.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Μοχλός ανάπτυξης για την Κρήτη η εκτατική κτηνοτροφία


Τα πλεονεκτήματα της εκτατικής κτηνοτροφίας στην Κρήτη που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία της, αναδείχθηκαν σε ημερίδα τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο, που διοργάνωσαν στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, η Περιφέρεια Κρήτης και η Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη.
PROBATA
Στην ημερίδα συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που μίλησαν για την εκτατική αιγοπροβατοτροφία, τα πλεονεκτήματα της, αλλά και το ιδιαίτερο βάρος που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την διατήρηση της, με την ουσιαστική στήριξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Με την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, περιφερειακών, δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων φορέων, οικολογικών οργανώσεων, κτηνοτρόφων παρουσιάστηκε το ερευνητικό πρόγραμμα «ΘΑΛΗΣ» που στηρίζει την εκτατική κτηνοτροφία, μέσω της οποίας, όπως τονίστηκε από τους επιστήμονες, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το φαινόμενο της ερημοποίησης της υπαίθρου, παράγει ποιοτικά, παραδοσιακά προϊόντα, διατηρεί τις ντόπιες «φυλές» των ζώων, ενώ παρέχει την δυνατότητα στους παραγωγούς να διαθέτουν οι ίδιοι στην αγορά τα προϊόντα τους.
Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι από τις προνομιούχες Περιφέρειες της Ευρώπης γιατί συνδυάζονται η νησιωτικότητα και ο ορεινός χαρακτήρας. «Αυτό παράγει προστιθέμενη αξία που αν την αξιοποιήσουμε σωστά πραγματικά θα αποβεί προς όφελος του τόπου σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Τα πλεονεκτήματα της εκτατικής κτηνοτροφίας, εφόσον εφαρμοστεί σωστά είναι πολλά, και τις προηγούμενες δεκαετίες εφαρμοζόταν πάρα πολύ καλά από τους παλαιούς κτηνοτρόφους. Η εκτατική κτηνοτροφία αποτρέπει το φαινόμενο της ερημοποίησης που αποτελεί «πληγή» για τους ορεινούς όγκους της Κρήτης και που εμείς, ως Περιφέρεια, καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να γίνουν τα διαχειριστικά σχέδια που θα αποτελέσουν και το πρώτο χωροταξικό» και πρόσθεσε: «Συντελεί επίσης στην καλύτερη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου, άρα στη παραγωγή ποιοτικών οικολογικών προϊόντων, στη προστασία του περιβάλλοντος. Τα οφέλη που προκύπτουν λοιπόν για τους κτηνοτρόφους μας είναι πάρα πολύ σημαντικά και η Περιφέρεια Κρήτης με τη στήριξη που παρέχει ενδυναμώνει, στηρίζει την ενδοχώρα γενικότερα».
Έμφαση από την ΕΕ στην εκτατική κτηνοτροφία
Από την πλευρά της η ζωοτέχνης, καθηγήτρια ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Βασιλική Λάγκα επεσήμανε: «Στο πλαίσιο του συστήματος αυτού παράγονται άριστης ποιότητας προϊόντα καθώς τα κοπάδια στο μεγαλύτερο χρόνο τους βόσκουν στη φύση. Τα τελευταία 10-15 χρόνια οι κτηνοτρόφοι μας το βλέπουν ως ένα βιώσιμο σύστημα που δίνει τις δυνατότητες να αξιοποιήσουμε όλη τη κλίμακα των ορεινών βοσκοτόπων και μη ευνοούμενων περιοχών. Τα τελευταία χρόνια η Ε.Ε. δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό που λέγεται εκτατική κτηνοτροφία που αποτελεί μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που «κουβαλάει» -η αιγοπροβατοτροφία- και επουδενί δεν πρέπει να χαθεί».
Τέλος ο επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος «ΘΑΛΗΣ» για την Περιφέρεια Κρήτης Χαράλαμπος Πίτερης υπογράμμισε για την μετακινούμενη κτηνοτροφία στο νησί μας: «Σύμφωνα με τις καταγραφές που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2012 και 2013 κατεγράφησαν 403 εκμεταλλεύσεις που εμπλέκονται στο σύστημα της μετακινούμενης αιγοπροβατοτροφίας. Με το σύστημα της μετακινούμενης κτηνοτροφίας καταφέρνουμε και διατηρούμε τις «ντόπιες φυλές», ένα γενετικό υλικό που πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί στην Κρήτη που διαθέτει εξαιρετικές παραλλαγές του προβάτου. Σε σχέση με τις αποδόσεις είναι χαμηλές γιατί τα ζώα σε πολύ λίγο διάστημα μετακινούνται σε υψόμετρο πάνω από 1500, 2000 μέτρα. Η Κρήτη αποτελεί το 6,2% της έκτασης της χώρας μας στο οποίο φιλοξενούνται το 13% της μετακινούμενης αιγοπροβατοτροφίας της Ελλάδας. Αντιλαμβάνεστε ότι παρόλη την συρρίκνωση η ορεινοί μας όγκοι δέχονται μια τρομερή πίεση για να μπορέσουν να «φιλοξενήσουν» τα ζώα αυτά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ο κύριος όγκος των μετακινούμενων ζώων «ανεβαίνουν» στον Ψηλορείτη, τα Λευκά Όρη, και δέχονται μεγάλη πίεση. Στο Λασίθι έχουμε μετακινήσεις προς το Οροπέδιο Λασιθίου και στο Οροπέδιο Καθαρού. Το χαρακτηριστικό είναι ότι στη Κρήτη έχουμε μικρές μετακινήσεις με μέσο όρο τα 50 χιλιόμετρα. Ένας στους τέσσερις μετακινούμενους κτηνοτρόφους, το 25% των αιγοπροβατοτρόφων, ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής το εκμεταλλεύονται οι ίδιοι για την παραγωγή τοπικών προϊόντων».

Πηγή>http://gaiorama-agro.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου