.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Κόρη από την αρχαία ελιά του Καβουσίου σε Διεθνή Διάσκεψη



Στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της διεθνούς διάσκεψης με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» που διοργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα 18 – 20 Οκτωβρίου, κόρη από την αρχαία ελιά του Καβουσίου που βρίσκεται στην περιοχή του Αζοριά πρόκειται να μεταφερθεί για να τοποθετηθεί συμβολικά στην τράπεζα εργασιών της διεθνούς διάσκεψης.
Μετά από σχετικό αίτημα, προτάθηκε η μεταφορά κόρης από την μνημειακή αρχαία ελιά ως σύμβολο ειρήνης και πολιτισμού με αφορμή τη συζήτηση ενός πολύ κρίσιμου ζητήματος που αφορά την ανθρωπιστική κρίση των ημερών μας.
Στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της εν λόγω ενέργειας και μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Ιεράπετρας παρουσία του Δήμαρχου Ιεράπετρας, κ. Θεοδοσίου Καλαντζάκη, του Αντιδημάρχου Τοπικών Κοινοτήτων, του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου, της Προέδρου της Επιτροπής Τουρισμού, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Οκτωβρίου έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καβουσίου παρουσία των Αντιδημάρχων, κ. Α. Παπαδοπετράκη, κ. Μ. Λουτσέτη, κ. Α. Πανταζή και της Προέδρου της Επιτροπής Τουρισμού, κας. Μ. Ρουμελιωτάκη.
Όπως αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβούλιου, με αφορμή την μεταφορά κόρης από την αρχαία ελιά, με πρωτοβουλία και ευθύνη της Τοπικής Κοινότητας Καβουσίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Καβουσίου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν μια σειρά εκδηλώσεων στο Καβούσι και στον χώρο της μνημειακής ελιάς την Κυριακή 25 Οκτωβρίου με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ιεράπετρας.
Απώτερος στόχος, όπως αναφέρθηκε, είναι η μεταφορά της κόρης στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, καθώς και στην έδρα της Unesco προκειμένου να φυτευτεί συμβολικά.



Πηγή>http://hxonews.gr/


Η πλέον αρχαία ελιά του Καβουσίου Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΕΛΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΒΟΥΣΙ (ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ) ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ..


Αναδημοσιεύουμε μέρος του άρθρου, που αναφέρει, το αρχαιότερο δένδρο ελιάς της Γης ευρίσκεται στο Χωριό Καβούσι, του Δήμου Ιεράπετρας, Λασιθίου Κρήτης

 "Ξεκινήσαμε μέσα από το χωρίο του Καβουσίου, περάσαμε από την μικρή πλατεία όπου οι θαμμώνες απολάμβαναν πρωινό το καφεδάκι της Κυριακής, ανηφορίσαμε από τα σοκάκια και βγήκαμε στις πρώτες πεζούλες πάνω από το χωριό, τις οποίες διασχίζει ένα στενό μονοπάτι. Το μονοπάτι.... σε δυό σημεία το κόβει ο αγροτικός δρόμος και συνεχίζει την πορεία του προς τα πάνω όπου μετά από περίπου 300 μέτρα οδηγεί στην πασίγνωστη πλέον Αρχαία ελιά του Καβουσίου. Ο εντυπωσικός κορμός της έχει περίμετρο 22,10 μ. και διάμετρο 7,10 μ. Η ελιά βρίσκεται στην θέση Αζοριάς σε υψόμετρο 252 μ. και άνηκε το 2008 στον Γεώργιο Γραμματικάκη, είναι ποικιλία Μαστοειδούς που τοπικά αποκαλείται Μουρατοελιά. Σύμφωνα με εκτίμηση που αφορά στην ετήσια ακτινική αύξηση του κορμού (0,75mm/έτος) η ηλικία του δένδρου είναι 3.250 έτη και την τοποθετεί στην Μετανακτορική εποχή της Μινωικής περιόδου (1350-1100 π.χ.). Το ελαιόδενδρο έχει χαρακτηριστεί Μνημειακό από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ και λόγω των διαστάσεων του κορμού αλλά και λόγω της θέσης του κοντά στους Μινωικούς οικισμούς Βροντάς, Αζοριάς, και Κάστρο. Το 2004 στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας απόφασίστηκε, η νικήτρια του Μαραθωνίου δρόμου και στεφανώθηκε από τα κλαδιά της Αρχαίας αυτής της Ιερής ελιάς" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου