.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Νέος ιός κολοκυθιάς στην Ισπανία˙ κίνδυνος επιδημίας

 

Νέος ιός κολοκυθιάς στην Ισπανία˙ κίνδυνος επιδημίας
Το εργαστήριο Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και Παραγωγής του επαρχιακού συμβουλίου Γεωργίας, Αλιείας και Περιβάλλοντος της Αλμερίας ανίχνευσε έναν νέο ιό σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες κολοκυθιού σε περιοχές δυτικά της χώρας. Γνωστός ως ιός του καρουλιάσματος του φύλλου της τομάτας του Νέου Δελχί (ToLCNDV) ανιχνεύεται για πρώτη φορά σε φυτείες κολοκυνθοειδών καλλιεργούμενες σε θερμοκήπιο, τόσο στην Αλμερία, όσο και σε ολόκληρη την Ισπανία.
Σε έκθεση του εργαστηρίου διευκρινίζεται ότι ο ιός μεταφέρεται αποκλειστικά από τον αλευρώδη (Bemisia tabaci), ενώ έχει πολλούς ξενιστές καθώς αναπτύσσεται τόσο στα κολοκυνθοειδή, όσο και στα είδη της οικογένειας solanaceae όπου και πρωτοεμφανίστηκε. Μάλιστα, ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα μέχρι σήμερα στην Ινδία, την χώρα καταγωγής του ιού, παρατηρήθηκαν σε φυτά τομάτας, πλέον προσβάλλει και την κολοκυθιά. Παρ’ όλα αυτά, ο συγκεκριμένος ιός δεν αποτελεί αιτία καραντίνας σύμφωνα με τους κανόνες φυτοϋγειονομικής προστασίας, αλλά ούτε και βρίσκεται στις λίστες του Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού Οργανισμού Φυτοπροστασίας (European and Mediterranean Plant Protection Organization – EPPO) ή αναφέρεται στην βάση δεδομένων του συγκεκριμένου οργανισμού. Η αναγνώρισή του σύμφωνα με το ισπανικό επαρχιακό συμβούλιο, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, παρά μόνο με συνεργασία των παραγωγών, οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν δείγματα από τις καλλιέργειές τους και τους υπεύθυνους τεχνικούς, οι οποίοι θα ελέγχουν τις καλλιέργειες κολοκυθιού από όπου θα προέρχονται τα δείγματα. Μάλιστα, στα θερμοκήπια όπου εντοπίζεται ο ιός σε ποσοστό άνω του 1% των φυτών, θα πρέπει να λαμβάνονται δύο επιπλέον δείγματα με σκοπό να επιβεβαιώνεται η παρουσία του. Σημειώνεται ότι τα προσβεβλημένα φυτά από τον ιό παρουσιάζουν κιτρίνισμα και καρούλιασμα των φύλλων. Έτσι, τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης θα μεταφέρονται στην Γενική Διεύθυνση Αγροτικής και Ζωικής Ανάπτυξης και αυτή με την σειρά της θα τα μεταφέρει στο Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος της Ισπανίας (Magrama), ώστε να συζητηθούν με την Εθνική Επιτροπή Φυτοπαθολογίας και σύμφωνα με την νομοθεσία να καταχωρηθεί ή όχι ως επικίνδυνος μικροοργανισμός σε εθνικό επίπεδο.
Παρακολούθηση και Συστάσεις
Στην σκέψη των πιθανών επιπτώσεων που μπορεί να έχει η παρουσία του ιού ToLCNDV και η πιθανή εξάπλωση του στην Ευρώπη (στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα παρατηρηθεί) και έχοντας στόχο την συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών για αυτές, η ισπανική υπηρεσία θα οργανώνει περιοδικούς ελέγχους στις κύριες ζώνες καλλιέργειας κολοκυθιού, αλλά και άλλων φυτών που μπορεί να είναι ξενιστές του ιού. Μάλιστα, επειδή οι συνθήκες καλλιέργειας στις διάφορες επαρχίες, όπου η παρουσία του αλευρώδη είναι έντονη, είναι κακές, αλλά υπάρχει και η έλλειψη μέσων ελέγχου των καλλιεργειών, ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα για πολλές καλλιέργειες. Γι’ αυτό, η παρακολούθηση των καλλιεργειών και αναφορά οποιασδήποτε προσβολής όποτε αυτή προκύψει κρίνεται αναγκαία. Επιπλέον, βασικό για τον περιορισμό του ιού είναι ο προληπτικός έλεγχος του αλευρώδη με τρόπο ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν ο πληθυσμός του στην καλλιέργεια, είτε με βιολογικά μέσα, είτε με στοχευμένες χημικές εφαρμογές. Σε περίπτωση εντοπισμού φυτών με συμπτώματα  του ιού ToLCNDV, σημειώνεται ότι θα πρέπει να καταστρέφονται πάραυτα με καύση αυτών. Με την ελπίδα ότι δεν θα παρουσιαστούν μολύνσεις και στην χώρα μας, θα πρέπει πάντα να είμαστε ενήμεροι και όσο το δυνατόν πιο οργανωμένοι για κάθε πιθανή περίπτωση, ενώ η πρόληψη θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για όλους τους καλλιεργητές.
Πηγή>εφημερίδα ΤΟ ΚΥΤΑΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου