.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Αγρότες: Στοιχεία ΟΠΕΚΕΠΕ - τιμολόγηση και διευκρινήσεις"

Οι αγρότες οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο κανονικό καθεστώς, υποχρεούνται να εκδώσουν τιμολόγια επιδοτήσεων προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην ημερομηνία που έχουν γίνει οι καταβολές των επιδοτήσεων. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, τουλάχιστον 2 τιμολόγια, όσες και οι καταβολές του τσεκ, το οποίο έχει γίνει σε 2 δόσεις.
Τις ημερομηνίες που θα χρησιμοποιήσετε θα τις δείτε μέσα από το site του ΟΠΕΚΕΠΕ, (www.opekepe.gr– Διαδικτυακή ενημέρωση αγροτών για πληρωμές – πληκτρολογώντας για τον κάθε αγρότη: τον ΑΦΜ, τα 4 τελευταία ψηφία της αστυνομικής ταυτότητας και επιλέγοντας ως έτος το 2014).

Τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι τα παρακάτω:
Επωνυμία:              ΟΠΕΚΕΠΕ
Διεύθυνση:             ΔΟΜΟΚΟΥ 5 ΑΘΗΝΑ
ΑΦΜ:                     099019314
Δ.Ο.Υ.:                   Α΄ΑΘΗΝΩΝ

Τα τιμολόγια που θα εκδοθούν για τις επιδοτήσεις, θα καταχωρηθούν στα βιβλία των αγροτών ως έσοδο, ενώ θα υποβληθούν και στις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014, οι οποίες ως γνωστόν υποβάλλονται έως 02.02.15
Στεκόμαστε εδώ για τις κάτωθι διευκρινήσεις:
·         Σε ερώτημα προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε σημερινή επικοινωνία, η απάντηση ήταν ότι τα τιμολόγια δεν τα χρειάζονται. Επειδή όμως τα λόγια είναι του αέρα, προτείνουμε: Τα πρωτότυπα να δοθούν στους αγρότες και να ταχυδρομηθούν συστημένα και ας τα κάνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θέλουν.  Στο κάτω – κάτω ψαχνόμαστε όλο το χρόνο για να βάλουμε μια άκρη, ας ψαχτούν κι αυτοί λίγο, και ας προβληματιστούν, μόλις θα λάβουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες τιμολόγια στα γραφεία τους. Εκτός αν υπάρξει κάποιου είδους διευκρίνιση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα.
·         Για πολλοστή φορά: οι επιδοτήσεις φορολογούνται. Το φωνάζουμε πάρα πολύ καιρό τώρα, με οποιονδήποτε τρόπο.
·         Η προσπάθεια που έγινε 2 φορές μάλιστα, από μερίδα βουλευτών, να καταθέσουν τροπολογία για την απαλλαγή των επιδοτήσεων από τη φορολόγηση, (οι οποίες απορρίφθηκαν και τις δύο φορές),  επιβεβαιώνει την αλήθεια των λεγομένων μας.
·         Αυτό σημαίνει ότι: 1) εμείς θα πρέπει στους υπολογισμούς των καθαρών κερδών να λάβουμε υπόψη και τις επιδοτήσεις και 2)Μέχρι να υπάρξει κάποιου είδους διευκρινιστική, δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτε. Το πότε θα υπάρξει η διευκρινιστική δεν το ξέρει κανείς, σίγουρα πάντως μετά τις εκλογές.  
·         Δεν θα τιμολογηθούν σε καμία περίπτωση, επιδοτήσεις οποιασδήποτε μορφής, οι οποίες καταβλήθηκαν στους αγρότες αρχές του 2014 και αφορούν την περίοδο του 2013. Για το έτος 2013, έχουν φορολογηθεί όλοι τους με τον αντικειμενικό τρόπο και επομένως δεν γίνεται να τις υπολογίσουμε ξανά στον τζίρο του 2014.
·         Δεν θα τιμολογήσουμε επίσης, ΕΦΚ ο οποίος έχει καταβληθεί εντός του 2014 για τους ίδιους παραπάνω λόγους.
·         Δεν θα υπολογιστεί pro-rata. Οι επιδοτήσεις δεν είναι πώληση όπως  π.χ. τα τσιγάρα τα οποία δεν έχουν ΦΠΑ.
·         Δεν θα υπολογιστεί pro-rata ούτε στις περιπτώσεις που οι πωλήσεις έγιναν με βάση απαλλακτικό ΦΠΑ, γιατί και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πωλήσεις δεν είναι απαλλασσόμενες του ΦΠΑ, αλλά γίνονται με απαλλακτικό ΦΠΑ.

Έχουμε περιπτώσεις κατά τις οποίες η παραγωγή έμεινε απούλητη στις αποθήκες των παραγωγών κατά το έτος 2014, π.χ. καπνά Virginia, σιτάρι, κλπ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει απογραφή για να μην φορολογηθεί ο παραγωγός δύο φορές το 2015 που θα πουληθεί η παραγωγή του 2014. Εφόσον η πώληση της περυσινής παραγωγής γίνει πριν τις 20.02.15, τότε εύκολα μπορούμε να υπολογίσουμε την αξία της απογραφής, σύμφωνα με το τιμολόγιο πώλησης. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υπολογιστεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα, για το δικό τους καλό. 

Άλλες θέματα που χρήζουν προσοχής είναι τα παρακάτω:
Δαπάνη ΤΟΕΒ: λόγω αδυναμίας των κατά τόπους ΤΟΕΒ, να εκδώσουν αποδείξεις με ημερομηνία εντός του 2014, εκδόθηκαν (και θα εκδοθούν τις επόμενες ημέρες), αποδείξεις εξόφλησης των οφειλών του 2014, με ημερομηνία το 2015. Στις περιπτώσεις αυτές, η δαπάνη καταχωρείται κανονικά στη χρήση του 2014, με την προϋπόθεση να υπάρχει ανάλυση των οφειλόμενων, ότι αφορούν τη χρήση του 2014 και όχι απλά οφειλές προηγούμενης χρήσης.
Ρεύμα από πομόνες-αρδευτικά: Σε κάθε περίπτωση, δεν αφορά σε ποιο όνομα είναι γραμμένο το ρεύμα, αλλά ποιος το κάνει χρήση. Έτσι, στις περιπτώσεις όπου παραπάνω από ένας αγρότες, ποτίζουν από κοινού, θα καταχωρήσουν στα βιβλία τους το έξοδο του ρεύματος που τους αναλογεί,  αρκεί αυτό να μπορεί να αποδειχθεί. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να δηλώσει κάποιος ως έξοδο ποσό ΔΕΗ από χωράφι το οποίο δεν το έχει μισθωμένο.
Μισθώματα αγροτεμαχίων: τα μισθώματα δεν είναι υποχρεωτικό να έχουν καταβληθεί μέσω τράπεζας, αλλά μπορούμε να τα καταχωρήσουμε είτε με μια απόδειξη πληρωμής που θα φτιάξουμε, είτε με το αποδεικτικό της κατάθεσης στην τράπεζα (σε περίπτωση που έχει κάνει κάποιος την κατάθεση). Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να έχουμε φωτοτυπία του συμφωνητικού που αφορά η πληρωμή, για την επιβεβαίωση των γραφόμενων στα βιβλία.

Περιμένουμε πολλές διευκρινήσεις, για μια σειρά από θέματα που προβληματίζουν όλους μας. Μέχρι τότε δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να βαδίσουμε με την υπάρχουσα Νομολογία και τις όποιες διευκρινιστικές υπάρχουν, οι οποίες ως συνήθως, αντί να λύνουν δημιουργούν προβλήματα, σε σημείο που να σκέφτεται σοβαρά κάποιος, αν τελικά αυτό γίνεται από άγνοια ή επίτηδες.
Πηγή>http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου