.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Αυτάρκεια.Απαραίτητος τρόπος ζωής πλέον για κάθε νοικοκυριό.



Αυτάρκεια στο σπίτι μας.Ισως είναι πλέον ο μόνος τρόπος επιβίωσης αλλά και υγιεινής διαβίωσης για την οικογένεια μας
Τι χρειάζεται όμως για να μπορεί ενα νοικοκυριό να επιβιώσει με αυτοπαραγωγή?Πρώτα πρώτα πρέπει να γνωρίσουμε και να τηρήσουμε πιστά τον κύκλο της φύσης.Αν βάλουμε στην αρχή του κύκλου τον άνθρωπο,τότε,ακολουθεί η γή, το νερό, τα ζώα με την κοπριά τους,και τέλος τα λαχανικά και τα φρούτα,που καταλήγουν πάλι στον άνθρωπο.
Πρέπει λοιπόν αρχικά να εξασφαλίσουμε ένα κτηματάκι αρκετό για να καλύψει μιά τετραμελή οικογένεια.Δεν είναι απαραίτητο να είναι μεγάλο.Ακόμα καί δύο περιφραγμένα στρέμματα είναι αρκετά,πρέπει όμως  να υπάρχει ένα πηγάδι που να μας δίνει τουλάχιστον 4-5 κυβικά νερό την ημέρα.Απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός,ενα αμπελουργικό τραχτεράκι 30-40 ίππων με αλέτρι φρέζα και καρότσα που θα μας λύσει τα χέρια.Ακόμα και μιά σκαπτική μηχανή μπορεί να μας διευκολύνει πάρα πολύ.
Μια αντλητική μηχανή για να μπορούμε να ποτίσουμε απο το πηγάδι μας.
Ηκατασκευή μιάς υπερυψωμένης δεξαμενής που θα γεμίζει συνεχώς απο το πηγάδι,με έναν ανεμόμυλο-αντλία είναι πολύ καλή ιδέα,διότι θα μπορούμε να ποτίζουμε με τη φυσική ροή.
Για τις κοτούλες μας απαιτείται ένα κοτέτσι 30 τετρ.μέτρων μαζί με το προαύλιο.Το κυρίως κτίριο θα είναι 3 επι 6 μέτρα και θα χωρίζεται σε δύο τμήματα.Το ένα τμήμα θα φιλοξενεί τις κότες αυγοπαραγωγής,και ένα διώροφο χώρισμα για την κλώσσα και τα νεαρά κοτοπουλάκια.Οι διαστάσεις αυτού του τμήματος θα είναι 3.5 επι 3 μέτρα και θα μπορούν να φιλοξενηθούν 25-30 κότες,μαζί με τις φωλιές τους,που θα μας δίνουν κατά μέσο όρο  15 αυγά την ημέρα.
Το δεύτερο τμήμα θα φιλοξενεί τα κρεατόπουλα μας.Με διαστάσεις 2,5 επι 3 μέτρα,θα είναι κατάλληλο για 50 κοτόπουλα το χρόνο.
Το προαύλιο θα είναι χωρισμένο επίσης σε δύο τμήματα,κλειστό με κοτετσόσυρμα απο παντού και θα έχει διαστάσεις 2 επι 6 μέτρα.


Ενας δεύτερος στάβλος τριών διαμερισμάτων,είναι απαραίτητος για την εκτροφή των ζώων του σπιτιού.
Το κάθε διαμέρισμα πρέπει να έχει ελάχιστες διαστάσεις 2,5 επι 2,5 μέτρα με σωστό προσανατολισμό (η πλάτη στο βορά).Στο πιό δροσερό διαμέρισμα θα βάλουμε τα κουνελάκια μας.
Με μεγάλα ανοίγματα,θα μπορεί να περιέχει τέσσερεις κουνελιάστρες σε σχήμα Π. Μία για τον κούνελο και το ζευγάρωμα,μία για την κουνέλα με τα μικρά της και δύο για το μεγάλωμα των κουνελιών.
Το δεύτερο διαμέρισμα θα το προορίσουμε για τις κατσικούλες μας.Δύο κατσίκες,είναι αρκετές για το γάλα του σπιτιού,Αν όμως υπάρχει χώρος και δυνατότητα για τρία πρόβατα ακόμα,τότε θα φτιάχνουμε και τα τυράκια μας.
Το τρίτο διαμέρισμα του σταύλου θα φιλοξενεί το γουρουνάκι του σπιτιού.Θα πρέπει να έχει προαύλιο αλλά και να είναι φτιαγμένο έτσι που να καθαρίζεται εύκολα.
Κοντά στους σταύλους θα πρέπει να υπάρχει ο χώρος κομποστοποίησης.Εκεί θα φτιάξουμε δύο χωρίσματα όπου θα ρίχνουμε τις κοπριές μας και τα φυτικά υπολλείματα,αλλάζοντας χώρισμα κάθε 6 μήνες.

Απαραίτητη είναι και μιά μικρή αποθήκη κοντά στα ζώα,όπου θα έχουμε τις ζωοτροφές και τα μικροεργαλεία μας.
Κοντά στο φράχτη του κτήματος θα φυτέψουμε ανά τρία μέτρα,όλων των ειδών τα καρποφόρα δέντρα που ευδοκιμούν στην περιοχή μας.
Σε ένα βορεινό τμήμα του φράχτη θα στήσουμε μια κρεβατίνα απο όπου θα προμηθευόμαστε τα σταφύλια για το κρασάκι στο τραπέζι μας.(ενδεικτικές διαστάσεις,2 επί 10 μέτρα,και ύψος 2 μέτρα).
Εκατό τετραγωνικά μέτρα εδάφους είναι αρκετά για τον λαχανόκηπο του σπιτιού.Αν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης αυτού του χώρου με την κατασκευή ενός μικρού θερμοκηπίου,τότε θα αυξήσουμε την ποσότητα των λαχανικών μας στο τετραπλάσιο.
Η συγκαλλιέργεια αρωματικών φυτών μαζί με τα λαχανικά μας θα τα προστατεύει απο ασθένειες και παράλληλα θα έχουμε και τα μπαχαρικά η το τσάι για την κουζίνα μας.
Τις πατάτες του σπιτιού,μπορούμε να τις έχουμε καλλιεργώντας σε 250 τετραγωνικά,με μπόλικη κοπριά,συγκομίζοντας 2-3 φορές το χρόνο,ανάλογα με την περιοχή.
Δώδεκα μεγάλα ελαιόδεντρα σε μισό στρέμμα γής μπορούν να μας δώσουν το λάδι της οικογένειας για όλο το χρόνο.Αν η περιοχή δέν επιτρέπει την καλλιέργεια της ελιάς,τότε τον συγκεκριμένο χώρο τον χρησιμοποιούμε για καλλιέργεια ζωοτροφών όπως τρυφίλι,κριθάρι,βίκο κλπ.
Το σιτάρι,τη ζέα,κλπ που θα καλλιεργήσουμε για το ψωμί και τα ζυμαρικά του σπιτιού,θα καταλαμβάνουν επίσης έκταση μισού περίπου στρέμματος.
Δέκα κυψέλες με μέλισσες σε ένα απάνεμο σημείο του κτήματος χρειάζονται οπωσδήποτε,και για την επικονίαση των λουλουδιών του κήπου μας αλλά και για το μέλι του σπιτιού.
Αλλες απαραίτητες κατασκευές,που θα συμβάλλουν στην οικογενειακή μας αυτάρκεια,είναι ο πετρόμυλος, ο ξυλόφουρνος,το καπνιστήριο-ξηραντήριο,η ψησταριά,και η παραστιά.
Σε ένα σημείο του κτήματος που δέν το βλέπει ο ήλιος,μπορούμε να σκάψουμε και να σκεπάσουμε έναν υπόγειο χώρο με διαστάσεις 3 επι 3 μέτρα επι 2 μέτρα ύψος.Αυτός ο χώρος θα χρησιμεύσει σαν κελάρι για την μακρόχρονη διατήρηση πολλων τροφίμων.
Μενέλαος Μικρασιάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου