.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Πατάτα: Άρδευση, Λίπανση, Συγκαλλιέργεια

Αποτέλεσμα εικόνας για πατατες φωτογραφιες

Άρδευση πατάτας

Η πατάτα είναι πολύ απαιτητική καλλιέργεια σε ότι αφορά το πότισμα. Το έδαφος δεν πρέπει να μένει ποτέ στεγνό γιατί συμπιέζονται οι κόνδυλοι και εμποδίζεται η ανάπτυξή τους. Το χειμώνα ανάλογα με τις βροχοπτώσεις, δύο αρδεύσεις την εβδομάδα είναι απαραίτητες. Όταν οι βροχοπτώσεις είναι μειωμένες, θα πρέπει το πότισμα να είναι πιο συχνό. Η άρδευση εξαρτάται και από τον τύπο του εδάφους. Όταν καλλιεργείται πατάτα σε αμμώδες έδαφος, το πότισμα πρέπει να είναι συχνότερο με μικρές δόσεις κάθε φορά. Αντίθετα στα βαριά εδάφη το πότισμα γίνεται πιο αραιά με μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Για την καλή ανάπτυξη των κονδύλων είναι σημαντικό να σταματάνε τα ποτίσματα 10-20 μέρες πριν την συγκομιδή. Στο λαχανόκηπο όπου ο χώρος φύτευσης της πατάτας είναι μικρός σε έκταση, μπορεί το πότισμα να γίνεται με στάγδην άρδευση αρκεί να εξασφαλίζεται η σωστή άρδευση σε όλη την έκταση του φυτού και ο έλεγχος της ποσότητας του νερού. Στο χωράφι οι αρδεύσεις γίνονται συνήθως με εκτοξευτήρες ή με αυλάκια.

Συγκαλλιέργεια – αμειψισπορά

Η πατάτα μπορεί να συγκαλλιεργηθεί με αρακά, καρότα, κρεμμύδια, λάχανο, σέλινο και φασόλια. Δεν καλλιεργείται μαζί με αγγούρι, κολοκύθι και μάραθο.
Επειδή είναι απαιτητικό φυτό, δεν πρέπει να καλλιεργείται κάθε χρόνο στο ίδιο σημείο, για να αποφεύγεται η εξάντληση του εδάφους αλλά και για να μειώνονται οι πληθυσμοί των οργανισμών, που προσβάλλουν την πατάτα. Για τον εμπλουτισμό και την «ξεκούραση» του εδάφους εφαρμόζεται η αμειψισπορά (εναλλαγή καλλιεργειών) με διάφορα λαχανικά, ψυχανθή και σιτηρά. Σε νοτιότερες περιοχές της Ελλάδας, όπως στην περιοχή της Μεσσηνίας, συχνά εναλλάσσεται πατάτα με φιστίκι (αραχίδα – κοινώς αράπικο). Τα υπολείμματα της αραχίδας, αλλά και άλλων ψυχανθών φυτών (όσπρια), συμβάλλουν σημαντικά ως χλωρή λίπανση στο χωράφι.

Λίπανση πατάτας

Η πατάτα είναι απαιτητικό φυτό, αφού απορροφά από το έδαφος μεγάλες ποσότητες θρεπτικών ουσιών και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα. Βέβαια σπάνια έχει ανάγκη προσθήκης ιχνοστοιχείων. Στη συμβατική καλλιέργεια απαραίτητη είναι η προσθήκη χημικών λιπασμάτων. Στη βιολογική καλλιέργεια τα βασικά στοιχεία προσλαμβάνονται κυρίως με την προσθήκη καλά χωνεμένης κοπριάς και κόμποστ. Για ανοιξιάτικη καλλιέργεια πατάτας, στις αρχές του φθινοπώρου γίνεται προσθήκη κόμποστ 20 kg ανά 10 m2, ποσότητα μικρότερη από αυτή που απαιτούν η μελιτζάνα, η τομάτα και η πιπεριά. Υπερβολική συγκέντρωση αζώτου στο έδαφος, προκαλεί καθυστέρηση στην ωρίμανση των κονδύλων. Η λίπανση κάθε μορφής σταματάει ένα μήνα πριν τη συγκομδή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου