.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Μέθοδοι συγκαλλιέργειας

συγκαλλιέργεια


Ουσιαστικά υπάρχουν δύο τρόποι συγκαλλιέργειας. Ο πρώτος είναι η ταυτόχρονη ή ενδιάμεση καλλιέργεια, όπου δύο ή περισσότερα είδη καλλιεργούνται την ίδια περίοδο στον ίδιο χώρο. Ο δεύτερος είναι η εναλλασσόμενη καλλιέργεια, όπου δύο ή περισσότερες καλλιέργειες διαδέχονται η μία την άλλη σε έναν κύκλο παραγωγής.
Ταυτόχρονη ή ενδιάμεση καλλιέργεια:
Σε αυτή τη μέθοδος ο καλλιεργητής πρέπει να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το βιολογικό κύκλο των διαφορετικών ειδών, τις διαφορετικές ανάγκες που έχουν και τη διαφορά στην ανάπτυξη της ρίζας αλλά και του υπέργειου μέρους. Έτσι όταν η βασική καλλιέργεια είναι ένα λαχανικό με μεγάλη ανάπτυξη, που αργεί να δώσει καρπούς, μπορεί να γίνει συνδυασμός της με ένα λαχανικό που αναπτύσσεται πιο γρήγορα, είναι μικρότερο σε μέγεθος αλλά αντέχει και στη σκίαση. Για παράδειγμα, όταν η βασική καλλιέργεια είναι η τομάτα ή το λάχανο (που έχουν μεγάλη αλλά όχι γρήγορη ανάπτυξη και φυτεύονται σε μεγάλες αποστάσεις το ένα από το άλλο), μπορεί να συνδυαστεί με μαρούλι ή σπανάκι (που αναπτύσσονται πιο γρήγορα, έχουν πιο επιφανειακές ρίζες και αντέχουν στη σκίαση από πιο ψηλά φυτά).
Τα λαχανικά με μεγάλη ανάπτυξη, χρειάζονται και μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους προκειμένου να αναπτυχθούν σωστά. Σε αυτό το κενό (μέχρι να μεγαλώσουν τα φυτά της κύριας καλλιέργειας και να το αξιοποιήσουν) μπορούν να αναπτυχθούν λαχανικά μικρότερης ανάπτυξης που θα έχουν συγκομιστεί μέχρι να μεγαλώσει η κύρια καλλιέργεια.
Εναλλασσόμενη καλλιέργεια:
Σε αυτή τη μέθοδο ο καλλιεργητής εκμεταλλεύεται τις διαφορετικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά που έχουν οι διάφορες καλλιέργειες. Πρόκειται για έναν κύκλο καλλιεργειών όπου ο στόχος είναι η νέα καλλιέργεια να φυτεύεται στο λαχανόκηπο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μετά τη συγκομιδή της προηγούμενης. Αρχικά προετοιμάζεται το έδαφος και εμπλουτίζεται με τα θρεπτικά συστατικά της κοπριάς ή του κόμποστ (όπως συνήθως στην αρχή κάθε καλλιεργητικής περιόδου). Η πρώτη καλλιέργεια του κύκλου αποτελείται από ένα ή περισσότερα είδη λαχανικών με μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά όπως για παράδειγμα τομάτα, μελιτζάνα, κουνουπίδι, λάχανο, αγκινάρα. Αφού τα πρώτα αυτά λαχανικά δώσουν την παραγωγή τους και τελειώσει η καλλιέργειά τους, φυτεύονται λαχανικά με μικρότερες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά, όπως παντζάρι, καρότο, κρεμμύδι, φράουλα. Η τελευταία καλλιέργεια του κύκλου αποτελείται από ψυχανθή όπως ο αρακάς, τα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές, που βελτιώνουν το έδαφος και το εμπλουτίζουν με άζωτο.
Πηγή.http://www.gardenguide.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου