.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Φτιάχνουμε μόνοι μας παραδοσιακό ξυλόφουρνο, με χώμα, νερό και άχυρο


FO26

Μια εύκολη κατασκευή που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις θα παρακολουθήσουμε σήμερα. Απαραίτητες προϋποθέσεις να «πιάνουν» λίγο τα χέρια μας, να μη «φοβηθούμε» να τα λερώσουμε (ούτε τα πόδια μας) και να διαθέτουμε έστω λίγο από αυτό που λέγεται μεράκι.
Θα δούμε με ποιον τρόπο, δυο γυναίκες από το χωριό Αγράμπελο Αιτωλοακαρνανίας, θα κατασκευάσουν έναν παραδοσιακό φούρνο σαν αυτούς που χρησιμοποιούν στο χωριό τους. Τα υλικά που θα χρειαστούν είναι:

Τσιμεντόλιθοι με τους οποίους θα σχηματιστεί η βάση του φούρνου.
Κομμάτια από σπασμένα κεραμίδια, παλιά τούβλα και πέτρες για να κατασκευαστεί ο θόλος του (καλούπι).
Χώμα που αφού κοσκινιστεί θα γίνει λάσπη (πηλός).
Άχυρα που θα ανακατευτούν με τον πηλό, οπλίζοντάς τον.
Νερό.Στο κτίσιμο του φούρνου παίρνουν μέρος οι γυναίκες και οι άνδρες περιορίζονται μόνο στη μεταφορά των υλικών…..Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, παρακολουθούμε βήμα βήμα την κατασκευή του φούρνου:Πρώτα φτιάχνουμε τη βάση, χρησιμοποιώντας τσιμεντόλιθους και κομμάτια από παλιά τούβλα ή κεραμίδια.
FO2FO1
Με το μεγάλο ταψί του νοικοκυριού παίρνουμε τα μέτρα του φούρνου.
FO3Στη συνέχεια πρέπει να κοσκινίσουμε το χώμα που μαζέψαμε από το βουνό ή οπουδήποτε αλλού.
FO4Κάθε βοήθεια στο κοσκίνισμα, δεκτή.
FO5Αφού ανοίξουμε το χαρμάνι ρίχνουμε το νερό.
FO6Πατώντας με τα πόδια και ανακατεύοντας περιοδικά με την τσάπα, έχοντας προσθέσει και το άχυρο, φτιάχνεται σιγά σιγά η λάσπη-πηλός.
FO7Στη συνέχεια η λάσπη μετατρέπεται σε μπάλες.
FO8
FO9Οι μπάλες λάσπης απλώνονται πάνω στην βάση
του φούρνου…
FO10…αφού πεταχτούν με δύναμη από ψηλά.
FO11Ακολουθεί καλό στρώσιμο της λάσπης με τα χέρια.
FO12
FO13Για να σχηματιστεί στιλπνή επιφάνεια, το τελευταίο στρώσιμο γίνεται με βρεγμένο χέρι και μετά το σκεπάζουνε γα να μην σκάσει μέχρι να στεγνώσει.
FO14Αφού στεγνώσει η βάση του φούρνου στοιβάζουμε σε σωρό τα σπασμένα, τούβλα ή πέτρες, για να σχηματιστεί το καλούπι του θόλου.
FO16Στη συνέχεια τοποθετούμε τη λάσπη κυκλικά στο καλούπι…
FO17…από κάτω προς τα πάνω…
…χτυπώντας την δυνατά.
FO18
FO20
FO21
Το καλούπι έχει σκεπαστεί παντού με λάσπη.
FO24
Χρησιμοποιώντας νερό και χαϊδεύοντάς την με τα χέρια, η λάσπη γυαλίζει.
Ο φούρνος είναι έτοιμος…
FO25FO26 (1)και αρχίζει σιγά σιγά να στεγνώνει.
Θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια εβδομάδα για να στεγνώσει καλά ο φούρνος. Όταν στεγνώσει ο πηλός, αφαιρούμε σταδιακά τα κομμάτια τούβλα, κεραμίδια, πέτρες από το εσωτερικό του και τον ανάβουμε. Φροντίζουμε μια δυνατή φωτιά να τον καίει για περίπου 48 ώρες. Μετά και από αυτήν την διαδικασία, ο φούρνος είναι έτοιμος. Καλά ψησίματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου