΤα σαλιγκάρια είναι μαλάκια καλυμένα απο κέλυφος, με μακρόστενο σώμα και κεφάλι που φέρει δύο χαρακτηριστικές κεραίες. Μετακινούνται πολύ αργά, αφήνοντας πίσω τους χαρακτηριστικά ίχνη απο τη βλέννα που παράγουν, ενώ δραστηροποιούνται πιο πολύ κατα τη διάρκεια της νύχτας.
Είναι ερμαφρόδιτα ζώα που γεννούν από 30 μέχρι 100 αυγά μέσα στο χώμα, κάτω απο πέτρες, κορμούς και μεγάλα φύλλα, τα οποία εκκολάπτονται σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Η πιο γόνιμη περίοδος για τα σαλιγκάρια είναι από Φεβρουάριο έως Οκτώβριο και εμφανίζονται όταν υπάρχει υψηλή υγρασία ιδιαίτερα μετά απο βροχή. Όταν οι συνθήκες είναι ξηρές (Ανοιξη, Καλοκαίρι) παραμένουν το εσωτερικό του κελύφους και σφραγίζουν την είσοδο με τη βλέννα τους. Τότε βρίσκονται σε μία κατάσταση “νάρκης” και μπορούν να παραμείνουν έτσι για μήνες, μέχρι να δραστηροποιηθούν και πάλι μετά από βροχή.
Τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες είναι ένας σημαντικός κίνδυνος για τα φυτά και τα λαχανικά μας. Συνήθως, δε λαμβάνουμε μέτρα για την αντιμετώπιση τους, αλλά αν αυξηθούν οι πληθυσμοί τους στον κήπο, η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν είναι σεβαστή. Μπορεί να δούμε να εξαφανίζονται μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο τα φύλλα των φυτών και των λαχανικών μας, οι κορυφές τους ή όλοι οι τρυφεροί καρποί, γι αυτό συνιστάται να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Εκτός απο τη χημική καταπολέμιση υπάρχουν και αρκετοί φυσικοί τρόποι για να απομακρύνουμε και όχι να εξολοθρεύσουμε τα συμπαθητικά σαλιγκαράκια, αλλά να τα κρατήσουμε μακριά από τα φυτά μας. Δε πρέπει να ξεχνάμε ότι γενικά είναι χρήσιμα στο οικοσύστημα και γι αυτό θα πρέπει να αποσκοπούμε στον έλεγχο του πληθυσμού τους και στην προστασία των φυτών απο αυτά.
Μερικοί φυσικοί και βιολογικοί μέθοδοι απομάκρυνσης σαλιγκαριών αναφέρονται παρακάτω.
1.Συλλογή με το χέρι.
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κάνουμε μία βόλτα στον κήπο ή στο λαχανόκηπο, να συλλέξουμε και να απομακρύνουμε όσα σαλιγκάρια συναντήσουμε. Αυτό πρέπει να γίνεται ώρες και ημέρες που υπάρχει υγρασία αρκετή (συνήθως μετά από βροχή), όταν τα σαλιγκαρια θα έχουν βγεί προς αναζήτηση τροφής ή “συντρόφου”.
2.Κερνάμε τα σαλιγκάρια μπύρα.
Τα σαλιγκάρια τρελαίνονται για μπύρα και μπορούν να πιούν μέχρι θανάτου. Η παγίδα που θα φτιάξουμε είναι πολύ απλή και πολύ αποτελεσματική. Χρειαζόμαστε μόνο μερικά παλιά πλαστικά δοχεία φαγητού, στα οποία θα προσθέσουμε 3-5 cm μπύρα και θα τα θάψουμε στο χώμα, μακριά από τα φυτά, με τα χείλη του δοχείου να εξέχουν αρκετά από το χώμα. Η μυρωδιά της μπύρας τα ελκύει, πέφτουν μέσα στην παγίδα και γλιτώνουμε από αυτά.
Απομακρύνουμε τα εγκλωβισμένα σαλιγκάρια τακτικά και ανανεώνουμε τη μπύρα όταν έχει μειωθει σε ύψος 1-2 cm.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε παγίδα καλύπτει σχετικά μικρή ακτίνα (περίπου 2-3 m2), οπότε σε μεγάλους κήπους θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε αρκετές.
3. Φυτεύουμε φυτά παγίδες.
Η φύτευση κάποιων φυτών όπως η άκανθος και άλλα κοντά σε λαχανόκηπο βοηθάει, ώστε τα σαλιγκάρια να προτιμήσουν αυτά, και να αφήσουν στην ησυχία τους τα λαχανικά. Ειδικά η άκανθος είναι το αγαπημένο τους φυτό.
4. Απωθητικά φυτά.
Φυτεύουμε μέντα, φασκόμηλο και αψιθιά σε διάφορα σημεία του κήπου και του μπαλκονιού. Τα αρωματικά αυτά φυτά, εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητές τους, αναδύουν μυρωδιά απωθητική για τα σαλιγκάρια, που τα κρατά μακριά απο το χώρο μας.
5. Απομάκρυνση με απωθητικά σκευάσματα.
Μπορούμε πλέον να προμηθευτούμε και να χρησιμοποιήσουμε βιολογικά απωθητικά σαλιγκαριών, σε μορφή κόκκων. Αυτά τα διασκορπίζουμε γύρω από τα φυτά που θέλουμε να προστατεύσουμε. Οδηγίες αναλυτικές αναφέρονται πάνω στις συσκευασίες.
6. Χρησιμοποίηση βιολογικού σαλιγκαροκτόνου.
Από τα γεωπονικά καταστήματα, μπορούμε να προμηθευτούμε βιολογικά σαλιγκαροκτόνα, χωρίς χημικές ουσίες για την εξολόθρευση σαλιγκαριών και γυμνοσαλιάγκων. Τα βιολογικά κοχλιοκτόνα, έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν αφήνουν χημικά υπολείματα στο έδαφος και η δράση τους είναι πολύ ικανοποιητική.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Πηγή>http://www.geoponiko-parko.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου