.

.......................... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . .............................. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι.............Μεγάλη προσοχή στις φωτιές!!...... Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα,μην δουλεύετε τροχό στην ύπαιθρο,μην κάνετε ηλεκτροκόληση κοντά σε ξερά χόρτα....Οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.....Τα θαλάσσια στρώματα παρασύρονται πολύ εύκολα απο τους πολύ δυνατούς βοριάδες....Προσοχή στα παιδιά......Η Περιφέρεια Κρήτης, ενημερώνει ότι υπογράφηκε η 3η Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης πράξεων στο Υπομέτρο 6.1 "Εγκατάσταση Νέων Γεωργών", στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης έτους 2016, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται συνολικά στην Περιφέρεια Κρήτης 1.686 Νέοι Γεωργοί με δημόσια δαπάνη 34.084.500,00 ευρώ. Τα τελικά αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης: http://www.crete.gov.gr/ (Ενότητες: Ενημέρωση-Δράσεις-Πρωτογενής Τομέας). ......

Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015

Βακτήριο στην Ιταλία ξεραίνει τις ελιές - δεν έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα

Βακτήριο στην Ιταλία ξεραίνει τις ελιές - δεν έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα

Καθησυχαστικός είναι ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, που είναι και ειδικός στη φυτοπροστασία, σχετικά με τις ανησυχίες που υπάρχουν στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής, για τα χιλιάδες ξεραμένα ελαιόδεντρα στην Ιταλία τα οποία έχουν χτυπηθεί από το βακτήριο xyllela fastidiosa.
Η ανησυχία είναι έντονη και διάχυτη στον κόσμο για τυχόν τέτοιο πλήγμα στην ελαιοκομική ζώνη της περιοχής, αφού οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Ωστόσο ο κ. Παρασκευόπουλος μας επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία και πανικός, αφού δεν έχουμε καμία εμφάνιση και προσβολή στην χώρα μας. Ηδη, τόνισε, εφαρμόζεται πρόγραμμα επισκόπησης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας. Ετσι γίνονται μακροσκοπικοί έλεγχοι, και όπου διαπιστώνονται με παρόμοια συμπτώματα γίνονται δειγματοληψίες και έλεγχοι.
Το συγκεκριμένο βακτήριο εγκαθίσταται και πολλαπλασιάζεται στα αγγεία του ξύλου, με αποτέλεσμα το δέντρο να μην έχει σωστή τροφοδοσία με θρεπτικά συστατικά και να ξεραίνεται. Ξήρανση που ξεκινά από τους βλαστούς και στη συνέχεια μεταφέρεται σε όλο το δέντρο.
Το πρόβλημα στην Ιταλία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2010, τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος, ειδικά στη Νότια Ιταλία όπου έχει δημιουργήσει σοβαρές ζημιές στους εκεί ελαιώνες. Πρώτο σύμπτωμα μας είπε ότι είναι η μάρανση και ξήρανση του βλαστού και στη συνέχεια όλου του δέντρου. Τα ίδια όμως συμπτώματα έχουν και άλλα παθογόνα, όπως η βιρτσιλίωση, η ίσκα κ.λπ., γι' αυτό και δεν θα πρέπει να υπάρχει σύγχυση και ανησυχία. Σημείωσε όμως ότι οι συνθήκες στην χώρα μας και ειδικά στη Δυτική Ελλάδα ευνοούν την ανάπτυξη τέτοιων παθογόνων. Γι' αυτό χρειάζεται προσοχή και πρόληψη στους τρόπους που μπορεί να μεταδοθεί το βακτήριο, που κυρίως είναι το πολλαπλασιαστικό υλικό και όχι κατ' ανάγκη της ελιάς, αλλά και διάφορων καλλωπιστικών φυτών όπως οι πικροδάφνες, η μιμόζα, τα σπάρτα. Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι πικροδάφνες είναι ένας πολύ καλός ξενιστής, και στην περιοχή της Τριφυλίας υπάρχουν πολλές κατά μήκος της εθνικής οδού Καλού Νερού - Τσακώνας. Το βακτήριο μεταφέρεται επίσης με 27 είδη μικρών τζιτζικιών.
Αυτό που πρέπει να γίνεται, κατέληξε, είναι να παρακολουθούμε τους ελαιώνες της περιοχής - και όταν εμφανιστεί οποιοδήποτε κρούσμα να παρθούν άμεσα μέτρα. Ακόμη ανέφερε πως το θέμα συζητήθηκε και παρουσιάστηκε στο φυτοπαθολογικό συνέδριο που είχε γίνει στο Βόλο.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου