.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Ελαιοκαλλιέργεια και κλιματικές αλλαγές


Μιλώντας για τις προβλέψεις σχετικά με την ανάπτυξη καλλιεργειών στην Κρήτη με βάση τα κλιματικά μοντέλα ο Γεωπόνος, MSc  Δημήτρης Βολουδάκης τόνισε πως «όλα δείχνουν ότι  πρέπει να ληφθούν μέτρα λόγω της μεταβολής του κλίματος. Μέτρα όπως η ορθότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων καθώς προβλέπεται μείωση των υδάτινων πόρων από 10 - 25%, ενώ αναμένεται και αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι το 2050 κατά δύο βαθμούς Κελσίου. Έτσι δημιουργείται ένα πολύ σύνθετο περιβάλλον το οποίο χρήζει εκτεταμένης έρευνας και μελέτης για να εξασφαλίσουμε την διατροφική επάρκεια του νησιού και της Ελλάδας. Παράλληλα να προσαρμοστούμε γρήγορα στις οικονομικές μεταβολές που θα έρθουν, καθώς επηρεάζεται άμεσα η παραγόμενη ποσότητα, η ποιότητα και οι τιμές βασικών προϊόντων της Κρήτης όπως η ελιά, το σταφύλι, το κρασί κ.ά».
Σύμφωνα με τον κ. Βολουδάκη έρευνες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες της Κρήτης δείχνουν ότι το νησί θα έχει πρόβλημα με τη διάβρωση εδάφους, άρα θα έχουμε λιγότερα αξιοποιήσιμα γεωργικά εδάφη. Επίσης θα υπάρξει πρόβλημα με τους υδάτινους πόρους καθώς θα έχουμε λιγότερους. Ακόμη, τα επόμενα τριάντα χρόνια μέχρι τα τέλη του αιώνα η ελαιοκαλλιέργεια φαίνεται να εξαπλώνεται προς βορρά, δηλαδή μεταφέρεται η καλλιέργεια ελιάς προς τα βορειότερα μέρη της Ελλάδας όπως π.χ. η Θεσσαλία. Γενικά, φαίνεται να υπάρχει μία μετατόπιση των πιο ζεστών ζωνών του Ισημερινού και της Αφρικής προς τα βόρεια.
www.agronews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου