.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Πως να προφυλάξουμε τις κότες τώρα που έρχεται ο χειμώνας



Ο χειμώνας είναι μια δύσκολη περίοδος για τα πτηνά μας! Ή θερμοκρασία πέφτει κατακόρυφα, η μέρα μικραίνει (άρα και οι ώρες που τρώνε οι κότες μας), οι βροχές είναι πάρα πολύ συχνές κατα συνέπεια και η υγρασία. Η ώρες που διαρκεί το φώς του ήλιου σε συνδιασμό με τη χαμηλή θερμοκρασία κάνουν τις κότες μας να μην γεννούν σχεδόν καθόλου αυγά, ενώ η υγρασία μπορεί καμια φορά να προκαλέσει και ασθένειες.

Ένα κοτέτσι για να θεωρηθεί ασφαλές για τις κότες πρέπει (το σημαντικότερο) να μην κρατά υγρασία και να το χτυπά ήλιος. Εδώ θα σας αναφέρω μια δική μου εμπειρία. Παλιά που είχα κότες του εμπορίου και το κοτέτσι μου συγκρατούσε νερά και υγρασία σε συνδιασμό με τη σκίαση απο διάφορα κλαριά και δέντρα προκάλεσε στα πουλιά κοκκιδίωση (μεταδίδεται απο τα σπουργίτια και τα περιστέρια). Ο θάνατος όλων των πουλιών έγινε ακαριαία εφόσον σε όποιο κτηνίατρο και αν πήγα η διάγνωση και η θεραπεία ήταν λανθασμένη.
Ο ήλιος όπως θα ξέρετε απολυμαίνει. Αλλά είναι τόσο σημαντικός για έναν άλλο λόγο. Οι κότες θα έχετε παρατηρήσει ότι το χειμώνα ψάχνουν το πρωί μεριές που να τις χτυπά ο ήλιος. Ξαπλώνουν ανοιχτά τα φτερά (σα νεκρές) και λιάζονται. Αυτό τρέφει τον ίδιο τους τον οργανισμό με ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α και D τις οποίες συνθέτει ο οργανισμός όταν εκτίθεται στον ήλιο. Να μην αναφέρουμε για την ζεστασιά που είναι τόσο αναγκαία εκείνη τη περίοδο.



Αξίζει να αναφέρουμε ότι το βιολογικό ρολόι των πτηνών ρυθμίζεται ανάλογα με το πόσες ώρες ήλιος υπάρχει κάθε ημέρα. Όταν η μέρα είναι πολύ μικρή το χειμώνα οι κότες δεν γεννάνε ενώ όταν η θερμοκρασία αρχίσει να ανεβαίνει και η μέρα μεγαλώνει όλες οι κότες γεννάνε κάθε ημέρα μάλιστα. Τα πτηνοτροφεία που παράγουν αυγά χρησιμοποιούν τεχνητό φωτισμό και θερμοκρασία για να μπερδέψουν τον οργανισμό των πτηνών και αυτά να γεννάνε όλες τις εποχές.

Κάτι πολύ σημαντικό είναι οι κότες να τρώνε καλαμπόκι (είναι πιο πλήρες τροφή και βοηθάει στη παραγωγή θερμότητας). και οι φωλιές όπως και η κούρνια να είναι σε μέρη που να μην τα πέρνει η βροχή. Προσοχή! Κότες που κοιμούνται πάνω στα δέντρα και είναι ράτσας "τύπου εμπορίου" αρρωσταίνουν εύκολα. Στις φωλιές στρώνουμε ξερό άχυρο η ξερά χόρτα για να είναι ζεστές.

Όσον αφορά την αναπαραγωγή τώρα. Ποτέ το χειμώνα δεν βάζουμε κλωσσομηχανές η κλώσσες για να μεγαλώσουμε νεοσσούς. Απο τον Οκτώμβριο και μετά οι συνθήκες είναι εντελώς ακατάλληλες για τέτοιες δουλειές, ακόμη και αν τα πουλάκια βρίσκονται σε θερμαινόμενο δωμάτιο οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν.

Σε γενικές γραμμές οι κότες μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και μέσα σε χιόνια διότι ο οργανισμός τους παράγει περισσότερη θερμότητα απο ότι άλλα ζώα. Όμως για να μην προκύψουν προβλήματα πρέπει εμείς να τηρούμε τους παραπάνω σημαντικούς κανόνες!

   Πηγή>http://ellinikeskotes.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου