.

.......................... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . .............................. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι.............Μεγάλη προσοχή στις φωτιές!!...... Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα,μην δουλεύετε τροχό στην ύπαιθρο,μην κάνετε ηλεκτροκόληση κοντά σε ξερά χόρτα....Οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.....Τα θαλάσσια στρώματα παρασύρονται πολύ εύκολα απο τους πολύ δυνατούς βοριάδες....Προσοχή στα παιδιά......Η Περιφέρεια Κρήτης, ενημερώνει ότι υπογράφηκε η 3η Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης πράξεων στο Υπομέτρο 6.1 "Εγκατάσταση Νέων Γεωργών", στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης έτους 2016, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται συνολικά στην Περιφέρεια Κρήτης 1.686 Νέοι Γεωργοί με δημόσια δαπάνη 34.084.500,00 ευρώ. Τα τελικά αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης: http://www.crete.gov.gr/ (Ενότητες: Ενημέρωση-Δράσεις-Πρωτογενής Τομέας). ......

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013

Ευάλωτες οι πιπεριές στον περονόσποροΗ πιπεριά θερμοκηπίου είναι ευάλωτη σε ασθένειες με συμπτώματα περονοσπόρου, με κυριότερο τον μύκητα Peronospora tabacina.

Οι άλλοι μύκητες είναι Peronospora spp, Pseudoperonospora cubensis Phytophthora infenstans και Bremia lactucae.
Ο περονόσπορος σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες πιπεριάς σε αναπτυγμένα φυτά εμφανίζεται στην πάνω επιφάνεια των φύλλων με τη μορφή κιτρινοπράσινων κηλίδων. Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας στις αντίστοιχες περιοχές στην κάτω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζουν γαλάζιες έως ιώδεις εξανθήσεις από τις καρποφορίες του παθογόνου. Τα έντονα προσβεβλημένα φύλλα νεκρώνονται και πέφτουν.

Σκευάσματα
Για τη χημική καταπολέμηση του Peronospora tabacina στις πιπεριές θερμοκηπίου είναι εγκεκριμένα σκευάσματα με βάση το υδροξείδιο του χαλκού και ημερομηνία χρήσης μέχρι 31 Μαΐου 2014. Μερικά από αυτά τα σκευάσματα, που καλύπτουν και άλλους περονόσπορους, είναι :
• Kocide 40 WG, βρέξιμοι κόκκοι, της DuPont Hellas A.E. 
• Υδροξείδιο χαλκού WP, βρέξιμη σκόνη, της Βιορύλ Α.Ε.
• Kocide 2000 35 WG, βρέξιμοι κόκκοι, της DuPont Hellas A.E.
• Jade 40 WG, βρέξιμοι κόκκοι, της Χελλαφάρμ Α.Ε.
• Fancy 50 WP, βρέξιμη σκόνη, της Φάρμα – Χημ ΑΒΕΕ
• Jade 30 WG, βρέξιμοι κόκκοι, της Χελλαφάρμ Α.Ε.

Εφαρμογές
Τα παραπάνω σκευάσματα έχουν προληπτική και κατασταλτική δράση εναντίον του περονοσπόρου στη πιπεριά θερμοκηπίου. Εφαρμόζονται με ψεκασμούς του φυλλώματος όταν οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη της ασθένειας. Για προληπτικές επεμβάσεις έως ελαφρά προσβολή η δόση, για τα σκευάσματα με δραστική ουσία 35% σε μεταλλικό χαλκό, είναι 100 – 150 γρ. σε 100 λίτρα νερό.
Σε βαριά προσβολή η δόση ανεβαίνει σε 175 – 250 γρ. Χρησιμοποιώντας σκευάσματα με διαφορετική περιεκτικότητα σε δραστική ουσία, η δόση τροποποιείται ανάλογα και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του προμηθευτή που αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος. Οι παραπάνω ψεκασμοί εκτός από τον περονόσπορο καταπολεμούν και τις βακτηριώσεις και άλλες μυκητιάσεις της πιπεριάς.

Καλλιεργητικά μέσα
Οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του περονόσπορου είναι αποτελεσματικοί όταν εφαρμόζονται μέσα που συντείνουν στη μείωση των μολυσμάτων, όπως :
• Φύτευση μόνο υγιών φυταρίων σε σωστές αποστάσεις
• Μείωση της υγρασίας στο θερμοκήπιο
• Συστηματική απομάκρυνση και καταστροφή των προσβεβλημένων φυτικών μερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου