.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Επενδυτές κεφαλαίων ρίχνουν λεφτά σε θερμοκήπια και κοιτούν προς Ιεράπετρα


Επενδυτές κεφαλαίων ρίχνουν λεφτά σε θερμοκήπια και κοιτούν προς Ιεράπετρα
Στο µικροσκόπιο ακόµη και αµιγώς επενδυτικών κεφαλαίων, που δεν έχουν καµία σχέση µε τον αγροτικό τοµέα, φαίνεται να µπαίνει η θερµοκηπιακή καλλιέργεια κηπευτικών, η οποία σταδιακά κερδίζει έδαφος στην ελληνική επικράτεια, έχοντας ως «πυρήνες» ανάπτυξής της την Ιεράπετρα στην Κρήτη, τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.


Την εκτίµηση αυτή διατυπώνει ο δρ Αθανάσιος Σαπουνάς, γεωπόνος ειδικός ερευνητής και εξηγεί πως «τα κεφάλαια αυτά αντιµετωπίζουν τα θερµοκήπια ως µια επενδυτική ευκαιρία στην οποία αξίζει να επενδύσουν. Και εκεί άλλωστε είναι και η ειδοποιός διαφορά σε σχέση µε το παρελθόν, όταν το ενδιαφέρον, για την κατασκευή νέων, ή τον εκσυγχρονισµό και την επέκταση υφιστάµενων θερµοκηπίων, περιοριζόταν µόνο στους παραδοσιακούς αγρότες».
Με δηλώσεις του στην Agrenda, στο περιθώριο του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΕΓΜΕ, που πραγµατοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8-9 Οκτωβρίου, ο κ. Σαπουνάς παρατήρησε ότι τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρείται ζωηρό ενδιαφέρον στη χώρα µας για επενδύσεις στον κλάδο των θερµοκηπίων.
«Στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν κατασκευαστεί σύγχρονα θερµοκήπια επιφάνειας περίπου 400 στρεµµάτων, ενώ ανοδική είναι η τάση και στην Ιεράπετρα της Κρήτης, την “καρδιά” της θερµοκηπιακής καλλιέργειας κηπευτικών της χώρας, µε εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας άνω των 17.000 στρεµµάτων που ολοένα και αυξάνουν» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Παρότι, ωστόσο, προέβλεψε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και στο εγγύς µέλλον, εξέφρασε αµφιβολίες για το εάν και κατά πόσο µπορεί να υποστηριχθεί αποτελεσµατικά από το τοπικό παραγωγικό δυναµικό.
Εργαλείο που «διαβάζει» το θερµοκήπιο
Επικεντρώνοντας στις δυνατότητες που παρέχει το εξειδικευµένο λογισµικό προσοµοίωσης περιβάλλοντος θερµοκηπίου, που έχει αναπτύξει από κοινού µε τους κ. κ. Γ. Καραφωτιά, Α. Σπυρίδη και Β. Κουτάλου και το παρουσίασε για πρώτη φορά στο συνέδριο της ΕΓΜΕ, ο κ. Σαπουνάς ανέφερε πως το µοντέλο υπολογίζει, µεταξύ άλλων τις κλιµατικές συνθήκες στο εσωτερικό του θερµοκηπίου, αν θα έχει συστήµατα θέρµανσης, δροσισµού, σκίασης και εξαερισµού, το ύψος της παραγωγής, τα κόστη κατασκευής, πότε θα γίνει η απόσβεση της επένδυσης και ποιο θα είναι το κέρδος ανά έτος κλπ.

«Στην ουσία είναι ένα εργαλείο για τους εν δυνάµει επενδυτές, το οποίο είναι λειτουργικό ήδη, αλλά το βελτιώνουµε περαιτέρω», τόνισε ο οµιλητής, ενώ για το κόστος κατασκευής ενός θερµοκηπίου επισήµανε ότι το ύψος του είναι σε άµεση συνάρτηση µε το είδος που θα επιλεγεί. Έτσι, για ένα σχετικά απλό θερµοκήπιο, µε υποτυπώδες σύστηµα αερισµού και θέρµανσης, καθώς και µε κεφαλή υδρολίπανσης, όπως είναι αυτά που συνήθως προτιµούν οι παραγωγοί στην περιοχή της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 25.000 ευρώ το στρέµµα.

«Για πλαστικό θερµοκήπιο µε σχετικά καλή τεχνολογία το κόστος κατασκευής αυξάνει στις 30.000– 40.000 ευρώ το στρέµµα και για ακόµη πιο καλές κατασκευές πιάνει και τις 50.000 -55.000 ευρώ το στρέµµα επισήµανε ο κ. Σαπουνάς.
Πολυεθνική ετοιμάζεται για αγορά 200 στρ. στην Ιεράπετρα για θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Πολυεθνική ετοιμάζεται για αγορά 200 στρ. στην Ιεράπετρα για θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Μετά το δημοσίευμα του radiolasithi.gr σχετικά με την αξιοποίηση μεγάλων κεφαλαίων για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι πληροφορίες για επιχειρήσεις και οι εταιρείες, ακόμα και πολυεθνικές, που ενδιαφέρονται να "ρίξουν" χρήματα στην περιοχή.

Πρώτη εταιρεία, είναι μια γνωστή πολυεθνική, με έδρα χώρα της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με παρουσία πολλές δεκαετίες στο γεωργικό κλάδο η οποία ενδιαφέρεται να επενδύσει στον ίδιο χώρο. Πριν από λίγους μήνες, έγινε η πρώτη προσέγγιση εκπροσώπου της εταιρείας με αγρότη της περιοχής, ώστε να πουλήσει ένα μεγάλο μέρος της θερμοκηπιακής έκτασης που διαθέτει. Για αρχή, η εταιρεία σκέφτεται να αγοράσει θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις αλλά και χερσαία έκταση περίπου 200 στρεμμάτων συνολικά στο ίδιο σημείο. Οι συζητήσεις και η οριστικοποίηση της συμφωνίας δεν έχουν κλείσει ακόμα, αν και φαίνεται ότι είναι σε καλό στάδιο.

Μετά από αυτό το έκδηλο ενδιαφέρον, πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλες εταιρείες του χώρου σκέφτονται να επενδύσουν με νέα τεχνολογικά μέσα στο χώρο, αυτή τη δύσκολη χρονικά εποχή που συμβαίνει το αντίστροφο, οι αγρότες να αφήνουν τις καλλιέργεις τους και να φεύγουν στο εξωτερικό για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου