.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Κουνουπίδι – Μπρόκολο

κουνουπίδι - μπρόκολο


Χειμερινά λαχανικά που ανήκουν στο ίδιο είδος (B. οleraceae). Η καταγωγή των δύο φυτών θεωρείται ότι είναι από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το κουνουπίδι είναι διετές φυτό ενώ το μπρόκολο μονοετές ή διετές, ωστόσο και τα δύο καλλιεργούνται σαν ετήσια. Το βρώσιμο μέρος του κουνουπιδιού και του μπρόκολου είναι το λουλούδι τους και καταναλώνεται αφού πρώτα βραστεί.
Προϋποθέσεις και συνθήκες για την καλλιέργεια του κουνουπιδιού και του μπρόκολου
Απαιτούν εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία και με καλή αποστράγγιση. Ιδιαίτερα το μπρόκολο δεν αντέχει στα εδάφη με υπερβολική υγρασία. Αναπτύσσονται άριστα σε ήπια κλήματα όταν η θερμοκρασία είναι γύρω στους 16-18οC. Το κουνουπίδι φυτεύεται σε ημισκιερά σημεία, ενώ το μπρόκολο στις ηλιόλουστες θέσει παράγει περισσότερες ανθικές κεφαλές (βρώσιμο μέρος). Το κουνουπίδι προσαρμόζεται και σε πιο ψυχρά κλίματα, ενώ το μπρόκολο είναι πιο ευαίσθητο στο κρύο.
Σπορά και φύτευση στο κουνουπίδι και το μπρόκολο
Το κουνουπίδι και το μπρόκολο συνήθως σπέρνονται πρώτα σε σπορείο (σε ατομικά γλαστράκια σε εσωτερικό χώρο) και στη συνέχεια μεταφυτεύονται στην τελική τους θέση. Η σπορά μπορεί να γίνει και κατευθείαν στο έδαφος, αν η θερμοκρασία είναι 20-30 οC. Στο εμπόριο υπάρχουν και έτοιμα σπορόφυτα που απλά μεταφυτεύονται στην τελική τους θέση. Η σπορά γίνεται από τέλος Αυγούστου μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Όταν τα νεαρά φυτά αποκτήσουν ύψος περίπου 15 cm ή 4 πραγματικά φύλλα (τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Νοεμβρίου) είναι έτοιμα να μεταφυτευτούν στις τελικές τους θέσεις. Για τη φύτευση ανοίγονται αυλάκια στο χωράφι ανά 70-80 cm και τα νεαρά φυτά τοποθετούνται στα αυλάκια ανά 50-60 cm. Στη συνέχεια τα αυλάκια σκεπάζονται με χώμα και ακολουθεί πότισμα. Ένα με δύο μήνες πριν τη φύτευση καλό είναι να έχει ενσωματωθεί στο χώμα και σε βάθος 35-40 cm, κόμποστ ή κοπριά. Η ενσωμάτωση γίνεται με τσουγκράνισμα ή φρεζάρισμα και 4 K κόμποστ ή κοπριά ανά m2 είναι ιδανική ποσότητα.
Πότισμα στο κουνουπίδι και το μπρόκολο
Είναι φυτά που χρειάζονται αρκετό νερό και δεν μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες ξηρασίας. Το πότισμα πρέπει να είναι αρκετό και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε η υγρασία του εδάφους να παραμένει σταθερή. Όταν ο καιρός είναι ζεστός το πότισμα μπορεί να είναι και καθημερινό, ενώ σταματάει τις βροχερές ημέρες. Όσο μεγαλώνουν το κουνουπίδι και το μπρόκολο, τόσο περισσότερο νερό χρειάζονται. Προσοχή απαιτείται όμως, ώστε το νερό να μη λιμάζει γύρω από τα φυτά.
Συγκομιδή και συντήρηση
Το κουνουπίδι και το μπρόκολο, ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκες της περιοχής, μπορούν να συγκομιστούν 1,5-3 μήνες μετά τη φύτευση των λαχανικών στο χωράφι. Το κουνουπίδι και το μπρόκολο συγκομίζονται όταν έχουν φτάσει στο κατάλληλο μέγεθος και διατηρούν ακόμα τη σκληρότητα και τη συνεκτικότητά τους. Στη συστηματική γεωργία, τα κουνουπίδια που συγκομίζονται έχουν βάρος 1-3 Κgr και διάμετρο 15-25 cm ενώ τα μπρόκολα ζυγίζουν μέχρι 0,5 Κgr και έχουν διάμετρο μέχρι 15 cm. Η συγκομιδή γίνεται με κοφτερό μαχαίρι. Στο κουνουπίδι η ανθοκεφαλή κόβεται από τη βάση της, μαζί με λίγα νεαρά φύλλα. Το κουνουπίδι και το μπρόκολο μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα, χωρίς να χάσουν τη γεύση, το χρώμα και γενικά την ποιότητά τους. Στην κατάψυξη συντηρούνται για 8-12 μήνες, αφού πρώτα ζεματιστούν για να μη χάσουν το χρώμα και τα θρεπτικά συστατικά τους.
Θρεπτική αξία
Το κουνουπίδι και το μπρόκολο είναι λαχανικά πλούσια σε βιτσμίνες (Α και C) και μεταλλικά στοιχεία όπως όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο και μαγνήσιο. Επιπλέον αποτελούν πηγή φυτικών ινών και αμινοξέων καθώς και στοιχείων που θεωρούνται ότι δρουν θετικά στην πρόληψη του καρκίνου και ιδιαίτερα του προστάτη. Τα λαχανικά αυτά είναι προτιμότερο να μαγειρεύονται στον ατμό, αφού έχει αποδειχτεί ότι το βράσιμο καταστρέφει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους.
Εχθροί και ασθένειες στο κουνουπίδι και το μπρόκολο
Αφίδες (έντομα): Μυζούν φυτικούς χυμούς. Τα φύλλα συστρέφονται και καρουλιάζουν. Λερώνουν τα φυτά με μελιτώδη εκκρίματα. Μεταφέρουν ιούς και μύκητες.
Αλευρώδεις (έντομα): Μυζούν φυτικούς χυμούς. Ζουν στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Μοιάζουν με μικρά λευκά μυγάκια.
Πλουτέλα (έντομο): Οι προνύμφες τρέφονται από τα φύλλα δημιουργώντας στοές στην κάτω επιφάνεια τους.
Πιερίδα (έντομο): Τα ενήλικα θηλυκά γεννούν αυγά πάνω στα φύλλα. Οι προνύμφες τρέφονται από αυτά και σε μεγάλες προσβολές αφήνουν μόνο τα νεύρα των φύλλων.
Αγρότηδες (έντομα): Οι προνύμφες τρέφονται από φύλλα κοντά στο έδαφος, ρίζες και βλαστούς.
Μύγα του λάχανου (έντομο): Οι προνύμφες τρέφονται από τις ρίζες του κουνουπιδιού και του μπρόκολου.
Άλτης (έντομο): σκαθάρι που δημιουργεί τρύπες στα φύλλα.
Περονόσπορος (Μύκητας): Εμφανίζονται στα φυτά κηλίδες που στα φύλλα έχουν κίτρινο χρώμα και στις ανθοκεφαλές καστανό.
Μαύρος λαιμός (Μύκητας): Δημιουργούνται μαύρα έλκη που λεπταίνουν το λαιμό, ο οποίος τελικά σπάει από το βάρος των ανθοκεφαλών.
Αδρομύκωση (Μύκητας): Τα προσβεβλημένα φύλλα κιτρινίζουν και κατσαρώνουν. Τελικά ξεραίνονται και πέφτουν και τα φυτά γίνονται καχεκτικά και δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά.
Αλτερναρίωση (Μύκητας): Σκούρες κηλίδες στα φύλλα και τους μίσχους, πάνω στις οποίες δημιουργούνται ομόκεντροι κύκλοι από τα σπόρια του μύκητα.
Σκληρωτινίαση (Μύκητας): Τα προσβεβλημένα φύλλα πέφτουν και στις ανθοκεφαλές εμφανίζεται άσπρη μούχλα, πάνω στην οποία δημιουργούνται μαύρα σκληρώτια.
Μαύρη σήψη (Βακτήριο): Τα νεαρά φυτά νεκρώνονται. Στα μεγαλύτερα παρατηρείται νανισμός και έντονη φυλλόπτωση. Τα αγγεία των φυτών αποκτούν μαύρο χρώμα.
Μωσαϊκό του κουνουπιδιού (Ιός): Στα φύλλα εμφανίζονται περιοχές με πιο ανοιχτό και πιο σκούρο πράσινο χρώμα, ενώ τα νεύρα του φύλλου γίνονται άσπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου