Η ντομάτα είναι ένα κατα κανόνα ετήσιο λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια των σολανωδών (Solanaceae) και η διεθνής επιστημονική της ονομασία είναι Lycopersicon esculentum. Διατροφικά, ο συγκεκριμένος καρπός έχει πολύ σημαντική θρεπτική αξία αφού περιέχει συστατικά όπως το λυκοπένιο και διάφορες βιταμίνες, αλλα κυρίως βιταμίνη C.
Πλέον στην καλλιέργεια της ντομάτας εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό η τεχνική της υδροπονίας.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ποσότητας αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας του τελικού προιόντος, πράγμα που ωφείλεται κυρίως στον έλεγχο και την επίδραση που μπορεί να έχει ο καλλιεργητής επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, στην καλλιέργεια του.
Η ποσοτική αύξηση στην συγκομοιδή προέρχεται από την επίτευξη άριστων συνθηκών, αφού η καλλιέργεια είναι απαλλαγμένη από ασθένειες και έντομα του εδάφους καθώς και από οποιεσδήποτε τροφοπενίες που ενδεχομένως να προέκυπταν αν καλλιεργούσαμε σε υπόστρωμα χώματος. Όσο αφορά την ποιότητα το παραγόμενο προιόν αναβαθμίζεται μέσω της υποστήριξης της καλλιέργειας στον τομέα των λιπάνσεων με χορηγία σακχάρων ιχνοστοιχείων και άλλων συστατικών έτσι ώστε να επιτυγχάνεται περισσότερο στοχευμένη θρέψη.
Άλλο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της υδροπονίας έναντι της συμβατικής καλλιέργειας είναι η ωψίμηση ή η πρωίμηση της παραγωγής. Καλλιεργώντας σε εσωτερικούς χώρους, πράγμα που ουσιαστικά μπορεί να γίνει μόνο με την μέθοδο της υδροπονίας οι παραγωγοί μπορούν να παρέχουν στην αγορά προιόντα τα οποία δεν θεωρουνται "εποχής" και με αυτόν τον τρόπο να επωφεληθούν οικονομικά λόγω της μειωμένης γενικότερης διαθεσιμότητας.
Για την παραγωγή τομάτας οι βασικές παράμετροι που πρέπει να ελέγχονται και να ρυθμίζονται είναι σε γενικές γραμμές οι εξής:
Θερμοκρασία:
Για την Ελλάδα οι θερμοκρασίες ενός θερμοκηπίου και γενικότερα ενός εσωτερικού χώρου παραγωγής πρέπει να είναι τη νύχτα περίπου 15C την ημέρα γύρω στους 21C και η διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας θα πρέπει να κυμαίνεται τους 5-7 βαθμούς κελσίου.
Φως:
Η ντομάτα δεν είναι από τα πλέον φωτόφιλα λαχανικά. Ο κορεσμός των φύλλων της επέρχεται σε ένταση φωτισμού της τάξης των 2000-3000fc, ίσο δηλαδή με το 1/5-1/3 της έντασης του φωτός το μεσημέρι μιας ηλιόλουστης μέρας.
Υγρασία:
Ιδανική τιμή γύρω στο 55%-70%.
Θρέψη:
Στα φυτά της τομάτας οι ανάγκες σε θρεπττικά συστατικά είναι ίδιες με αυτές των περισσότερων καλλιεργειών και πιο συγκεκριμένα η βασική λίπανση αποτελείται από άζωτο (Ν), φώσφορο (P) και κάλιo (Κ). Οι αναλογίες των στοιχείων αυτών ποικίλουν ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται τα φυτά μας.
Επικονίαση:
Τα άνθη της τομάτας είναι κατά βάση αυτογονιμοποιούμενα και η επικονίαση γίνεται με την μεταφορά της γύρης από τους ανθήρες στο στίγμα. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει ικανοποιητική κίνηση του αέρα, σχετικά μέτρια υγρασία για να μην κολλήσει η γύρη και θερμοκρασία άνω των 18 βαθμών κελσίου. Η μεταφορά της γύρης γίνεται από το φυτό με εκτίναξη.
Προκειμένου όμως να επιταχυνθεί ή να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της επικονίασης και κατ επέκταση της καρπόδεσης μπορούν να γίνουν και ορισμένες επεμβάσεις με μηχανισμούς δόνησης ή μεταφέροντας τη γύρη με το χέρι χρησιμοποιώντας μπατονέτες ή κάποιο παρόμοιο υλικό.
Επίσης η πιο επιτυχής γονιμοποίηση γίνεται με τη χρήση επικονιαστών. Αυτοί συνήθως είναι βομβίνοι που απελευθερώνονται στην καλλιέργεια
Γενικότερα η υδροπονική μέθοδος υπερέχει σε σχέση με την συμβατική καλλιέργεια όσο αφορά το τελικό παραγόμενο προιόν, αλλά και σε επιμέρους τομείς της διαδικασίας της φυτικής παραγωγής
Πηγή>http://aeroponic.gr/
Πηγή>http://aeroponic.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου