.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών

Αλεξανδρής Πέτρος|  agronews.gr
Μέσω twitter ενημέρωσε το μεσημέρι της Τρίτης, 12 Νοεμβρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, για την έγκριση του προγράμματος Νέων Αγροτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Λακωνικά αναφέρει ότι «Εγκρίθηκε το πρόγραμμα "Εγκατάστασης Νέων Γεωργών" ύψους 100 εκατομμυρίων € για περισσότερους από 6.000 δικαιούχους» και τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Όπως έχει γράψει το Agronews, η ελληνική πρόταση περιελάμβανε κλιμακωτή ενίσχυση μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ.
Θυμίζουμε ότι, όπως έχει γράψει το Agronews, η ελληνική πρόταση περιελάμβανε κλιμακωτή ενίσχυση (πριμ) για την πρώτη εγκατάσταση των Νέων Γεωργών που κυμαινόταν μεταξύ 10.000 και 20.000 ανάλογα με την περιοχή κατοικίας και το είδος της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν ηλικία έως 40 ετών, να κατοικούν ή να μετακομίσουν στην ύπαιθρο, να μην έχουν ασχοληθεί ποτέ με το γεωργικό επάγγελμα στο παρελθόν (να μη φαίνεται αυτό στις ασφαλιστικές τους εισφορές και στο ΟΣΔΕ) και να παραμείνουν αγρότες για 10 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υπολογίσουν τα χρήματα που θα πάρουν, εάν προσθέσουν τα παρακάτω στοιχεία:

Περιοχή μόνιμης κατοικίας:

Ορεινή- 7.500 ευρώ

Μειονεκτική- 5.000 ευρώ

Λοιπές περιοχές- 2.500 ευρώ

Είδος εκμετάλλευσης στη μελλοντική μορφή:

Κτηνοτροφική- 7.500 ευρώ

Φυτική- 7.500 ευρώ

Μεικτή- Μελισσοκομία- 5.000 ευρώ

Επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης:

Πάνω από το 120% του εισοδήματος αναφοράς- 5.000 ευρώ

80%- 120% του εισοδήματος αναφοράς- 2.500 ευρώ

Το επόμενο βήμα από το υπουργείο είναι να δημοσιεύσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι μέχρι πότε μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις.

Συνέντευξη Τσαυτάρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών
«Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί η δυνατότητα σε ακόμη 6.000 δικαιούχους έως 40 ετών να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους στη γεωργία με τη δική τους αγροτική εκμετάλλευση στη φυτική, τη ζωική παραγωγή, στη μελισσοκομία και αλλού. Το νέο πρόγραμμα αφορά όσους είναι στην ύπαιθρο ή θέλουν να γυρίσουν στην ύπαιθρο και μπορούν να ξεκινήσουν την εκμετάλλευσή τους. Θα πάρουν ένα μπόνους που θα φτάσει για όσους είναι στις ορεινές περιοχές έως 20.000 ευρώ, στις νησιωτικές περιοχές έως 17.500 και όσοι είναι στον κάμπο μέχρι 15.000 ευρώ» σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Με το νέο πρόγραμμα, ο νέος αγρότης για να ξεκινήσει τη νέα του επιχείρηση «θα πάρει το 70% ως προκαταβολή - το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα το έχει δηλαδή στο ξεκίνημα γι αυτό και το ονομάσαμε πριμοδότηση της πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο 30% θα το πάρει σε δύο δόσεις των 15%» τονίζει ο κ. Τσαυτάρης. Προσθέτει μάλιστα ότι το υπουργείο «θα υποστηρίξει ποικιλότροπα τον νέο αυτόν αγρότη γιατί ακόμη κι αν δεν ξέρει κάτι -αν δηλαδή θέλει να ασχοληθεί για παράδειγμα με τη μελισσοκομία ή τη φυτική παραγωγή και δεν είναι εκπαιδευμένος- ο οργανισμός «Δήμητρα» θα φροντίσει στην πορεία να τον εκπαιδεύσει. Γι' αυτό και βάζουμε ως κριτήριο αν θα πάρει τη δεύτερη δόση του 15% την παρακολούθηση αυτών των μαθημάτων με επιτυχία και έχει πάρει αυτή τη εξειδίκευση».
Προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα, εκτός από το ηλικιακό κριτήριο, είναι «ο νέος αγρότης να αποκτήσει χωράφια, ζώα κλπ και να αρχίσει να τα εκμεταλλεύεται ως «αρχηγός» της εκμετάλλευσης. Το πρόγραμμα έχει στόχο δηλαδή ένας νέος ή μια νέα να στήσουν μια νέα αγροτική εκμετάλλευση. Δεν είναι μάλιστα υποχρεωτικό όλοι να πάνε για να σκάψουν τη γη. Μπορούν να ασχοληθούν με τη μεταποίηση, την εμπορία, τη συσκευασία, τη μεταφορά των προϊόντων» σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
 Ο κ. Τσαυτάρης σημειώνει ότι «η γεωργία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης του τόπου, να απασχολήσει πολλά χέρια. Ήταν ανέκαθεν μεγάλη δεξαμενή χεριών και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπορεί να μας βγάλει από τα αδιέξοδα που περνάμε. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να υποστηρίξουμε το ανθρώπινο δυναμικό. Αν αθροίσουμε αυτές τις προσπάθειες δηλαδή: Ήδη τρέχει το πρόγραμμα των 200 εκατομμυρίων ευρώ για τους νέους αγρότες, δίνουμε άλλα 100 εκατομμύρια για άλλους 6.000, σύνολο 18.000. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια βελτίωσης για περίπου 8.000 αγρότες, που έτσι επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους χάρη στο πρόγραμμα αυτό. Άρα συνολικά, πάνω από 25.000 αγρότες είτε μπαίνουν στην αγροτική παραγωγή είτε ανεβάζουν την παραγωγική τους διαδικασία στη γεωργία, ενισχύονται ποικιλότροπα γι αυτή την προσπάθεια τους και αυτό πιστεύω ότι είναι μια σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της υπαίθρου».


Τα ερωτήματα που διατυπώνουν αγρότες και μελετητές σχετικά με το επερχόμενο πρόγραμμα νέων αγροτών
Πλήθος ερωτηματικών τόσο από αγρότες όσο και από γεωπόνους μελετητές που ασχολούνται με την σύνταξη φακέλων επενδυτικών σχεδίων ακολούθησε την είδηση, ότι η χώρα μας έλαβε το πράσινο φως από την Κομισιόν για το πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Γεωργών, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα αφορά περίπου 6.000 δικαιούχους. Αν και σύμφωνα με όσα έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος η πρόσκληση του προγράμματος θα γίνει μέσα στις επόμενες 30 ημέρες οι αγρότες επικοινωνούν και ρωτούν λεπτομέρειες για τα κριτήρια ένταξής τους. Ο ΑγροΤύπος συγκέντρωσε τα ερωτήματα που έθεσαν στο σύνολό τους οι αναγνώστες του, τα οποία συνοψίζονται στα εξής:
  • Θα είναι υποχρεωτική η υπογραφή από Γεωπόνο - Μελετητή και θα υποβάλεται σύμφωνα με την ΚΥΑ το αντίστοιχο τιμολόγιο;
  • Τι θα γίνει τελικά με το θέμα του ΟΣΔΕ; Θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι δεν έχουν καταθέσει δηλώσεις το 2013;
  • Η προηγούμενη ΚΥΑ έδινε την δυνατότητα έξτρα βαθμολόγησης των νέων γεωργών σε περίπτωση που υπέβαλαν και σχέδιο βελτίωσης έως 50.000 ευρώ. Θα ισχύσει αυτό και στο πρόγραμμα του 2013;
  • Θα αλλάξει το εισόδημα αναφοράς που είναι τα 15.000 ευρώ; Οι αγρότες ζητούν μείωση του στις 12.000 ευρώ.
  • Πως θα γίνει η βαθμολόγηση στους μελισσοκόμους; Τα μελίσσια στους υπολογισμούς θα θεωρούνται όπως και τα ζώα;
  • Πως θα διευθετηθεί η διαφορά που τυχόν θα προκύψει από τον τελευταίο διασταυρωτικό έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη χρονιά που θα βγει το πρόγραμμα (το 2014);
  • Μέχρι σήμερα αυτό που ίσχυε ήταν ότι υπήρχε ο περιορισμός για μη κατάθεση υποψηφιότητας γεωργών που κατοικούν σε Δημοτικό διαμέρισμα άνω 100.000 κατοίκων. Τι θα γίνει τώρα που έχει επέλθει η ένωση κοινοτήτων με τους μητροπολιτικούς δήμους λόγω Καλλικράτη; Αυτό δεν θα οδηγήσει στη μείωση των υποψηφιοτήτων.
  • agronews.gr

Χρηματοδότηση

Αν και τα παραπάνω ερωτήματα μένουν να απαντηθούν προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να ξέρουν νωρίτερα αν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, το ύψος της χρηματοδότησης – σύμφωνα με πληροφόρηση από το ΥπΑΑΤ, η οποία επιβεβαιώνει τα προηγούμενα ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου – θα κυμαίνεται ανάλογα με την περιοχή μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει ως εξής (τα ποσά θα οριστικοποιηθούν με την προκήρυξη του προγράμματος):
  • Ορεινές περιοχές μέχρι 20.000 ευρώ
  • Μειονεκτικές περιοχές μέχρι 17.500 ευρώ, και
  • Λοιπές περιοχές μέχρι 15.000 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου