.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Το άζωτο θρέφει τα φυτά


Το άζωτο θρέφει τα φυτά
Τα θρεπτικά στοιχεία συμβάλλουν με πολλούς τρόπους στην ανάπτυξη και αποδοτικότητα των φυτών. Ταυτόχρονα όμως βοηθούν και στην ικανότητα των φυτών να αμύνονται αποτελεσματικά σε προσβολές παθογόνων μικροοργανισμών.

Όσον αφορά στο βασικότερο από τα τρία μακροστοιχεία, το Άζωτο-Ν, αρκετές μελέτες συμφωνούν στο ότι η λάθος εφαρμογή αζωτούχου λίπανσης αυξάνει την ευπάθεια των καλλιεργειών σε έντομα και ασθένειες.

Πιο συγκεκριμένα, υπό συνθήκες αφθονίας αζώτου οι φυτικοί ιστοί γίνονται μαλακότεροι, διότι οι υδατάνθρακες μετασχηματίζονται σε πρωτεΐνες πάρα σε ουσίες ενίσχυσης-κατασκευής κυτταρικών τοιχωμάτων. Εκτός των άλλων, η υψηλή συγκέντρωση αζώτου μειώνει τη σύνθεση κάποιων ουσιών, όπως οι λιγνίνες και οι φαινόλες, που συμμετέχουν στην άμυνα του φυτού. Έτσι λοιπόν γίνεται εύκολα σαφές πως όλα τα παραπάνω επιδρούν σημαντικά στην ωρίμανση των φυτών όπως και στη βλαστική περίοδο, χρονικά σημεία κατά τα οποία τα φυτά καθίστανται ευπαθή σε προσβολές από παθογόνα.

Από την άλλη, τα φυτά που υποφέρουν από έλλειψη αζώτου είναι ασθενικά και ωριμάζουν γρηγορότερα, με συνέπεια να είναι περισσότερο ευπαθή σε προαιρετικά παράσιτα.

Πρακτικες λιπανσης με αζωτουχα λιπασματα
Οπως προειπαμε το αζωτο αποτελει το στοιχειο κλειδι για τον ελεγχο της βλαστησης και της καρποφοριας.Ωστοσο το στοιχειο αυτο πρεπει να τυχει της μεγαλυτερης δυνατης προσοχης και λογω των πολλων του αρνητικων επιπτωσεων αλλα και των περιβαλλοντικων προβληματων τα οποια προκαλει.
Κατα τη χρηση αζωτουχων λιπασματων , η ποσοτητα,η εποχη, ο τροπος χορηγησης και ο τυπος του λιπασματος πρεπει να τυχουν ιδιαιτερης προσοχης.
Ποσοτητα: οι χρησιμοποιουμενες ποσοτητες αζωτου στη χωρα μας ειναι υπερβολικες αν και παρατηρειται μια μειωση. Η ποσοτητα του αζωτου δεν προκαθοριζεται αλλα πρεπει να καθοριζεται ξεωριστα για καθε περιπτωση.Το ποσο του αζωτου καθοριζεται απο το ειδος της καλλιεργειας και απο το επιπεδο γονιμοτητας του εδαφους.Ενδεικτικα αναφερουμε οτι τα εσπεριδοειδη χρειαζονται 0,4-1 κιλα/δεντρο ενω η πιπερια 20-30 κιλα/στρεμμα.

Εποχη χορηγησης: γενικα δεν ενδεικνυται η προσθηκη αζωτουχων λιπασματων πολυ πριν τη βλαστικη αναπτυξη των φυτων,αλλα αντιθετα θα πρεπει να εφαρμοζονται την πλεον κρισιμη περιοδο που ειναι αυτη της εντονης βλαστησης,ετσι ωστε το αζωτο (νιτρικης και αμμωνιακης) μορφης να διαλυθει και να φτασει γρηγορα στο ενεργο μερος του ριζικου συστηματος. Η εφαρμογη της λιπανσης πρεπει να γινεται με γνωμονα οτι το αζωτο οφειλει να βρισκεται στα διαφορα οργανα του φυτου την εποχη που αυτο ειναι απαραιτητο. Για παραδειγμα στα δεντρα οι μεγαλυτερες αναγκες ειναι κατα την επριοδο της ανθησης και στην αρχη της βλαστησης. Ομως στην περιοδο συγκομιδης των καρπων δεν πρεπει να υπαρχει αυξημενη συγκεντρωση αζωτου γιατι υποβαθμιζεται η ποιοτητα των καρπων και δυσκολευει η συντήρησή τους.

Τροπος εφαρμογης: το αζωτο χορηγειται κυριως απο εδαφους εκτος απο τους διαφυλλικους ψεκασμους του φθινοπωρου.Στο εδαφος το Ν δινεται ειτε υπο στερεα μορφη ειτε με υδρολιπανση. Με την υδρολιπανση εχουμε καλλιτερα αποτελεσματα και οικονομια 50 σε λιπασμα. Στα δεντρα καλο θα ειναι το λιπασμα να εφαρμοζεται στη ζωνη των ριζων και οχι κοντα στον κορμο. Σε γραμμικες φυτευσεις η προθηκη να γινεται επι των γραμμων.

Τυποι αζωτουχων λιπασματων: το ph του εδαφους καθοριζει τη χρηση οξινων ή αλκαλικων λιασματων, Το κατ’εξοχην οξινο λιπασμα ειναι η θειϊκη αμμωνια και το πιο αλκαλικο η κυαναμιδη του ασβεστιου. Ο τυπος του εδαφους και κυριως η μηχανικη του συσταση καθοριζουν σε καποιο βαθμο επισης τον τυπο του αζωτουχου λιπασματος. Ετσι σε βαρεια υγρα εδαφη η χρηση αμμωνιακου αζωτου δεν ειναι ενδεδειγμενη. Η ηλικια του δεντρου και η κατασταση βλαστησης καθοριζουν τον τυπο του λιπασματος, δεδομενου οτι η αμμωνιακη μορφη ευνοει την καρποφορια και η νιτρικη τη βλαστηση. Δενδρα νεαρης ηλικιας με μικρη βλαστηση ή δενδρα γερασμενα χρειαζονται περισσοτερο τη νιτρικη μορφη του αζωτου.


Το διαβάσαμε στο .ecotimes.gr και fyta.createforumhosting.com
Ενα άρθρο του http://www.fytokomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου