.

.......................... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . .............................. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι.............Μεγάλη προσοχή στις φωτιές!!...... Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα,μην δουλεύετε τροχό στην ύπαιθρο,μην κάνετε ηλεκτροκόληση κοντά σε ξερά χόρτα....Οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.....Τα θαλάσσια στρώματα παρασύρονται πολύ εύκολα απο τους πολύ δυνατούς βοριάδες....Προσοχή στα παιδιά....... ......

Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

Πως να φυτέψω φράουλες σε σωλήναΗ φράουλα είναι ένα φυτό που έχει πολλούς λάτρεις. Πρώτα από όλα τα σκουλήκια όπου μόλις βρουν καρπό αρχίζουν και τον τρώνε. Έπειτα έχουμε και τα πουλιά όπου γευματίζουν τις κατακόκκινες φράουλες που με τόσο κόπο έχουμε περιποιηθεί. Το αποτέλεσμα αυτών των 2 εχθρών είναι να βρίσκουμε φράουλες μισό φαγωμένες,ακατάλληλες για συλλογή.
Για τον λόγο αυτό 
προχωρήσαμε στην κατασκευή μίας στήλης όπου θα φυτεύουμε φράουλες κατακόρυφα.

Αυτός ο τρόπος έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν τα σκουλήκια να τρώνε τους καρπούς μας, τα πουλιά να δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τις φράουλες, οι φράουλες μας να μην σαπίζουν στο έδαφος από την υγρασία καθώς επίσης γίνεται και πιο εύκολη η συλλογή διότι δεν ψάχνουμε τους καρπούς κάτω στο έδαφος και ανάμεσα στα πυκνά φύλλα των φυτών μας.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με την κατασκευή της στήλης μας.
Θα χρειαστούμε:
 1. Μια σωλήνα Φ140Χ1.50
 2. Μια σωλήνα Φ60Χ1.30
 3. 10 ρίζες φράουλες
 4. 60 λίτρα τύρφης
 5. Φλόγιστρο
 6. Ποτηράκι για τρυπάνι 6 εκατοστών
 7. Ηλεκτρικό τρυπάνι
 8. Γύψος
Στην σωλήνα Φ140 θα πρέπει να ανοίξουμε τρύπες στα πλάγια τόσες όσες θέλουμε να είναι και ου φράουλες μας. Προσαρμόζουμε στο ηλεκτρικό τρυπάνι το ποτηράκι  με νούμερο 6 εκατοστών και ξεκινάμε να ανοίγουμε τις τρύπες. Όταν τελειώσουμε με το άνοιγμα θα πρέπει με ένα φλόγιστρο να κάψουμε το κάτω μέρος της κάθε τρύπας και με μία λάμα να κάνουμε ένα χείλος περίπου ένα εκατοστό έξω. Με αυτόν τον τρόπο θα συγκρατιούνται τα φυτά καθώς και το νερό με το οποίο θα τα ποτίζουμε και το χώμα.
Στη συνέχεια παίρνουμε την σωλήνα Φ60 και με ένα τρυπάνι 4,5 χιλιοστών κάνουμε ακανόνιστες τρύπες. Αφού φτιάξουμε λίγο γύψο κλείνουμε την μία άκρη της Φ60 και τον αφήνουμε να στεγνώσει. Η σωλήνα αυτή θα τοποθετηθεί στο κέντρο της Φ140 και θα μας βοηθάει στο πότισμα ώστε να φτάνει το νερό μέχρι τον πάτο της σωλήνας Φ140. Αν δεν είχαμε την σωλήνα Φ60 τότε τα φυτά της φράουλας που θα βρίσκονταν κοντά στην βάση δεν θα ποτίζονταν επαρκώς με αποτέλεσμα να ξεραίνονταν.


Αφού λοιπόν έχουμε ετοιμάσει όλα μας τα υλικά θα προχωρήσουμε στην τοποθέτησή
τους. Θα ανοίξουμε μία τρύπα βάθους 20-30 εκατοστά για να τοποθετήσουμε την σωλήνα  Φ140Χ1.50 και στην συνέχεια την στερεώνουμε με το χώμα που βγάλαμε πρωτίστως. Έπειτα ρίχνουμε χαλίκι μέσα στην στερεωμένη σωλήνα έτσι ώστε να επιτύχουμε καλύτερη αποστράγγιση των φυτών μας. Καλύπτουμε το χαλίκι με χώμα περίπου για 10 εκατοστά.
Tώρα είμαστε έτοιμοι να τοποθετήσουμε την μικρότερη σωλήνα μέσα στην Φ140Χ1.50. Παράλληλα ρίχνουμε την τύρφη και ανά διαστήματα με κάποιο αντικείμενο πατάμε την τύρφη έτσι ώστε να γίνει πιο συμπαγής. Αν δε το κάνουμε αυτό θα δούμε έκπληκτοι μετά από 2 ημέρες ότι όλη η τύρφη θα έχει "κάτσει". Συνεχίζουμε έτσι ώστε να γεμίσουμε την μεγάλη σωλήνα με χώμα έως την κορυφή.
Τώρα είμαστε έτοιμοι για την φύτευση των φυτών μας. Με ένα φυτευτήρι ή ένα φτυαράκι ανοίγουμε χώρο στις τρύπες για να τοποθετήσουμε της φράουλες. Της τοποθετούμε με μεγάλη προσοχή να μην σπάσουν οι ρίζες τους και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγη τύρφη με το χέρι μας στην τρύπα που ανοίξαμε. Αφού τελειώσουμε με την φύτευση συνεχίζουμε με το πότισμά τους. Ρίχνουμε νερό στην μικρή σωλήνα και περιμένουμε να απορροφήσει το χώμα το νερό. Λόγο της εποχής δεν χρειάζεται πολύ νερό. Καλό είναι να κάνουμε 2 γεμίσματα του σωλήνα. Έτσι λοιπόν τελειώσαμε με την κατασκευή μας και το φυτώριο μας είναι έτοιμο για να δώσει παραγωγή !Δείτε περισσότερα εδώ

Πηγή>http://www.cosmogreecenewsplus.eu/

1 σχόλιο:

 1. Θα ήθελα να επικοινωνήσουμε εαν είναι ακόμα "ζωντανό" αυτό το άρθρο kosarna@yahoo.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή