.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Η σύνθεση της κοπριάς και η συνεισφορά της στην αύξηση των αποδόσεων


Αγροτικές Καλλιέργειες
Η σύνθεση της κοπριάς μεταβάλλεται με το είδος του ζώου , το είδος της διατροφής του, το ποσοστό και το είδος της στρώμνης , την περιεκτικότητα σε υγρασία και το βαθμό της αποσύνθεσης ή αποξήρανσης. Κατα την αποσύνθεση της κοπριάς, χάνονται θρεπτικά συστατικά και κυρίως το άζωτο.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην χρησιμοποιήση της κοπριας των πουλερικών, επειδή είναι πιό συμπυκνωμένη και δύσκολα ζυμούται. Ανάμιξη με άχυρα και επαννειλήμενο βρέξιμο, βοηθά στην ζύμωση και το χώνεμα πρίν απο την χρήση της, που πρέπει να είναι περιορισμένη σε ποσότητα και να τοποθετείται μακριά απο τα φυτά. Η προσφορά της κοπριάς σε οργανική ουσία είναι γενικότερα στην βελτίωση της παραγωγικότητας αλλά και στην υφή του εδάφους. Προσθέτει μικροοργανισμούς με αποτέλεσμα την ταχύτερη απελευθέρωση κυρίων στοιχείων και ιχνοστοιχείων που είναι και άμεσα αφομοιώσιμα απο τα φυτά.  Η κοπριά μπορεί να τοποθετηθεί στο έδαφος είτε φρέσκια(νωπή) το φθινόπωρο ή χωνεμένη την άνοιξη πρίν την σπορά ή μεταφύτευση.
Η φρέσκια κοπριά έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την χωνεμένη.
·    Χάνονται λιγότερα θρεπτικά συστατικά κατα τη αποσύνθεση ή την απόπλυση.
·    Προστίθενται περισσότεροι μικροοργανισμοί στο έδαφος
·    Οι μικροοργανισμοί εφοδιάζονται με μεγαλύτερη ενέργεια με αποτέλεσμα την απελευθέρωση μεγαλύτερων θρεπτικών στοιχείων μέσω διαλυτικής δράσης.
Η φρέσκια κοπριά, προκαλεί ωστόσο ζημιά εάν προστεθεί στο έδαφος πολύ κοντά στην εποχή φύτευσης. Η προσθήκη στο έδαφος χωνεμένης κοπριάς που έχει διατηρηθεί και επεξεργαστεί με κατάλληλο τρόπο είναι πολύτιμη γιατί:
·    Μπορεί να προστίθεται αμέσως πρίν απο την σπορά ή την φύτευση
·    Εχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ολικά θρεπτικά στοιχεία εάν κατα την αποσύνθεση έχει ληφθεί πρόνοια στον περιορισμό της απόπλυσης
·    Έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άμεσα θρεπτικά στοιχεία
·    Δεν υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν εγκαύματα στα φυτά
·    Δεν προκαλεί έλλειψη αζώτου στο έδαφος κατα την αποσύνθεση της όπως είναι η φρέσκια
·    Οι σπόροι των ζιζανίων καταστρέφονται ή περιορίζονται  και τέλος
·    προσφέρει λιγότερες δυσκολίες στην μηχανική καλλιέργεια


Ποσότητα κοπριάς
Το ποσό της κοπριάς που προστίθεται στο έδαφος εξαρτάται απο την φύση του εδάφους , το είδος του λαχανικού που θα καλλιεργηθεί , το κόστος της κοπριάς και το είδος της. Ενδεικτικά σημειώνεται οτι η χωνεμένη κοπριά αγελάδος προστίθεται σε ποσότητες 3 με 7 τόνους ανά στρέμμα και η αχώνευτη σε ποσότητες 8-20 τόνους ανά στρέμμα. Πολλοί ερευνητές έχουν δείξει οτι η ελαφρά προσθήκη κοπριάς συμπληρωμένη με χημικά λιπάσματα ιδιαίτερα φωσφορούχα είναι η πιό οικονομική μεταχείριση απο την χρήση μόνο κοπριάς σε μεγαλύτερες ποσότητες. Αυτό είναι πολυ σημαντικό διότι σε πολλές περιπτώσεις η ζωική κοπριά  είναι πολύ ακριβή και δύσκολο να εξασφαλιστεί ειδικά απο καλλιεργητές που δεν έχουν δική τους κτηνοτροφία ή η περιοχή τους δεν έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία.

Τρόποι εφαρμογής κοπριάς
Η κοπριά τοποθετείται στο έδαφος είτε σε όλη την έκταση , είτε κατα γραμμές είτε κατα  θέσεις. Η διασπορά της κοπριάς σε όλη την έκταση γίνεται όταν η καλλιέργεια καλύπτει ή θα καλύψει σε κάποιο στάδιο της ανάπτυξης της όλη την έκταση του εδάφους. Σε μικρούς λαχανόκηπους, η διασπορά σε όλην την έκταση γίνεται είτε με το φτυάρι αφού προηγουμένως η κοπριά τοποθετηθεί σε σωρούς διάσπαρτους στο χωράφι. Όταν πρόκειται για μεγάλες εκτάσεις χρησιμοποιούνται οι μηχανικοί διασκορπιστήρες και ένας τύπος απο αυτούς είναι η καρότσα με τον κινούμενο ίμαντα στον πυθμένα της καρότσας. Η τοποθέτηση της κοπριάς κατα γραμμές συνίσταται στις περιπτώσεις εκείνες που τα λαχανικά φυτεύονται κατα γραμμές που απέχουν αρκετά μεταξύ τους αλλά είναι πολύ κοντά πάνω στην γραμμή. Η κατά θέσεις τοποθέτηση της κοπριάς εφαρμόζεται όταν τα λαχανικά φυτεύονται σε θέσεις οπως είναι τα πεπόνια , καρπούζια, αγγούρια, κολοκυθάκια κα. Εννοείται οτι τόσο στην περίπτωση τοποθέτησης της κοπριάς σε γραμμές και ακόμα περισσότερο στην τοποθέτηση της κοπριάς κατα θέσεις, οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ μικρότερες.
Πίνακας. Περιεκτικότητα σε κύρια θρεπτικα συστατικά , κοπριάς διαφορετικής  προέλευσης.
Κοπριά
Υγρασία
Σύνθεση κατα προσέγγιση(κιλά ανά τόνο)

            Ν
Ρ2Ο5
Κ2Ο
Φρέσκια κοπριά μαζί με στρωμνη



Αγελάδος
86
5
1,8
4,5
Αλόγου
80
5,9
2,3
5,9
Γαλοπούλας
74
11,8
6,3
4,5
Κότας
73
10
10
4,5
Πάπιας
61
10
13,1
4,5
Προβάτου
70
9
6,8
9,5
Χήνας
67
10
5
4,5
Χοίρου
87
5
2,7
4
Αποξηραμένη κοπριά
Αγελάδος
17
11,3
10,8
19
κοτας
13
14
15,8
18
Προβάτου
10
14,5
11,3
18,6
Χοίρου
10
20,4
19
9



ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΓΠΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου