.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Προσαρμόζεται στα ψηλά το ελληνικό ελαιόλαδο

Κρόκου Μαρία|Agronews.gr
Από ψηλά ξεκίνησαν οι πρώτες τιµές παραγωγού για το φετινό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, µε τη Λακωνία να πιάνει σ’ αυτή τη φάση και 4,35 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Βέβαια, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ελαιόλαδο αυτό προέρχεται από πρόωρη κοπή ελαιών, χαµηλών στρεµματικών αποδόσεων και δεν αντιπροσωπεύει την πραγµατική εικόνα της αγοράς. Στα θετικά πάντως είναι και το γεγονός ότι λόγω των καλών τιµών παραγωγού για το περσινό ελαιόλαδο τα αποθέµατα τώρα στην Ελλάδα είναι µηδενικά, σε αντίθεση µε άλλες χρονιές.
Επίσης, τα πρώτα µηνύµατα από Λακωνία, Κόρινθο και Κρήτη µιλάνε για µειωµένη σε σχέση µε πέρυσι παραγωγή, ενώ ιδιαίτερα ικανοποιητική δείχνει να είναι η ποιότητα στις περισσότερες περιοχές, όπου έχει ξεκινήσει η ελαιοσυγκοµιδή, κατά κοινή οµολογία παραγωγών και γεωπόνων.
Ενδεικτικά, µε τιµή παραγωγού 4,35 ευρώ το κιλό πουλάει το έξτρα παρθένο αυτή την περίοδο ο Ελαιουργικός Συνεταιρισµός Παντάνασσας στους Μολάους Λακωνίας. Σηµειώνεται ότι πέρυσι η αντίστοιχη τιµή ήταν κατά 0,90 ευρώ χαµηλότερη, στα 3,45 ευρώ το κιλό. Κι αυτό καθώς «το φετινό ελαιόλαδο έχει καλύτερη ποιότητα, µε 2,5 γραµµές οξέα», επισηµαίνουν οι εργαζόµενοι στον Συνεταιρισµό, προσθέτοντας ότι φέτος οι ελιές είναι πιο άγουρες και από 4,5 κιλά παράγεται ένα κιλό ελαιόλαδο, ενώ πέρυσι η αντίστοιχη αναλογία ήταν 3,5/1.
Στο ίδιο κλίµα, απ’ τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Αγίων Αποστόλων Λακωνίας έφυγαν 2 βυτία µε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο µε τιµή παραγωγού 4,35 ευρώ το κιλό. «Η καλή µέρα είχε φανεί απ’ το πρωί» για το ελαιόλαδο της περιοχής, καθώς προηγουµένως είχαν πωληθεί από το Συνεταιρισµό, 2 βυτία, αυτή τη φορά αγουρέλαιο, µε τιµή παραγωγού 4,60 και 4,50 ευρώ το κιλό.
Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι οι αντίστοιχες τιµές για τα πρώτα 3 βυτία που πούλησε ο συγκεκριµένος συνεταιρισµός ήταν 3,45 ευρώ το κιλό, για τα επόµενα, 3,75, ενώ η µέση τιµή της περσινής χρονιάς είχε διαµορφωθεί στα 3,73 ευρώ το κιλό. «Υπάρχει πάρα πολύ µεγάλο ενδιαφέρον», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπατσάκης, ο οποίος επισηµαίνει ότι η χρονιά µπορεί να εξελιχθεί καλύτερα από την περσινή, «αν το διαχειριστούµε καλά». 
Παράλληλα, στην Κορινθία η τιµή παραγωγού είναι αυτή την περίοδο στα 3,90 ευρώ το κιλό, το έξτρα παρθένο, ενώ στην αρχή της περσινής σεζόν, 5-10 Νοεµβρίου, ήταν 2,70. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του προέδρου του Συνεταιρισµού Αγίου ∆ηµητρίου Μονεµβασιάς, Σωτήρη Κρητικό, «η χρονιά φαίνεται καλή και πιστεύω ότι η τιµή παραγωγού θα ξεκινήσει από τα 4,30-4,40 ευρώ το κιλό, καθώς η αντίστοιχη για το ελάχιστο ελαιόλαδο της περσινής χρονιάς είναι 3,80-4 ευρώ το κιλό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου