.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Ζημιές από τις βροχές στα χειμερινά κηπευτικά της Κρήτης



Λασηθιωτάκη Πέλλα|  agronews.gr
Σημαντικές ζημιές σε ανασφάλιστα προϊόντα για τα οποία δεν πρόκειται να δοθούν αποζημιώσεις προκαλούν οι τελευταίες βροχοπτώσεις στην Κρήτη.
Ιδιαιτέρως οι έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου έχουν προκαλέσει ζημιές σε χειμερινά κηπευτικά του δήμου Γόρτυνας,  τα οποία οι παραγωγοί δεν είχαν φροντίσει να ασφαλίσουν στον ΕΛΓΑ και έτσι είναι αδύνατο να εισπράξουν αποζημιώσεις. Επίσης, ο ΕΛΓΑ δεν διαπίστωσε ζημιές στις ελιές από την τελευταία ανεμοθύελλα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων που πήγαν  σε χωριά του δήμου Μινώα Πεδιάδος την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου  η μείωση του ελαιόκαρπου οφείλεται στην ακαρπία που είχε προηγηθεί και όχι στους προχθεσινούς, ισχυρούς νότιους ανέμους.

Δεν ξέρουν τι θα απογίνουν…..
Όπως λέει  ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Κρήτη Νίκος Δασκαλάκης πολλοί ιδιοκτήτες μονοετών καλλιεργειών (π.χ. υπαίθρια κηπευτικά και λαχανικά) δεν ασφαλίζουν τα προϊόντα τους, για να αποφύγουν την καταβολή των ασφαλίστρων. Έτσι, όταν γίνονται ζημιές είναι αδύνατον να αποζημιωθούν, αφού τα σχετικά στοιχεία δεν υπάρχουν στα αρχεία του ΕΛΓΑ.  Ο κ. Δασκαλάκης επισημαίνει ότι ο Οργανισμός δεν μπορεί να αποζημιώσει παραγωγή που δεν υπάρχει στα αρχεία του. Κατά συνέπεια αυτοί οι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βροχοπτώσεις της 4ης Νοεμβρίου έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε υπαίθρια κηπευτικά στο δήμο Γόρτυνας, τα οποία δεν αποζημιώνονται. Οι ίδιες νεροποντές προκάλεσαν ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο και στάβλους που είναι ασφαλισμένα και θα αποζημιωθούν κανονικά.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Δασκαλάκης είπε ότι στο δήμο Μινώα Πεδιάδος το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ δεν διαπίστωσε ζημιές από την ανεμοθύελλα στην παραγωγή ελαιόδεντρων. Υπάρχει, πράγματι, μείωση της παραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών, λέει ο κ. Δασκαλάκης, η οποία είναι μεγάλη και «καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να δοθούν στους παραγωγούς αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου