.

.......................... Για τις πιό πρόσφατες τιμές των κηπευτικών,κάντε κλικ δεξιά στον έμπορο που κυνηγά το πεντακοσάευρο . .............................. .......Οι αναγραφόμενες τιμές αφορούν την κοστολόγηση των προιόντων στο χωράφι και δεν περιλαμβάνουν το όποιο κέρδος επιδιώκουν οι μεσάζοντες απο την πώληση στο ράφι.............Μεγάλη προσοχή στις φωτιές!!...... Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα,μην δουλεύετε τροχό στην ύπαιθρο,μην κάνετε ηλεκτροκόληση κοντά σε ξερά χόρτα....Οι δυνατοί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.....Τα θαλάσσια στρώματα παρασύρονται πολύ εύκολα απο τους πολύ δυνατούς βοριάδες....Προσοχή στα παιδιά......Η Περιφέρεια Κρήτης, ενημερώνει ότι υπογράφηκε η 3η Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης πράξεων στο Υπομέτρο 6.1 "Εγκατάσταση Νέων Γεωργών", στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης έτους 2016, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται συνολικά στην Περιφέρεια Κρήτης 1.686 Νέοι Γεωργοί με δημόσια δαπάνη 34.084.500,00 ευρώ. Τα τελικά αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης: http://www.crete.gov.gr/ (Ενότητες: Ενημέρωση-Δράσεις-Πρωτογενής Τομέας). ......

Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

Yγιεινά χοιρινά, με υπολείμματα ελαιοτριβείου

Yγιεινά χοιρινά, με υπολείμματα ελαιοτριβείου

Και όμως, η κατανάλωση κρέατος μπορεί να έχει και ευεργετικά αποτελέσματα για την καρδιά. Χοίροι και κοτόπουλα που στην τροφή τους προστέθηκαν υπολείμματα ελαιοτριβείου είχαν καλύτερη υγεία και προσέφεραν κρέας που περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά λιπαρά οξέα Ω3.
Οπως απέδειξε μελέτη για την αντιοξειδωτική δράση των υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείου (πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Φυσιολογίας των Ζωικών Οργανισμών του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, υπεύθυνος καθηγητής Κωνσταντίνος Πετρωτός www.fabe.gr), ο γνωστός κατσίγαρος - που εκτός των άλλων αποτελεί μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημαθα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως πρόσθετο στις ζωοτροφές όλων των εκτρεφόμενων ζώων.
«Με αυτόν τον τρόπο από τη μια επιλύεται το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων που προκαλούν πολύ μεγάλη ρύπανση και από την άλλη μπορούμε να φτιάξουμε μια ζωοτροφή ευεργετική για την υγεία των ζώων αλλά και των καταναλωτών», λέει ο καθηγητής Δημήτριος Κουρέτας, υπεύθυνος από την πλευρά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα στη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ηδη, το ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino έχει έρθει σε επαφή με τους υπεύθυνους της μελέτης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αποβλήτων των ελαιοτριβείων στην περιοχή.
Ο εκσυγχρονισμός των ελαιοτριβείων στην Ελλάδα και η αύξηση παραγωγής ελαιολάδου τα τελευταία χρόνια είχαν ως συνέπεια την παραγωγή αυξημένου όγκου αποβλήτων, με την Κρήτη να έχει τα πρωτεία στην παραγωγή κατσίγαρου (700.000 τόνους το έτος), την Πελοπόννησο να παράγει 400.000 τόνους το έτος και τα ελαιοτριβεία της Θεσσαλίας να χρειάζεται να διαχειριστούν 60.000 τόνους το έτος.
Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, ένα μείγμα από ουσίες όπως σάκχαρα, αζωτούχες ενώσεις, οργανικά οξέα, πολυαλκοόλες, πολυφαινόλες και υπολείμματα ελαίου, είναι εξαιρετικά επιβαρυντικά για το περιβάλλον. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα οργανικών ουσιών που αν απορριφθούν σε λίμνες, ποτάμια ή κλειστούς θαλάσσιους κόλπους -όπως συχνά συμβαίνει-, προκαλούν φαινόμενα ευτροφισμού. Σε περίπτωση που καταλήξουν σε κάποιο χωράφι, εκτός από την πολύ άσχημη μυρωδιά, υποβαθμίζεται και η παραγωγική του ικανότητα. Οι μελετητές -η ομάδα είναι εξειδικευμένη στην αναζήτηση ουσιών οι οποίες περιέχονται σε τρόφιμα καθημερινής διατροφής όπως σταφύλια, ρόδια, αρωματικά φυτά κ.λπ. και παρέχουν προστασία από νόσους- χρησιμοποίησαν τα απόβλητα ελαιοτριβείων προκειμένου να τα προσθέσουν ως συστατικό σε ζωοτροφές με τις οποίες στη συνέχεια τάισαν μικρά γουρουνάκια την περίοδο του απογαλακτισμού τους.
Επεξεργασία
Τα απόβλητα χρειάζονται κάποια επεξεργασία για να χρησιμοποιηθούν, η οποία, όπως διευκρινίζουν οι μελετητές, μπορεί να γίνει εύκολα με την εγκατάσταση μικρής μονάδας στα ίδια τα ελαιοτριβεία. Εργαστηριακές εξειδικευμένες αιματολογικές και ιστολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι τα γουρουνάκια που μεγάλωσαν με τα υπολείμματα των ελαιοτριβείων είχαν καλύτερη άμυνα σε ασθένειες από εκείνα που τράφηκαν με συμβατική τροφή και κατά συνέπεια αναπτύχθηκαν και καλύτερα. Επίσης, εξαιτίας της καλής φυσικής τους κατάστασης εμφάνισαν μεγαλύτερο βάρος, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για όσους διαθέτουν παραγωγικές φάρμες. Παράλληλα, το κρέας τους είχε αυξημένη περιεκτικότητα σε Ω3, λιπαρά οξέα τα οποία προστατεύουν τα αγγεία και την καρδιά. Η ίδια μέθοδος ακολουθήθηκε και σε μονάδες παραγωγής κοτόπουλων με ανάλογα αποτελέσματα, ενώ οι μελετητές αναφέρουν ότι παρόμοια στοιχεία ισχύουν και για την παραγωγή βοοειδών, όπου όμως εξαιτίας του αυξημένου κόστους, προς το παρόν δεν επιχειρήθηκε πειραματική εκτροφή.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος Αρχιμήδης III που συγχρηματοδοτείται από το υπουργείο Παιδείας και την Ευρωπαϊκή Ενωση, με συντονιστή το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Εφημ. Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου