.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Επίθεση tuta absoluta στα κηπευτικά

 

Βοιωτία, Αττική, Εύβοια και Βόλος καταγράφουν σοβαρές ζημιές

Δούσκα Ελένη|        
Όλα τα φυλλώδη χειμερινά λαχανικά έβαλε στο στόχαστρο φέτος η Tuta Absoluta, που φαίνεται να έχει προκαλέσει έντονες ζημιές σε πολλές καλλιέργειες σε Βοιωτία, Εύβοια, Αττική και Βόλο.
Εκτός από τους ντοματοπαραγωγούς, προ εκπλήξεων βρίσκονται και αρκετοί καλλιεργητές κηπευτικών, οι οποίοι κατά τη συγκομιδή της φετινής σοδειάς τους, συνειδητοποιούν ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής είναι σοβαρά ζημιωμένο από το εν λόγω έντομο. Πολλές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες παρτίδες με λάχανα, μαρούλια και λοιπά φυλλώδη θα γυρίσουν πίσω, με χρέωση του ίδιου του παραγωγού. «Και λεφτά δεν παίρνει ο αγρότης και πληρώνει τα μεταφορικά» λέει χαρακτηριστικά ο παραγωγός κηπευτικών από τη Βοιωτία, Βασίλης Κόλλιας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ζημιές εντοπίζονται σε ντομάτα, πατάτα, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, πράσο στο σημείο έκπτυξης, κρεμμύδι, μαρούλι και καπνός. Στις περιπτώσεις βιολογικής καλλιέργειας οι ζημιές αγγίζουν το 100%.

Πιο τυχεροί είναι οι παραγωγοί που έκαναν τον απαραίτητο έλεγχο και πρόλαβαν να κάνουν ψεκασμούς. Όσοι ήταν πρώιμοι φέτος, μάλλον δεν θα καταφέρουν να «γλιτώσουν» τη σοδειά τους.

Το ζητούμενο είναι, σύμφωνα με τους αγρότες ότι δεν υπάρχει κάποιο πρότυπο καλλιέργειας, για έναν εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο δεδομένου ότι πρόκειται για προϊόντα διατροφής που αν δεν παραχθούν θα αναγκαστούμε να τα εισάγουμε.

Οι πληγείσες καλλιέργειες

Ακόμα και περισσότερο από 75% είναι η ζημιά στην ντομάτα από την tuta absoluta, σε Βοιωτία και Αττική. Ιδιαίτερα στην Εύβοια, όπου καλλιεργούνται περίπου 6.000 στρέμματα υπαίθριας ντομάτας, με κύριους πυρήνες την ευρύτερη περιοχή Αλιβερίου, Μαντουδίου και Στροπώνων, η ζημιά φτάνει και το 80%. Αυτό σημαίνει ότι οι μικρές ποσότητες που πωλήθηκαν καλούνται να βγάλουν ολόκληρο το κόστος της φετινής παραγωγής. Η ντομάτα πωλείται με μέση τιμή στα 50 λεπτά για τον παραγωγό στη λαϊκή αγορά και στα 20 με 25 λεπτά στη χονδρική, γεγονός που δείχνει ότι οι ντοματοπαραγωγοί των περιοχών αυτών είναι από τους μεγάλους χαμένους.

«Ύπουλη» είναι και η ζημιά στο λάχανο. Σε Βοιωτία και Αττική το έντομο έχει χτυπήσει το 25% της παραγωγής, γεγονός που σημαίνει για τον καλλιεργητή ότι βγάζει οριακά τα έξοδά του χωρίς κέρδος. Ωστόσο, το πρόβλημα στο λάχανο είναι ότι δεν εντοπίζεται εύκολα η ζημιά από την tuta absoluta, η οποία φτάνει μέχρι το κέντρο του.

Τα λάχανα έχουν αρχίσει και συγκομίζονται εδώ και 10 μέρες, ενώ αρκετά έχουν ήδη φύγει για τα σούπερ μάρκετ. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στα κομμένα λάχανα, καθώς μόλις κοπούν και εντοπιστεί το μέγεθος της ζημιάς, οι παρτίδες θα γυρίσουν πίσω, με χρέωση του παραγωγού. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι από εδώ και πέρα όσο οι θερμοκρασίες πέφτουν το έντομο σταματάει να πολλαπλασιάζεται, οπότε αυτή είναι και η τελευταία εβδομάδα που βγαίνουν οι κάμπιες από το αυγό, ζημιώνοντας τη φετινή σοδειά. Αυτή την εποχή το λάχανο έχει 60 λεπτά στη λαϊκή και στη χονδρική 18 με 22 λεπτά, ενώ το χειμώνα φτάνει στα 5 λεπτά και στη λαϊκή 50 λεπτά το κομμάτι ή στο 1 ευρώ τα μεγάλα.

Το ίδιο επικίνδυνη είναι και η ζημιά και στα μαρούλια, γιατί δεν φαίνεται, καθώς η κάμπια έχει την ιδιότητα να προσαρμόζει το χρώμα της  ανάλογα με την τροφή που τρώει. Το μαρούλι συγκομίζεται όλο τον χρόνο, που σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής θα έχει προλάβει να ψεκαστεί. Αυτή την περίοδο ο παραγωγός πληρώνεται στα 35 λεπτά το τεμάχιο στη λιανική και στα 15 με 18 λεπτά στη χονδρική.

Βγάζει... μάτι
Σε πράσο, κουνουπίδι και μπρόκολο οι ζημιές από την tuta absoluta είναι εμφανείς από το χωράφι, αναγκάζοντας στους καλλιεργητές να μην προχωρούν καν στη συγκομιδή τους. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά ο μεγάλος όγκος παραγωγής σε κουνουπίδι και μπρόκολο, ενώ για την ώρα στη χονδρική οι παραγωγοί πληρώνονται με 70 λεπτά το κιλό και στις λαϊκές από 1 μέχρι και 1,5 ευρώ το κιλό. Πέρυσι η τιμή του στο χωράφι κυμάνθηκε στα 25 λεπτά.

Όσον αφορά το πράσο, η ζημιά φτάνει και το 30%. Τώρα ξεκινά η συγκομιδή των πρώιμων, και επειδή το έντομο σαπίζει τη ρίζα και η τρύπα φαίνεται, ο παραγωγός είναι σε θέση να ελέγξει την καλλιέργεια και να μην συγκομίσει.

Το πράσο πιάνει το 1 ευρώ στη λιανική και τα 20 λεπτά στη χονδρική, ενώ το χειμώνα πέφτει στα 50 λεπτά. Στην πατάτα, η ζημιά δεν είναι σημαντική, φτάνει μόλις το 5%, αφού οι περισσότεροι καλλιεργητές πρόλαβαν και ράντισαν. Η πατάτα στη λιανική πωλείται στα 60 λεπτά για τον παραγωγό.

Επίσης μικρή ζημιά έχει και ο καπνός, μιας και τα φύλλα που έχουν υποβαθμιστεί είναι τα πάνω, τα οποία θεωρούνται και χαμηλής ποιότητας. Από την tuta absoluta φαίνεται να γλιτώνουν τα ξερά κρεμμύδια, καθώς δεν είναι της «αρεσκείας» της.  Οι πρώτες ζημιές στο χλωρό κρεμμύδι φτάνουν το 10 με 15%, ενώ με κάποιους προληπτικούς ψεκασμούς είναι δυνατόν να μην εμφανίσουν πρόβλημα. Στη λιανική τα ξερά πωλούνται στα 50 λεπτά για τον παραγωγό και τα χλωρά στα 35 λεπτά.

Η αιτία και οι συνέπειες
Η έξαρση του φαινομένου οφείλεται στον πολύ ήπιο χειμώνα καθώς και στο δροσερό καλοκαίρι, σύμφωνα με τους γεωπόνους. Τους χειμερινούς μήνες δεν θανατώθηκαν διάφορες μορφές εντόμων οι οποίες διαχείμασαν, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να πολλαπλασιαστούν με γοργούς ρυθμούς οι πληθυσμοί των φυτοπαθογόνων οργανισμών, καθιστώντας τους δύσκολο να ελεγχθούν.

Το πρόβλημα γίνεται έντονο στα φυλλώδη χειμωνιάτικα λαχανικά, στα οποία δεν γίνεται διασυστηματικός ψεκασμός για τη ζωντανή κοιμώμενη κάμπια, με συνέπεια το αποτέλεσμα να φαίνεται όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα για συγκομιδή. Να σημειωθεί ότι στους ασφαλιζόμενους κινδύνους του ΕΛΓΑ δεν περιλαμβάνεται η tuta absoluta, αλλά ούτε στα ΠΣΕΑ έχει ενταχθεί ποτέ. Επιπλέον, σύμφωνα με τους καλλιεργητές, δεν υπάρχουν ούτε εγκεκριμένα σκευάσματα, ωστόσο, ενδεικτικοί συνδυασμοί είναι τα πυρεθρινοειδή με βάκιλλο και νέας τεχνολογίας σκευάσματα για την tuta.
Πηγή>www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου