.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Εναλλαγή σκευασμάτων και καλλιέργειας η λύση για τα ζιζάνια


Λασηθιωτάκη Πέλλα|  www.agronews.gr
Να αλλάζουν τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούν και να κάνουν τροποποιήσεις στις καλλιέργειες τους, συνιστούν οι επιστήμονες στους καλλιεργητές, ώστε να αντιμετωπίσουν τα ζιζάνια τα οποία γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς η παρατεταμένη χρήση των ίδιων ζιζανιοκτόνων και η μονοκαλλιέργεια, συμβάλουν στην ενδυνάμωση των ζιζανίων.
Αυτές και άλλες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ζιζανιολογικής Εταιρείας (European Weed Research Society), που πραγματοποιείται στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου έως και την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου. Στο συνέδριο παίρνουν μέρος 80 εξειδικευμένοι επιστήμονες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Τουρκία, τη Λευκορωσία, το Ισραήλ, το Ιράν κ.ά.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ζιζανιολογικής Εταιρείας καθηγητής στο Hebrew University of Jerusalem, Μπαρούχ Ρουμπίν, «φιλοσοφία μας είναι  μέσω διαλέξεων και συνεδρίων να γίνει διάχυση της γνώσης που έχουμε προς όλους τους αγρότες με επίκεντρο την αειφορική αντιμετώπιση των ζιζανίων και με τις λιγότερες δυνατόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις».
Κατά   τον κ. Ρουμπίν «η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων που οδηγεί στην ανθεκτικότητα των ζιζανίων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή χρησιμοποιούνται συνεχώς τα ίδια ζιζανιοκτόνα φάρμακα, επειδή είναι αποτελεσματικά. Συστήνουμε στους παραγωγούς να αλλάζουν ζιζανιοκτόνα και να αλλάζουν θέση στις καλλιέργειες, ώστε να ξεγελάνε τον 'εχθρό'. Με την μονοκαλλιέργεια τα ζιζάνια συνηθίζουν και επεκτείνονται. Για αυτό πρέπει να αλλάζουμε ζιζανιοκτόνα φάρμακα, να αλλάζουμε καλλιέργειες και να προσπαθούμε  με όλα τα μέσα και με μία ολοκληρωμένη αντιμετώπιση: με χημικά, μηχανικά, βιολογικά, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».
 Η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής αναπληρώτρια καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  Γαρυφαλλιά Οικονόμου τόνισε πως «η Ελλάδα βρίσκεται στην 'κόκκινη γραμμή' αναφορικά με την εξάπλωση επικίνδυνων ζιζανίων για τις καλλιέργειες λόγω της βιοποικιλότητας, των κλιματικών μεταβολών και της γεωγραφικής θέσης που βρίσκεται, στο σταυροδρόμι μεταξύ βορρά - νότου, ανατολής - δύσης, κ.τλ.». Όπως επεσήμανε η κ. Οικονόμου  «βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά την αντιμετώπισή τους, λαμβάνοντας την αειφορία του περιβάλλοντος. Για μας αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να περιορίσουμε τα ζιζάνια - εισβολείς που εξαπλώνονται πάρα πολύ εύκολα σε διαφορετικού είδους καλλιέργειες».
Η κ. Οικονόμου ανέφερε ακόμα ότι «τα ζιζάνια - εισβολείς γίνονται πιο ανθεκτικά λόγω της αλόγιστης χρήσης ζιζανιοκτόνων φαρμάκων, για αυτό και δυσκολευόμαστε να τα αντιμετωπίσουμε».
Να σημειωθεί ότι  πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ενδυναμώσει τους μηχανισμούς εντοπισμού φυτών εισβολέων στην ευρωπαϊκή ήπειρο και θα τα θέσει σε καθεστώς καραντίνας, λόγω της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που προκαλούν στις καλλιέργειες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου